search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:10
MENU CLOSE

Σε αναμονή για τις αποφάσεις της Ιεραρχίας, το Μαξίμου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2047
15-11-2018
15.11.2018 09:32
pap-1.jpg
 
Στα χέρια της Ιεράς Συνόδου η εξαγγελία Τσίπρα για τις 10.000 νέες προσλήψεις στη θέση των κληρικών
 
Στάση αναμονής τηρεί το Μαξίμου σχετικά με την τύχη της συμφωνίας (ή του προσυμφώνου καλύτερα) μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου σχετικά με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και την αλλαγή του καθεστώτος στη μισθοδοσία των κληρικών.
 
Η κυβέρνηση αρχικώς εξέπεμψε την αυτοπεποίθηση ότι η πρόταση Τσίπρα – Ιερώνυμου θα προχωρήσει άμεσα, κάτι που αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι δύο μέρες μετά το κοινό ανακοινωθέν στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στον Alpha έσπευσε να επισημάνει ένα βασικό όφελος από τη συμφωνία, επιβεβαιώνοντας και τις σχετικές διαρροές που είχαν προηγηθεί. Ότι, δηλαδή, μετά την απένταξη των ιερέων από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων απελευθερώνονται 10.000 θέσεις στο Δημόσιο, η προκήρυξη των οποίων θα γίνει εντός του 2019.
 
Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις από ιερείς και ιεράρχες υπάρχει προβληματισμός για το αν και πώς θα προχωρήσει η συμφωνία, η οποία κρίνεται καταρχήν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή. Στην κυβέρνηση παρακολουθούν τις αντιδράσεις και τις ζυμώσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών να προσπαθεί να πείσει για τις θέσεις της σους μητροπολίτες που αντιτίθενται και τον κλήρο. Σε κάθε περίπτωση περιμένουν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΔΙΣ την Παρασκευή για να εκτιμήσουν τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια. Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν οι ιεράρχες απορρίψουν μέρος της συμφωνίας απαντούν ότι η συμφωνία είναι ενιαία, αφήνουν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης. Είναι άλλωστε πολύ πιθανό η συμφωνία να μην απορριφθεί ρητά και κατηγορηματικά, αλλά να ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με τις πιθανές βελτιώσεις.
 
Βασικό σημείο διαφωνίας των μητροπολιτών οι οποίοι δέχονται την πίεση των ιερέων είναι το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών καθώς, μεταξύ άλλων ζητημάτων, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τα εργασιακά – συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Με τη συμφωνία διαφωνεί και το Πατριαρχείο καθώς και η (αυτόνομη) Εκκλησία της Κρήτης – η τελευταία εξέδωσε και ανακοινωθέν με τις θέσεις της. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι είναι μύθος τα περί της υπέρογκης εκκλησιαστικής περιουσίας και πως η αξιοποίησή της δεν αρκεί για να καλύψει τη μισθοδοσία των κληρικών (κατά τη συμφωνία αυτό προβλέπεται να γίνει σταδιακά στο μέλλον – ώς τότε θα ισχύει η επιδότηση από το Δημόσιο).
 
Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος συνεδρίασε χθες και στη συνέχεια είχε επαφές με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να γνωστοποιήσει τις θέσεις του και να βρει στήριξη.
 
Σύγκρουση με Μητσοτάκη
Το θερμό κλίμα στις τάξεις των κληρικών αξιοποιεί, όπως ήταν αναμενόμενο, η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε χθες με τους κληρικούς πήρε το μέρος τους και τους διαβεβαίωσε ότι η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει να αλλάξει η μισθοδοσία των κληρικών «για να προσλάβει ο Τσίπρας 10.000 κομματικούς του φίλους», επιχειρώντας να προσαρμόσει τη γενικότερη θέση του κατά των προσλήψεων στο Δημόσιο. Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι η ηγεσία της Εκκλησίας «χρησιμοποιήθηκε» από τον Τσίπρα.
 
Από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός αξιοποίησε τις παραπάνω δηλώσεις προκειμένου να αναδείξει:
• Τις αντιφάσεις της Ν.Δ. σε σχέση με το θέμα της μισθοδοσίας από το Δημόσιο: από τη μία σημείωσε ότι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρηματολογούν σθεναρά υπέρ του μικρότερου Δημοσίου και υπόσχονται να επαναφέρουν τη «μνημονιακή» αναλογία 5 προς 1 για τις αποχωρήσεις – προσλήψεις στο Δημόσιο, από την άλλη υποστηρίζουν το δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς για τους ιερείς. «Θέλετε και μικρό Δημόσιο και τους ιερείς δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό είναι ο ορισμός του πού μπορεί να οδηγήσει το πάντρεμα του νεοφιλελευθερισμού με τον ακραίο συντηρητισμό» τόνισε.
• Την «ασέβεια» του Κυριάκου Μητσοτάκη και συνολικά της Ν.Δ. προς τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο υπό την έννοια ότι τον εμφανίζουν να άγεται και να φέρεται από τον πρωθυπουργό και να συνάπτει συμφωνίες «στο πόδι» προκειμένου να αβαντάρει εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τον αρχιεπίσκοπο δεν τον σέβεστε; Μιλήσατε για συμφωνία στο πόδι, μόνος μου την έκανα; Δεν την έκανα με τον αρχιεπίσκοπο;» διερωτήθηκε ειρωνικά από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός κατά την ίδια συζήτηση πρόβαλε τη διάθεση συναίνεσης απέναντι στην Εκκλησία για την επίλυση των «ιστορικών εκκρεμοτήτων» φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμφωνία με τον Ιερώνυμο και τάχθηκε υπέρ των διακριτών ρόλων αλλά και της «επωφελούς συνεργασίας» όπου χρειάζεται και αρμόζει.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 16:03