search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:31
MENU CLOSE

Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για εσωτερικά παιχνίδια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2052
20-12-2018
21.12.2018 04:00
ethnika.jpg
 
Οι συνέπειες από τη διαχείριση ενός μείζονος ζητήματος εξωτερικής πολιτικής μπορούν να συνοψιστούν με ένα αξίωμα: ένα εθνικό θέμα σπάνια μπορεί να βοηθήσει μια κυβέρνηση να κερδίσει εκλογές, συνήθως μπορεί να επισφραγίσει την ήττα της.
 
Το εν λόγω αξίωμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα αν πάρει κανείς υπόψη του ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχασε τις εκλογές ακριβώς τη στιγμή του θριάμβου του, τη στιγμή που είχε δημιουργήσει την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών.
 
Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, αγνοώντας τα μαθήματα της Ιστορίας, φαίνεται ότι έχει μπει στον πειρασμό να «παίξει» με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Και όπως συμβαίνει συνήθως με τις ελληνικές κυβερνήσεις, πριν υποκύψουν σε τέτοιους πειρασμούς έχουν ήδη «πειστεί» να προσδεθούν στο άρμα των συμφερόντων ισχυρών δυνάμεων και των σχεδιασμών τους στην περιοχή.
 
Η συμφωνία των Πρεσπών για τη διευθέτηση του προβλήματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόσδεσης της χώρας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αποτελεί τελικά το απτό αποτέλεσμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα ακόμη απτό αποτέλεσμα, το οποίο δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση, είναι ο διχασμός στην ελληνική κοινωνία και οι τριβές στο πολιτικό σύστημα που προκαλεί η εν λόγω συμφωνία.
 
Το «παιχνίδι» με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και την προσδοκία της συμμετοχής της χώρας στη διανομή των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα πειρασμού στον οποίο υπέκυψε η ελληνική κυβέρνηση εισπράττοντας υποσχέσεις προστασίας από τη φίλη «διαβολικά καλή» υπερδύναμη των ΗΠΑ, η οποία αξιοποιεί την Ελλάδα στην κόντρα που έχει αυτό το διάστημα με την Τουρκία.
 
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι στενές ελληνοαμερικανικές σχέσεις προσφέρουν προστασία (για την ίδια) και ευκαιρία για την προβολή της Ελλάδας όχι ως εξάρτημα της Ουάσιγκτον, αλλά ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Προφανώς αγνοεί η κυβέρνηση ότι ουδείς (για τους Αμερικανούς) αναντικατάστατος. Κάτι επίσης σημαντικό που φαίνεται να αγνοεί η κυβέρνηση είναι ότι το βατράχι που βρίσκεται στο βάλτο όπου παλεύουν τα βουβάλια πληρώνει τελικά τη νύφη…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15