search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:48
MENU CLOSE

Τουρκικές έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου

11.12.2018 07:26
Τουρκικές έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου - Media

 

Στις 28 Απριλίου του 2012 μέσα στην ελληνική προεκλογική περίοδο απ’ όπου ξεκίνησε η μερική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού δημοσιεύονται στην Τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης χάρτες με θαλάσσιες περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας Νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου. Οι εν λόγω περιοχές δια νόμου του τουρκικού κράτους παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση στην Τουρκική Εταιρία Πετρελαίου. Σε αυτές ακριβώς τις περιοχές σήμερα, η Αγκυρα στέλνει το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός για σεισμογραφικές έρευνες…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Liberal με την NAVTEX 1291/18 οι Τουρκικές Αρχές αναγγέλλουν την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το Barbaros και τα συνοδευτικά σκάφη Tanux-1 και Apollo Moon για το διάστημα 10-13 Δεκεμβρίου σε που επικαλύπτουν την Κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα !

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τότε- τον Απρίλη του 2012- το αποσταθεροποιημένο ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν ασχολήθηκε καθόλου με αυτήν την τουρκική κίνηση η οποία έθετε τις βάσεις για το σημερινό επόμενο βήμα που επιχειρεί η Αγκυρα: να ερευνήσει σε περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αμφισβητώντας στην πράξη την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με παρόμοια πρακτική η Τουρκία κατόρθωσε να γκριζάρει ολόκληρο το Αιγαίο. Τον Νοέμβρη του …μακρινού 1973 στην Τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης είχαν δημοσιευτεί θαλάσσια οικόπεδα βορειοδυτικά της Μυτιλήνης τα οποία επίσης παραχωρήθηκαν για έρευνα και εκμετάλλευση στην κρατική Τουρκική Εταιρία Πετρελαίου. Από τότε και μέσα από διπλωματικές διαδικασίες με την αμερικανική διαμεσολάβηση Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια πέρα από τα χωρικά τους (6 ναυτικά μίλια) ύδατα.

Με αυτόν τον τρόπο οι τουρκικές κυβερνήσεις επέβαλαν καθεστώς γκρίζας ζώνης σ ολόκληρο το Αιγαίο απαγορεύοντας ουσιαστικά στην Ελλάδα να ερευνήσει ακόμα και έξω από το Σούνιο πέρα από τα 6 μίλια.

Η συνέχεια της τουρκικής αμφισβήτησης εκδηλώθηκε με την κρίση των Ιμίων όπου μετά την Συμφωνία αποκλιμάκωσης που επέβαλαν οι Αμερικανοί το γκρίζο των αμφισβητούμενων περιοχών επεκτάθηκε στο Νότιο Αιγαίο.

Σήμερα με την τουρκική απόφαση να προχωρήσει σε έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα το οποίο από το 2012 διατυπώνεται απειλητικά:

Τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση αν τελικά το Μπαρμπαρός επιχειρήσει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου; Εχει τις δυνατότητες να εμποδίσει την τουρκική δραστηριότητα σε περιοχές που βρίσκονται εντός της εθνικής κυριαρχίας ;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:46