search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 16:04
MENU CLOSE

«Ώρα μηδέν» για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου – Συνεδριάζει η Ιεραρχία την Παρασκευή

15.11.2018 19:09
Η Ιεραρχία θα αποφασίσει για τους κληρικούς και τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας - Media
 
Σε τεταμένο κλίμα συνεδριάζει την Παρασκευή η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία καλείται να αποφασίσει επί της συμφωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για τα κρίσιμα ζητήματα της μισθοδοσίας των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
 

Αντιδράσεις

Ήδη σημαντικός αριθμός μητροπολιτών έχει ταχθεί εμφανώς κατά του προσχεδίου της συμφωνίας, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση της Ιεραρχίας να αποκτά κρίσιμο χαρακτήρα για το μέλλον της συμφωνίας. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ, ο οποίος μιλώντας στο Θέμα FM είπε ότι «δεν μπορεί να περάσει από κάθε εχέφρονα άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του», προσθέτοντας ότι «δεν το θεωρώ καθόλου δεδομένο ότι θα περάσει από την Ιεραρχία».
 
Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος επέκρινε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την συμφωνία που έκανε με τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «κόστισε πάρα πολύ στον Μακαριώτατο αυτή η κίνηση. Λυπάμαι που εκτέθηκε και αποδοκιμάζεται ο Αρχιεπίσκοπος, για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε με τον κ. πρωθυπουργό. Εγώ λυπούμαι γι’ αυτό γιατί ανήκουμε στην ίδια γενιά και δεν θέλουμε ένας αρχιεπίσκοπος -και για το αξίωμά του και για τα όσα έχει προσφέρει στην Εκκλησία- σε μια στιγμή να εκτίθεται και να αποδοκιμάζεται για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε να κάνει μαζί με τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό δεν είναι ωραίο πράγμα, γιατί όλοι οι πολίτες -άνδρες, γυναίκες, αλλά ιδιαίτερα εκείνοι που ασκούν μεγάλα και βαριά λειτουργήματα- δεν πρέπει ποτέ να πέφτουν στη συνείδηση των πολιτών, διότι αυτό κάνει ζημιά στην ίδια την κοινωνία μας».
 

Η θέση των κληρικών

Ωστόσο, υπάρχουν και Ιεράρχες που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, με ιδιαίτερα οξύ τρόπο, μάλιστα. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, εξαιρετικά αιχμηρός κατά των Μητροπολιτών Δημητριάδος Ιγνατίου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, δήλωσε ότι «είχαμε μια φορά και έναν καιρό τους εργατοπατέρες, τώρα ανακαλύψαμε και δεσποτάδες παπαδοπατέρες και εννοώ τον Άγιο Δημητριάδος, τον Άγιο Μεσσηνίας, που βγήκαν και έκαναν επανάσταση ότι θέλουμε να καταστρέψουμε τις εργασιακές σχέσεις των κληρικών και ότι αυτοί τάχα τους αγαπούν πιο πολύ από εμάς, δεν μπορώ να δεχθώ κάτι τέτοιο».
 
Υπενθυμίζεται ότι οι ιερείς της Μητρόπολης Νέας Σμύρνης σε υπόμνημά τους σημείωσαν «τη στιγμή που η πατρίδα μας βρίσκεται ακόμη στη δίνη της οικονομικής κρίσης, με εθνικά θέματα σε εκκρεμότητα και ενώ ο κλήρος εργάζεται άοκνα να στηρίξει ηθικά και υλικά τον ελληνικό λαό, αίφνης, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, ο πρωθυπουργός της χώρας και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προέβησαν σε κοινό ανακοινωθέν προκειμένου πανηγυρικά ν’ ανακοινώσουν την “ιστορική συμφωνία” για τη σχέση Κράτους και Εκκλησίας».
 
Σημειώνεται ότι ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) ανακοίνωσε ότι αναμένει τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και τις αποφάσεις της και καλεί τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την ημέρα σύγκλησης της Ιεραρχίας, να προσευχηθούν στους ναούς των ενοριών τους, ώστε η Ιεραρχία να σφυρηλατήσει την ενότητα του σώματος της Εκκλησίας και να πάρει τις σωστές αποφάσεις προς όφελος του Εφημεριακού Κλήρου. Πάγια θέση των κληρικών είναι να παραμείνει το καθεστώς μισθοδοσίας, ασφάλισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και συνταξιοδότησης με τη μορφή που έχει σήμερα, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή.
 

Μητσοτάκης-Φώφη κατά

Στο πλευρό των κληρικών τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με το προεδρείο του ΙΣΚΕ και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να αποδεχθεί την «εργαλειοποίηση» των χιλιάδων κληρικών από τον κ. Τσίπρα και την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας τους, προκειμένου »ο ΣΥΡΙΖΑ να προσλάβει 10.000 επιπλέον κομματικούς του φίλους», λέγοντας μάλιστα ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας τελικά χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα στα προεκλογικά του παιχνίδια».
 
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι «οι Έλληνες κληρικοί, οι απλοί ιερείς, κινδυνεύουν να είναι τα θύματα των κομματικών σκοπιμοτήτων του κ. Τσίπρα. Ως εδώ. Δεν μπορεί να παίζει κανείς με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών, χρησιμοποιώντας μάλιστα χρήματα του Ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να παίζει με τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ιερωμένων».
 

Το Μαξίμου περιμένει

Όπως έγραψε και το «Π», στάση αναμονής τηρεί το Μαξίμου σχετικά με την τύχη της συμφωνίας (ή του προσυμφώνου καλύτερα) μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου σχετικά με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και την αλλαγή του καθεστώτος στη μισθοδοσία των κληρικών.
Η κυβέρνηση αρχικώς εξέπεμψε την αυτοπεποίθηση ότι η πρόταση Τσίπρα-Ιερώνυμου θα προχωρήσει άμεσα, κάτι που αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι δύο μέρες μετά το κοινό ανακοινωθέν στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στον Alpha έσπευσε να επισημάνει ένα βασικό όφελος από τη συμφωνία, επιβεβαιώνοντας και τις σχετικές διαρροές που είχαν προηγηθεί. Ότι, δηλαδή, μετά την απένταξη των ιερέων από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων απελευθερώνονται 10.000 θέσεις στο Δημόσιο, η προκήρυξη των οποίων θα γίνει εντός του 2019.
 
Στην κυβέρνηση περιμένουν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Ιεραρχίας για να εκτιμήσουν τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια. Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν οι ιεράρχες απορρίψουν μέρος της συμφωνίας απαντούν ότι η συμφωνία είναι ενιαία, αφήνουν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης. Είναι άλλωστε πολύ πιθανό η συμφωνία να μην απορριφθεί ρητά και κατηγορηματικά, αλλά να ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με τις πιθανές βελτιώσεις.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 16:03