search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:25
MENU CLOSE

Καρπενήσι: Δείτε γιατί έχει παντού χιόνι εκτός από τα πεζοδρόμια!

14.01.2019 12:11
Καρπενήσι: Δείτε γιατί έχει παντού χιόνι εκτός από τα πεζοδρόμια!  - Media

 

Κάτι… «μαγικό» συμβαίνει στο Καρπενήσι, το οποίο θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας.

Εκεί που το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν την τιμητική τους, εφαρμόζεται ένα πολύ έξυπνο, οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα, ώστε τα πεζοδρόμια να «αυτοκαθαρίζονται» από το χιόνι.

Πώς συμβαίνει αυτό θα μας πείτε. Εύκολα! Η απάντηση βρίσκεται στην αξιοποίηση της γεωθερμίας που εδώ και πολλά χρόνια είναι κοινή πρακτική σε πολλά ελληνικά σπίτια.

Ο δήμος Καρπενησίου έκανε γεωτρήσεις σε βάθος 100 μέτρων στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας εγκαταστάσεις γεωθερμίας. Έτσι μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτω από το μηδέν, ενεργοποιείται η μηχανολογική υποδομή.

Το νερό που υπάρχει ήδη στο υπέδαφος στους τέσσερις βαθμούς θερμοκρασίας αποστέλλεται στα 100 μέτρα βάθος όπου θερμαίνεται και επιστρέφει σε μια θερμοκρασία 15 με 16 βαθμούς.

Στη συνέχεια δε, το θερμό με τη βοήθεια της γεωθερμίας νερό διοχετεύεται σε μια αντλία θερμότητας όπου με τη βοήθεια και ηλιακών πάνελ φτάνει στους 25 βαθμούς για να καταλήξει σε 1200 μέτρα πεζοδρομίων, τα οποία απαλλάσσονται έτσι από το χιόνι και, κυρίως, τον πάγο.
Αποτέλεσμα είναι ενώ τα πάντα τριγύρω να είναι λευκά και παγωμένα, τα πεζοδρόμια να μένουν «καθαρά» και ασφαλή για τους πεζούς.

Τόσο οι δημότες όσο και οι επισκέπτες του Καρπενησίου, απολαμβάνουν μια έκταση πεζοδρομίων με μήκος περί τα 1200 μέτρα χωρίς πάγο σε συνθήκες παγετού χάρη στο συγκεκριμένο τεχνικό έργο.

Το συγκεκριμένο τεχνικό έργο, έχει ελάχιστο κόστος συντήρησης και λειτουργίας, ενώ πάνω από τις εγκαταστάσεις γεωθερμίας έχει δημιουργηθεί και χώρος στάθμευσης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρπενησίου, Νίκο Σουλιώτη, το συγκεκριμένο γεωθερμικά «αυτοκαθαριζόμενο» από πάγο πεζοδρόμιο είναι τμήμα μιας ευρύτερης ανάπλασης που ολοκληρώθηκε σε μεγάλο τμήμα της πόλης, ανάπλασης που μάλιστα έλαβε μια από τις τρεις κορυφαίες θέσεις στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «UIA Friendly and Inclusive Spaces Awards – Φιλικοί και Ανοιχτοί Χώροι σε όλους», μιας «Ολυμπιάδας» της Αρχιτεκτονικής, που έγινε στη Σεούλ το 2017. Το βραβείο δόθηκε στον τομέα που ονομάζονταν «Public Space – Δημόσιος Χώρος».

Πηγή: star.gr 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:25