search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 01:08
MENU CLOSE

Γερουλάνος στο «Π»: Κάποιοι τρέφουν ευσεβείς πόθους ότι φαβορί στο δήμο είναι τα συστήματα που χρεοκόπησαν την πόλη

04.02.2019 12:05
geroulanos12

 

Τα χαρτιά του για το δήμο της Αθήνας ανοίγει με συνέντευξή του στο Ποντίκι ο Υποψήφιος Δήμαρχος Παύλος Γερουλάνος. «Κατεβαίνω για την Αθήνα και οι μόνοι άνθρωποι γύρω μου είναι Αθηναίοι που νοιάζονται για την πόλη μας» σημειώνει, τονίζοντας παράλληλα πως «κάποιοι τρέφουν ευσεβείς πόθους ότι φαβορί στο δήμο είναι τα συστήματα που χρεοκόπησαν την πόλη». 

Για το αν η ψήφος στην τοπική αυτοδίοικηση είναι πολιτική ο κ. Γερουλάνος απαντά ότι η υποψηφιότητά του είναι ανεξάρτητη. «Η δική μας υποψηφιότητα είναι ανεξάρτητη. Εγώ αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα και στη συνέχεια με στήριξαν μία σειρά από Αθηναίοι, σύλλογοι, και πολιτικοί φορείς, μεταξύ των οποίων το ΚινΑλ και το Πράττω και με τιμά η εμπιστοσύνη τους», λέει χαρακτηριστικά. 

Στο κρίσιμο ζήτημα της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδίοικηση ο κ. Γερουλάνος επισημαίνει ότι «η απλή αναλογική είναι μια ευκαιρία να φέρουμε την πολιτική πιο κοντά στον κόσμο, δίνοντας το καλό παράδειγμα ώριμου διαλόγου, πολιτισμένης διαφωνίας και πολυκομματικής συνεργασίας». 

Συνέντευξη στον Ρενάτο Λέκκα 

Κλασική ερώτηση, που την κάνουν σχεδόν οι πάντες αλλά ίσως η πιο ουσιαστική: Γιατί να σας ψηφίσουν οι κάτοικοι της Αθήνας;

Διότι η Αθήνα χρειάζεται δήμαρχο που θα μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες προκλήσεις και θα αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις στη δουλειά αυτή. Η Αθήνα αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα όπως η αίσθηση εγκατάλειψης σε κάθε γειτονιά, το αίσθημα ανασφάλειας που έχει φωλιάσει παντού και μια γραφειοκρατία που μοιάζει να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Από την άνθιση του τουρισμού, η Αθήνα έχει βρει έναν ελπιδοφόρο ρόλο στη διεθνή πολιτιστική κοινότητα. Αυτή η ανάπτυξη έχει και τις δικές της προκλήσεις. Βρισκόμαστε λοιπόν σε κρίσιμο αλλά ελπιδοφόρο σταυροδρόμι, αφήνοντας πίσω σιγά σιγά την κρίση, σε μία περίοδο που ο τουρισμός της πόλης αναπτύσσεται ραγδαία αλλά θέτει και νέες προκλήσεις. Απαιτείται ένας συνδυασμός ικανοτήτων: γνώση των διεθνών τάσεων,  εμπειρία από την αγορά, αντίληψη για τη λειτουργία του κεντρικού κράτους και κυρίως ένας δήμαρχος που δεν θα φοβηθεί να συγκρουστεί και να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Όπως ξέρετε, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν έχω και δεν ανήκω σε συστήματα. Ζω από την οικογενειακή μου επιχείρηση και επιλέγω πού και σε τι θα εμπλακώ με μόνο γνώμονα τη διάθεση και δυνατότητά μου να κάνω έργο. Κατεβαίνω για την Αθήνα και οι μόνοι άνθρωποι γύρω μου είναι Αθηναίοι που νοιάζονται για την πόλη μας.

