search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:06
MENU CLOSE

Η Μέρκελ «επιβάλλει» 48ωρο μορατόριουμ Τσίπρα – Καμμένου

09.01.2019 07:08
«Η τελευταία προσπάθεια»: Πώς «τινάχτηκε στον αέρα» η συμφωνία κράτους-Εκκλησίας το

 

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τελικώς η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου, στην οποία όπως όλα δείχνουν θα επισφραγιστεί το κυβερνητικό διαζύγιο και θα συμφωνηθούν οι όροι του. Η συνάντηση έγινε γνωστή χθες γύρω στις 9.30 το βράδυ ύστερα από έντονη φημολογία και δημοσιεύματα για τετ α τετ εντός της χθεσινής μέρας και αμέσως μετά την επιστροφή του π υπουργού Άμυνας από το Ντουμπάι αργά το μεσημέρι. 

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας δημοσιεύματα και έντονη φημολογία συντηρούσαν το ενδεχόμενο ανοιχτό κι ενώ ο πρωθυπουργός είχε ήδη «απελευθερώσει» το πρόγραμμά του καθώς είχε μεταθέσει για σήμερα Τετάρτη την αρχικώς προγραμματισμένη για Τρίτη συνέντευξη στο δελτίου του Open  και την Έλλη Στάη.

Αντί όμως να ανακοινωθεί κάποια συνάντηση, το απόγευμα έγινε γνωστό ότι και ο Πάνος Καμμένος επρόκειτο να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη και συγκεκριμένα στο δελτίο του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα. Εν ολίγοις η αποψινή βραδιά έδειχνε να εξελίσσεται σε τηλεοπτική «μονομαχία» των δύο εταίρων που φαίνεται να έχουν αφήσει πίσω τις διακηρύξεις του παρελθόντος περί «έντιμης συνεργασίας». Τελικώς, μετά και την συμφωνία να συναντηθούν την Παρασκευή, ο Καμμένος μετέθεσε και την τηλεοπτική του συνέντευξη για το βράδυ της Παρασκευής – ενδεχομένως υπό την παραίνεση Τσίπρα να μην εκτροχιαστεί το κλίμα μία μέρα πριν την άφιξη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα – και αφού θα έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό.

Παρόλο που το ραντεβού θα γίνει την Παρασκευή, αμφότεροι οι κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται να δώσουν από σήμερα ένα στίγμα των διαθέσεων και επόμενων κινήσεων.

Οι συσχετισμοί στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ

Σήμερα το πρωί τα βλέμματα στρέφονται στις συνεδριάσεις των οργάνων των Ανεξάρτητων Ελλήνων (στις 10 πμ η Κοινοβουλευτική Ομάδα, στις 11πμ. η Εκτελεστική Επιτροπή) όπου ο Πάνος Καμμένος θα καλέσει βουλευτές και στελέχη ν’ ανοίξουν τα χαρτιά τους και να ληφθούν αποφάσεις.

Με τα όσα είναι γνωστά ως σήμερα, από τους 6 (πλην Καμμένου) βουλευτές των ΑΝΕΛ μαζί του συντάσσονται η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης. Με ερωτηματικό είναι η στάση του βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα φέρεται να βρίσκεται σε παρασκηνιακές συζητήσεις με τον μεγάλο κυβερνητικό εταίρο. Η Έλενα Κουντουρά σχεδόν προεξοφλείται – και εφόσον η ίδια δεν διαψεύδει όλο αυτό τον καιρό – ότι θα ακολουθήσει την κυβέρνηση τόσο στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και στο ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης. Ομοίως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος δηλώνει ανοιχτά και δημόσια τις προθέσεις του εδώ και πολύ καιρό. Ο τελευταίος, μετέβαλλε την αρχική του θέση ότι θα ψηφίσει και θα παραδώσει την έδρα του, δηλώνοντας προχθές ότι δε θα παραιτηθεί αν δεν εκλείψει ο κίνδυνος να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Πάντως, σε περίπτωση παραίτησής του, επιλαχών είναι ο Τέρενς Κουίκ ο οποίος ουσιαστικά έχει μετακινηθεί στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Ζουράρις, αν και δεν θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ψήφο εμπιστοσύνης

Η κυβέρνηση χθες μέσω του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη επέμεινε ότι διαθέτει διπλή πλειοψηφία τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την κοινοβουλευτική σταθερότητα για την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης. Ο ίδιος στο δελτίο του Αnt1 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τον πρωθυπουργό ψήφος εμπιστοσύνης αν αποχωρήσουν από αυτήν  οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ειδικότερα σημείωσε πως «έχοντας κάνει την εκτίμηση ότι εμείς διαθέτουμε τους 151, θα κρίνει η κυβέρνηση τον τρόπο, το πώς, το πότε. Αν χρειαστεί, θα ενεργοποιήσει αυτή τη διαδικασία».

Η αριθμητική της διπλής πλειοψηφίας

Με βάση τα όσα είναι λίγο πολύ γνωστά, στους υπολογισμούς που κάνουν Μαξίμου και Κουμουνδούρου:

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπολογίζονται οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεργαζόμενη Κατερίνα Παπακώστα, οι τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού που με δηλώσεις τους έχουν τοποθετηθεί θετικά (Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς) οι δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ (Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος), ενώ ποντάρουν και στον Θανάση Θεοχαρόπουλο πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ (η οποία όμως μετέχει στο ΚΙΝΑΛ). Με άλλα λόγια αν οι υπολογισμοί επιβεβαιωθούν συγκεντρώνονται 153 βουλευτές.

Σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης, η σύνθεση διαφοροποιείται  και συγκεντρώνονται οριακά 151 βουλευτές, καθώς εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την συνεργαζόμενη Κατερίνα Παπακώστα, την κυβέρνηση στηρίζουν ή φαίνεται να στηρίζουν εκ του Ποταμιού μόνο ο Σπύρος Δανέλλης, εκ των ΑΝΕΛ οι Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά και Ζουράρις. Τέλος, πιθανολογείται ότι στήριξη δίνει και ο Κώστας Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων.

Με ερωτηματικό είναι τέλος, αν ο Βασίλης Κόκκαλης συγκαταλέγεται σε κάποια από τις δύο ή και τις δύο πλειοψηφίες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:04