search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:47
MENU CLOSE

«Η Ελλάδα έπρεπε να βγει από το ευρώ και να κουρέψει το χρέος της», λέει οικονομολόγος της Deutsche Bank

26.02.2019 12:50
«Η Ελλάδα έπρεπε να βγει από το ευρώ και να κουρέψει το χρέος της», λέει οικονομολόγος της Deutsche Bank - Media

 

Στην ανεπιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα αναφέρεται η κυριακάτικη FAZφιλοξενώντας άρθρο του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι μόνο εκτός ευρώ η χώρα θα ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης.

Ο οικονομολόγος γράφει στην εφημερίδα της Φρανκφούρτης ότι «σε σύγκριση με την κρίση στην Ελλάδα η “μεγάλη ύφεση” στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ΄30 μοιάζει σύντομο επεισόδιο. Οκτώ μόλις χρόνια μετά το ξέσπασμά της το αμερικανικό ΑΕΠ είχε επανέλθει στα επίπεδα προ κρίσης. Στην Ελλάδα όμως δέκα χρόνια μετά το ξεκίνημα της κρίσης το πραγματικό ΑΕΠ βρίσκεται 25% χαμηλότερα από του 2008.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που μιλούν για ύφεση στην ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια οι πιθανότητες της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει είναι ακόμα πιο περιορισμένες. Ελάχιστες χώρες κατάφεραν να μειώσουν το χρέος τους χωρίς υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος, όπως για παράδειγμα η Λετονία. Η Ελλάδα όμως δεν είναι οικονομικά ευέλικτη για να τα καταφέρει χωρίς υποτίμηση.

Παρ΄ όλα αυτά οι αρμόδιοι πολιτικοί δεν επέτρεψαν στην χώρα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη ούτε αποδέχθηκαν ένα ριζικό κούρεμα χρέους. Για να μπορέσει να βγει η Ελλάδα από το τέλμα του χρέους θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα. Όσο όμως η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ τόσο το οικονομικό της μέλλον θα παραμένει σκοτεινό».

Πηγή: Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30