Έχετε δει τα προγράμματα των άλλων υποψηφίων;
 
Δεν έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα κάποιος υποψήφιος, είναι άλλωστε νωρίς ακόμη. Υπάρχουν ωστόσο επιμέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της δημιουργίας χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών, που με χαρά είδα ότι συμφωνούμε με τον κύριο Ηλιόπουλο και τον κύριο Μπακογιάννη. Πήρα λοιπόν την πρωτοβουλία να στείλω μια επιστολή, όπου τους καλώ να οργανώσουμε μαζί μια ημερίδα συνεργασίας, ώστε να σχεδιάσουμε το πρώτο κοινό Δημοτικό Σχέδιο Δράσης (ΔΣΔ) για τα ναρκωτικά. Ο χρόνος που περνάει είναι πολύτιμος. Ο κύριος Ηλιόπουλος ανταποκρίθηκε θετικά. Δυστυχώς ο κύριος Μπακογιάννης, έστειλε μια απάντηση που δεν διαπνέεται από το ίδιο πνεύμα της συνεργασίας. Ίσως διότι έχει συνηθίσει στο παλιό σύστημα διοίκησης του δήμου που όλοι πρέπει να λένε «ναι» στον επικεφαλής διότι έχει πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο. Εγώ θα επιμείνω, διότι ο Δήμος χρειάζεται τώρα συνεργασίες και γιατί πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να ασκήσουμε πιο αποτελεσματική πίεση στο κεντρικό κράτος, έτσι ώστε να φέρει επιτέλους ένα σοβαρό νόμο για τα ναρκωτικά και να θέσει το σωστό θεσμικό πλαίσιο. 


 
Με ποιον αντίπαλό σας είστε πιο κοντά; Ηλιόπουλος ή Μπακογιάννης;

Είμαι κοντά με οποιονδήποτε τοποθετείται με βάση το όφελός μας και όχι με βάση μια κομματική, οικογενειακή ή προσωπική ατζέντα.  Μου κάνει εντύπωση, βέβαια, η στάση του κυρίου Ηλιόπουλου για τα Εξάρχεια, όπου αρνείται να παραδεχτεί το γενικευμένο πρόβλημα της περιοχής από την εγκληματικότητα. Το ίδιο και η στάση του κυρίου Μπακογιάννη στο θέμα του Πολυτεχνείου. Δεν είναι δυνατόν ό,τι δεν δουλεύει σωστά να το κλείνουμε. Αυτές είναι απαρχαιωμένες και συντηρητικές προτάσεις που έρχονται από ιδεολογικές εμμονές και όχι από ειλικρινές νοιάξιμο στα ζητήματα της πόλης.
 
 Υπάρχει φαβορί στο Δήμο Αθηναίων;
 
Κάποιοι τρέφουν ευσεβείς πόθους ότι φαβορί στο δήμο είναι τα συστήματα που χρεοκόπησαν την πόλη. Οι ίδιοι άνθρωποι που υπηρέτησαν τον Κακλαμάνη και την Μπακογιάννη, οι ίδιοι άνθρωποι που πιστεύουν ότι η πόλη τους ανήκει.  Θα τους διαψεύσουμε. Απέναντί σε αυτά τα συστήματα δίνουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε.


 
Είναι πολιτική η ψήφος στην τοπική αυτοδίοικηση;
 
Βεβαίως είναι πολιτική η ψήφος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διέπεται από αρχές και αξίες βαθιά πολιτικές. Δεν θα έπρεπε όμως να αντιμετωπίζεται ως κομματικά εξαρτώμενη. Τα κομματικά συστήματα για να σου δώσουν το χρίσμα τους – όπως στην περίπτωση του κ. Ηλιόπουλου – και για να συγκρατήσουν άλλους από το να κατέβουν – όπως στην περίπτωση του κ. Μπακογιάννη με τον κ. Πατούλη – σου επιβάλλουν όρους που είναι καλοί για εκείνα αλλά όχι για την πόλη. Υποψήφιους, θέσεις, πρακτικές. Σε αυτές τις πρακτικές πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας ως πολίτες της Αθήνας. Η δική μας υποψηφιότητα είναι ανεξάρτητη. Εγώ αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα και στη συνέχεια με στήριξαν μία σειρά από Αθηναίοι, σύλλογοι, και πολιτικοί φορείς, μεταξύ των οποίων το ΚινΑλ και το Πράττω και με τιμά η εμπιστοσύνη τους.
 
