search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:26
MENU CLOSE

Συμφωνία των Πρεσπών: Η κύρωση, οι αντιδράσεις, τα ΜΜΕ

25.01.2019 19:33
Συμφωνία των Πρεσπών: Η κύρωση, οι αντιδράσεις, τα ΜΜΕ - Media

 

Στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών προχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής η Βουλή.

Στο σύνολο 300 βουλευτών ψήφισαν 153 «ΝΑΙ», 146 «ΟΧΙ» και 1 «ΠΑΡΩΝ».

«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσαν εκτός της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Δανέλλης. «Παρών» στη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Τσίπρας: Σήμερα γεννήθηκε η Βόρεια Μακεδονία – Μια φίλη χώρα

Περιχαρής ο Πρωθυπουργός μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έκανε λόγο για ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια ενώ ευχαρίστησε τους 153 βουλευτές που παρά τις μεγάλες πιέσεις και τις απειλές άντεξαν και ψήφισαν τη συμφωνία προτάσσοντας το εθνικό καθήκον.

Συγχαρητήρια Ζάεφ σε Τσίπρα: «Φίλε μου, φτάσαμε σε ιστορική νίκη – Ζήτω οι Πρέσπες!»

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μόλις ήχησε στα αυτιά του η είδηση ότι πέρασε και από την ελληνική βουλή η Συμφωνία.

Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. υπέγραφε τον κυρωτικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με οξύτατη ανακοίνωση του ξεκαθάρισε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να ανατρέψει τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας.

Βέτο Μητσοτάκη στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

«Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. δεν πρόκειται να το απεμπολήσω» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Τώρα ας χύσουμε ένα δάκρυ για την Μακεδονία μας που χάσαμε…

Εμφανώς απογοητευμένος από την έκβαση που πήρε η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που χρησιμοποίησε ένα ρητό για να αποτυπώσει τα αισθήματα του.

Την ίδια στιγμή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Απόστολος Γκλέτσος υπέβαλλε την παραίτησή του από τη δημαρχία της Στυλίδας.

 

Τουσκ για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών: Αλέξη – Ζόραν, μπράβο

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που έσπευσε να συγχαρεί άμεσα τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Την ίδια στιγμή πρώτα το BBC ενημέρωνε τη διεθνή κοινότητα για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και λίγο αργότερα όλος ο διεθνής Τύπος με κατεπείγοντα τηλεγραφήματα μετέφερε το «ΝΑΙ» που βγήκε από την ελληνική Βουλή.

Συγχαρητήρια από την Τερέζα Μέι για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Για επιτυχημένο «Mission Impossible» έκαναν λόγο τα βρετανικά ΜΜΕ, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπήρχαν για να κυρωθεί τελικά η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

Την ίδια στιγμή η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αναγνώρισε κι εκείνη από τη μεριά της το ιστορικό γεγονός.

 

Ισραήλ: Αλλάξαμε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ την ονομασία της ΠΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία»

Το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που ενημέρωσε πως προχώρησε σε αλλαγή του ονόματος από “Macedonia” σε “North Macedonia“.

Πιο ανήσυχη εμφανίστηκε η Σερβία, αφού στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού σταθμού Β-92 σε δημοσίευμα με τίτλο: «Τέλος εποχής – οι Έλληνες είπαν “Ναι”» αναφερόταν ότι «οι Έλληνες βουλευτές έβαλαν τέρμα σε μία διένεξη δεκαετιών κυρώνοντας την συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της Μακεδονίας σε Βόρεια Μακεδονία».

Τα τουρκικά ΜΜΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Ενθουσιασμός στο Κόσοβο

Συγκρατημένος εμφανίστηκε στο σύνολό του ο τουρκικός Τύπος στο άκουσμα της είδησης, σε αντίθεση με το Κόσοβο που υποδέχθηκε με θέρμη τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Σ. Θεοδωράκης: Η ελληνική Μακεδονία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί

«Η Βουλή πήρε μία απόφαση που υπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων και ενισχύει την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Το Ποτάμι έχοντας ως οδηγό την εθνική και όχι την κομματική πυξίδα στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που σπάει τη μονοπώληση του ονόματος της “Μακεδονίας” από τη γειτονική μας χώρα. Η ελληνική Μακεδονία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Νίκος Κοτζιάς: Νίκησε η πολιτική ειρήνης – Νίκολα Ντιμιτρόφ: «Dear Alexis, George and Nikos…»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος «χαιρέτησε» (μέσα από το προφίλ του στο Twitter) την απόφαση που βγήκε από τη Βουλή.

Τα ίδια αισθήματα με τον Νίκο Κοτζιά, έτρεφε και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, που έστειλε το δικό του μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΜΔ συνεχάρη με τη σειρά του και ο Αλβανός ομόλογός τους, Έντι Ράμα, που ζήτησε σεβασμό.

 

Στόλτενμπεργκ: «Ανυπομονώ να δω τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ» – Ζάιμπερτ: Μια καλή μέρα για την Αθήνα, τα Σκόπια 

Ενθουσιασμένος και ανυπόμονος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ευχαριστημένος από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εμφανίστηκε στο προφίλ του στο Twitter, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ύμνοι Πομπέο για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας έδειξε «όραμα, θάρρος και επιμονή» στην προσπάθειά της να βρει λύση στη διαμάχη για το όνομα, γεγονός που θα επιτρέψει στη μελλοντική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να πάρει τη σωστή θέση της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αναφέρει η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με την οποία χαιρετίζει την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30