search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:59
MENU CLOSE

«Παράθυρο» για μόνιμη 13η σύνταξη: Ποιοι θα τη δικαιούνται

26.11.2018 11:34
«Παράθυρο» για μόνιμη 13η σύνταξη: Ποιοι θα τη δικαιούνται - Media

 

Ανοιχτό “παράθυρο” αφήνει η κυβέρνηση για μελλοντική θεσμοθέτηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης» ως παγιοποίηση της απόδοσης του κοινωνικού µερίσµατος.
Το κοινωνικό µέρισµα θα χορηγηθεί για τρίτη συνεχόµενη χρονιά και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων από την υπεραπόδοση του πλεονάσµατος και το Μέγαρο Μαξίµου εµφανίζεται να σκέφτεται σοβαρά να το «µονιµοποιήσει» στο µέλλον, κάτι που πρακτικά σηµαίνει ότι θα εγγράφεται και στον προϋπολογισµό.

Αρα δικαιούχοι της «13ης σύνταξης» ή του «13ου µισθού» θα είναι χονδρικά όλοι όσοι σήµερα πληρούν τα κριτήρια για την είσπραξη κοινωνικού µερίσµατος. «Δεν είναι κάτι που θα συµβεί τώρα, όµως υπάρχει ως σκέψη για το µέλλον» αναφέρουν στο «Εθνος»αρµόδιες πηγές. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Δηµήτρης Τζανακόπουλος, δεν απέκλεισε την πιθανότητα θεσµοθέτησης του σηµερινού κοινωνικού µερίσµατος λέγοντας (9.84) πως εφόσον υπάρχουν οι δηµοσιονοµικές δυνατότητες «θα διερευνήσουµε τα συγκεκριµένα πεδία που θα απορροφήσουν ακριβώς αυτές τις δυνατότητες, εφόσον προκύπτουν».

Κοινωνικό πρόσηµο

Μία τέτοια δυνατότητα θεσµικής επαναφοράς της «13ης σύνταξης» ή «13ου µισθού» υπηρετεί και την κυβερνητική στόχευση για ενίσχυση των εισοδηµάτων των πολλών. Σ’ αυτούς τους «πολλούς» περιλαµβάνονται οι εργαζόµενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι µικροµεσαίοι επαγγελµατίες και επιχειρηµατίες. Προς το παρόν εντός του 2019 µε βάση τον δηµοσιονοµικό χώρο που υπάρχει δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης των δεσµεύσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ∆ΕΘ και αυτές είναι: Η µείωση του ΕΝΦΙΑ (ψηφίζεται µέσα στην εβδοµάδα), η µείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις κατηγορίες των µεσαίων επαγγελµατιών (ψηφίστηκε την Πέµπτη), η θεσµοθέτηση του στεγαστικού επιδόµατος, η κατάργηση του φόρου επιτηδεύµατος για τους αγρότες, συνολικά ένα πακέτο θετικών µέτρων που αγγίζει τα 910 εκατοµµύρια ευρώ και αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ.

Σύµφωνα µε τον Δ. Τζανακόπουλο, µε βάση τα νέα δεδοµένα σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, 620.000 συνταξιούχοι για πρώτη φορά έπειτα από µία ολόκληρη δεκαετία, «όχι µόνο δεν θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται, αλλά θα τις δουν να αυξάνονται».

Με βάση τον δηµοσιονοµικό χώρο που θα υπάρχει και µε την εκτίµηση ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας θα βελτιώνεται, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα επεξεργαστεί τις δυνατότητες για µέτρα δηµοσιονοµικής επέκτασης που θα αφορούν το 2020 κι έπειτα.

Η κυβέρνηση θα έχει καταθέσει και ψηφίσει στη Βουλή όλα τα θετικά µέτρα που περιλαµβάνονται στο πακέτο της ∆ΕΘ πριν από την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισµού στη Βουλή, στις 12 ∆εκεµβρίου. Το Μαξίµου προσβλέπει στην απήχηση που θα έχουν αυτές οι ελαφρύνσεις στην κοινωνία και αναµένει να δει στις δηµοσκοπήσεις του επόµενου διαστήµατος αποτύπωση ενός θετικού κλίµατος στο εκλογικό σώµα.

Προς το παρόν πάντως δείχνει να αµφισβητεί τα ευρήµατα των πιο πρόσφατων µετρήσεων όπως επίσης και την ερµηνεία τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος αλλά και ο γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης κάνουν λόγο για µυστικές δηµοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα (άλλα) κόµµατα και τα οποία όπως επισηµαίνουν είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι η εκλογική κατάσταση των κοµµάτων δεν είναι όπως αυτή που παρουσιάζεται.

Πηγή: ethnos

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:58