Ήρθε για να βοηθήσει ή να περιπλέξει η απλή αναλογική κ. Γερουλάνε;
 
Η απλή αναλογική είναι μια ευκαιρία να φέρουμε την πολιτική πιο κοντά στον κόσμο, δίνοντας το καλό παράδειγμα ώριμου διαλόγου, πολιτισμένης διαφωνίας και πολυκομματικής συνεργασίας. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, χρειάζονται πολιτικοί νέας κοπής και όχι άνθρωποι που πολιτεύονται λες και το πολιτικό σύστημα είναι ιδιοκτησία τους. 

Θα λέγατε ναι στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αν πηγαίνατε στον β’ γύρο με τον Κώστα Μπακογιάννη;
 
Έχω εξαρχής πει ότι όποιος συμφωνεί με τις θέσεις μας είναι καλοδεχούμενος.


 
Τι επιχειρείτε μέσα από το Katevagiatinathina.gr;
 
Ένα άνοιγμα στους συμπολίτες μας που αγαπούν την πόλη τους και θέλουν να βοηθήσουν, δηλώνοντας υποψηφιότητα ως διαμερισματικοί σύμβουλοι, συμμετέχοντας στα Συμβούλια Γειτονιάς. Αρκούν λίγες ώρες την εβδομάδα. Τα Συμβούλια Γειτονιάς θα είναι τα αυτιά και τα μάτια του Δήμου, του Δημάρχου και των υπηρεσιών σε κάθε γειτονιά. Δουλειά τους θα είναι να καταγράφουν προβλήματα, να ιεραρχούν προτεραιότητες και να εγκαλούν τον δήμαρχο όταν τα πράγματα καθυστερούν. Άνθρωποι που μέχρι σήμερα πάλευαν μόνοι τους και θέλουν να ακουστεί η φωνή τους: τους θέλουμε δίπλα μας. Είναι μια πλατφόρμα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στα προβλήματα της πόλης και της γειτονιάς μας. Έχω πει ότι μόνα κριτήρια που βάζω για τους υποψηφίους μας είναι να αγαπούν την Αθήνα, να ξέρουν καλά μια γειτονιά ή μια δουλειά που χρειαζόμαστε και να είναι έτοιμοι να κατεβούν στο δρόμο. Το σύνθημα «όχι τα προβλήματα στον δήμαρχο αλλά ο δήμαρχος στα προβλήματα» θα το υπηρετήσουμε όλοι μας.


 
Υιοθετείτε και εσείς τον όρο «άβατο» για τα Εξάρχεια;

Το θέμα είναι τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι. Κι αυτό που λένε είναι ότι δεν αντέχουν άλλο. Αν δεν δράσουμε άμεσα και συλλογικά, ο χαρακτήρας των Εξαρχείων θα χαθεί από τις Χρυσές Βίζες και τις χρυσές μπίζνες του εμπορίου ναρκωτικών και του παραεμπορίου. Είναι λοιπόν ευκαιρία και υποχρέωση όλων μας να ακούσουμε την έκκληση των ανθρώπων που πραγματικά βιώνουν τις συνέπειες της ανομίας εκεί και όχι να κάνουμε μικροπολιτική στις πλάτες τους. Ο δήμος, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να σταθεί δίπλα στους Αθηναίους, όπως και σε κάθε πρόβλημα στο οποίο μπορεί να είναι επισπεύδουσα αρχή, κι ας μην έχει όλες τις αρμοδιότητες. Όπως έλεγε και ο Δημήτρης Μπέης, «οι ανάγκες των Αθηναίων είναι υποχρέωση και δικαίωμα του Δημάρχου».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42