search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:47
MENU CLOSE

Αποδέσμευση τραπεζικών καταθέσεων από την Εφορία

04.02.2019 16:30
Όλο και πιο κοντά στο... μηδέν τα επιτόκια των καταθέσεων-Τι κερδίζουν σήμερα - Media

 

Χαλαρώνουν οι δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών προς την Εφορία, καθώς το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, θα ενεργοποιήσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου τη σχετική ρύθμιση.

Πρόκειται για τη ρύθμιση που προβλέπει τη σταδιακή αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών εκείνων, που είναι σε ρύθμιση και αποπληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους.

Το νέο πλαίσιο θα εφαρμοστεί από τις αρχές Μαρτίου και θα δώσει «ανάσα» στους επαγγελματίες και στα φυσικά πρόσωπα που έχουν χρέη σε ρύθμιση και η Εφορία τους έχει δεσμεύσει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου της οφειλής.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, θα επιτρέπεται η μερική αποδέσμευση των λογαριασμών όσο τηρείται η ρύθμιση. Για κάθε δόση της ρύθμισης που θα πληρώνει ο φορολογούμενος – οφειλέτης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό, επί 2, επί 3 ή και περισσότερες φορές από το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Αρχικά η αποδέσμευση θα είναι στο διπλάσιο, και θα αυξάνεται ανάλογα με την πρόοδο αποπληρωμής. Όσο ο οφειλέτης είναι συνεπής στην ρύθμιση κάθε μήνα, θα αυξάνει και το ποσό που θα απελευθερώνεται από τον τραπεζικό του λογαριασμό μέχρι να αρθούν πλήρως τα αναγκαστικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλαίσιο που είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και λίγο πριν την ανακοίνωση θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Αν η οφειλή είναι 5.000 ευρώ και έχει ρυθμιστεί σε 12 δόσεις, των 417 ευρώ έκαστη, εφόσον καταβάλει κανονικά τις δόσεις, με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, και την πληρωμή μιας δόσης των 417 ευρώ, η ΑΑΔΕ θα του αποδεσμεύσει ποσό ύψους 833,3 ευρώ αρχικά και με την πληρωμή της επόμενες δόσης το ποσό που θα αποδεσμευτεί θα τριπλασιαστεί και θα φτάσει σε 1.251 ευρώ.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που χρωστά 10.000 ευρώ και έχει προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων καταβάλλοντας 833 ευρώ τον μήνα, ενώ η εφορία έχει δεσμεύσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Με τη νέα ρύθμιση, η τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να απελευθερώνει από τον δεσμευμένο λογαριασμό μέχρι και το διπλάσιο ή το τριπλάσιο ποσό της μηνιαίας δόσης δηλαδή μέχρι το ποσό των 1.666 ή 2.500 ευρώ. Όσο ο φορολογούμενος είναι συνεπής στην ρύθμιση κάθε μήνα θα αυξάνει και το ποσό που θα απελευθερώνεται από τον τραπεζικό του λογαριασμό μέχρι να αρθούν πλήρως τα αναγκαστικά μέτρα.

Φορολογούμενος που οφείλει στο Δημόσιο 18.000 ευρώ και του έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχει προχωρήσει σε τακτοποίηση της οφειλής του με την «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων, συμφωνώντας να πληρώνει κάθε μήνα 1.500 ευρώ. Εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα την 1η δόση των 1.500 ευρώ, η ΑΑΔΕ θα του αποδεσμεύσει από τους λογαριασμούς του το ποσό των 3.000 ευρώ (το διπλάσιο των 1.500 ευρώ). Εφόσον πληρώσει εμπρόθεσμα και την επόμενη δόση των 1.500 ευρώ, θα αποδεσμευτούν από τους λογαριασμούς του άλλα 4.500 ευρώ (το τριπλάσιο των 1.500 ευρώ). Το ποσό της αποδέσμευσης θα μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο όσο θα συνεχίζει ο φορολογούμενος να αποπληρώνει εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης.

Σήμερα μπλοκάρονται

Με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, υπάρχει μια ασφυκτική πίεση της εφορίας στους οφειλέτες, αφού παρά το ότι είναι σε ρύθμιση και είναι και συνεπείς, τους δεσμεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς στο σύνολό τους.
Συγκεκριμένα η νομοθεσία προβλέπει ότι «είναι δυνατή η άρση επιβληθεισών κατασχέσεων στα χέρια τρίτων», υπότις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Εξοφληθεί το ποσόν για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο στα χέρια τρίτου.
2. Έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλών του άρθρου 51 του ν. 4305/2014, το οποίο τηρείται και συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

έχει εξοφληθεί ποσοστό 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής,

έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη,

έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής, όπως ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 4305/2014,

η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της ρύθμισης του ν. 4305/2014 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί.

3. Έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης βάσει των διατάξεων των άρθρων 1-17 του ν. 4321/2015 «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» και συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Έχει εξοφληθεί ποσοστό 25% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής πριν από οποιαδήποτε απαλλαγή, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσόν της προκαταβολής του άρθρου 15 του ν. 4321/2015,

έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη,

έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας αυτής, όπως αναφέρονται στα σχετικά κεφάλαια της αριθ. ΠΟΛ.1080/2015 (Β’628, ΑΔΑ: Β5Ν0Η-ΖΥΠ) απόφασης του υπουργού Οικονομικών «Ειδικά θέματα και λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση του ν. 4321/2015 (Α’ 32)»,

η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 4321/2015 και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί. Λοιπές επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων για τις οποίες δεν συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις δεν αίρονται.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:46