search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:20
MENU CLOSE

Εκλογικά σενάρια και στόχοι του Τσίπρα

13.01.2019 11:40
Πρετεντέρης: Σε τι έχει απόλυτο δίκιο ο Τσίπρας και τι δεν βλέπει η… ΝΔ  - Media
 
Καμμένος τέλος και ο Τσίπρας πάει για ψήφο εμπιστοσύνης εντός της εβδομάδας. Εφόσον δεν τη λάβει, πάμε σε εκλογές «συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω», όπως δήλωσε ο ίδιος στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Έλλη Στάη.
 
Αυτό σημαίνει κάλπες την άνοιξη με πιθανότερο μήνα τον Μάιο, καθώς θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε
 
● να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών,
 
● να κλείσουν νομοθετικές εκκρεμότητες που αφορούν κοινωνικά και οικονομικά θέματα, όπως π.χ. η προστασία της πρώτης κατοικίας, το στεγαστικό επίδομα, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου,
 
● να προχωρήσει η αναθεώρηση του συντάγματος με αιχμή την αναθεώρηση του άρθρου 86
 
● και να υπάρξει συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.
 
Ο στόχος του πρωθυπουργού σε αυτή την περίπτωση θα είναι να δώσει ένα τελευταίο «κοινωνικό» δείγμα γραφής, το οποίο θα ολοκληρώνει τον σχηματισμό του προεκλογικού του διλλήματος.
 
Το δίλημμα αυτό θα αναφέρεται στη θετική για ευρύτατα κοινωνικά στρώματα αλλαγή σελίδας αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές και στην επιστροφή στη μνημονιακή πολιτική αν αναλάβει η Ν.Δ. τη διακυβέρνηση.
 
Αν ο πρωθυπουργός λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, ο χρόνος των εκλογών θα παραμείνει ανοιχτός, όπως άλλωστε και η δυνατότητα αιφνιδιασμού ανά πάσα στιγμή. Σε αυτό το ενδεχόμενο η πρόβλεψη για τον μήνα κατά τον οποίο θα στηθούν οι κάλπες θα είναι πρακτικά αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα.
 
1. Εάν το γενικότερο πολιτικό κλίμα το επιτρέπει και εάν υπάρχει πρόβλεψη για διαχειρίσιμη ήττα στις ευρωεκλογές, τότε ο Μάιος διαγράφεται από το καλεντάρι και ο εκλογικός χρόνος μετατοπίζεται στο διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.
 
Σε αυτή την περίπτωση ο Τσίπρας θα επιδιώξει να απομακρυνθεί όχι μόνο χρονικά, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής ατζέντας από το «Μακεδονικό», ώστε να τη μετατοπίσει στα θέματα οικονομίας, κοινωνίας και θεσμών επιχειρώντας να προκαλέσει πολιτική «υπερθέρμανση» που θα τσουρουφλίσει τις προσδοκίες της Ν.Δ.
 
Σε αυτό το ενδεχόμενο συμπεριλαμβάνεται και η προσπάθεια να συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους η ακύρωση του μέτρου για μείωση του αφορολόγητου ορίου, το οποίο έχει πολύ μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα από αυτό της ακύρωσης της μείωσης των συντάξεων.
 
2. Εάν όμως – για οποιονδήποτε λόγο – το κλίμα βαρύνει και κριθεί ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει πολιτικά για μεγάλο διάστημα, τότε επιστρέφουμε στη στοχοθεσία που περιγράψαμε στο ενδεχόμενο μη παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.
 
Άρα το πρώτο κρίσιμο τεστ, από το οποίο θα υπάρξει και το πρώτο ξεκαθάρισμα, είναι η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, στην οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει με πλήρως αρνητική τη στάση του Καμμένου, ο οποίος απείλησε σήμερα με διαγραφή όποιον διαφοροποιηθεί.
 
Τα υπόλοιπα… εν ευθέτω χρόνω!
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:19