search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:05
MENU CLOSE

Κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ: «Όχι» στην παράδοση των F-35 στην Άγκυρα

06.03.2019 08:51
Το χρονικό της κρίσης: Η συμφωνία για εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και οι «περίεργες» δηλώσεις Τραμπ  - Media

 

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, εισηγήθηκε να μην παραδοθούν αμερικανικά F-35 στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σε περίπτωση που η χώρα προχωρήσει στην προμήθεια ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

«Ως στρατιωτικός, θα συμβούλευα να μην υλοποιηθεί η συμφωνία για τα F-35 ώστε να μην πετούν την ώρα που ο σύμμαχός μας χρησιμοποιεί ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα», είπε ο Σκαπαρότι στην επιτροπή άμυνας της Γερουσίας.

Άλλο ένα δείγμα ότι οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, βρίσκονται στο χειρότερο σημείο της ιστορίας τους

Πρώτος ο σημερινός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέγνωσε, το περασμένο καλοκαίρι, ότι η Τουρκία απομυζά τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι, εν πάση περιπτώσει, αυτή η σχέση εξυπηρετεί πρωτίστως την Άγκυρα. Τα αμερικανικά συμφέροντα ακολουθούν δεύτερα και …καταϊδρωμένα.

Και ο πιο κακόπιστος αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχεται πλέον ότι ο Αμερικανός πλανητάρχης αντιλήφθηκε πρώτος τα παιγνίδια της Τουρκίας και του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος προσπάθησε να λειτουργήσει η σχέση και να είναι επωφελής και για τις δύο χώρες.

Ο κ. Τραμπ έπεσε θύμα του προέδρου της Τουρκίας τέσσερις τουλάχιστον φορές, και πιθανότατα να συμβεί και στο μέλλον αυτό, αν και το περιστατικό του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν ο Ερντογάν τον παγίδευσε προφανώς με εντολές του Βλαντιμίρ Πούτιν, και ανήγγειλε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, τον συγκλόνισε.

Εάν δεν παρενέβαινε άμεσα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, και εάν δεν υπέβαλλε παραίτηση με δραματικό τρόπο ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, η Ρωσία και το Ιράν (μαζί με την Τουρκία) θα είχαν επιτύχει στρατηγική νίκη ναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όλα αυτά, βέβαια, φαίνεται πως έκαναν πιο «σοφό» τον πρόεδρο Τραμπ στον οποίο προσωπικά ούτε και τώρα έχω εμπιστοσύνη, παρά το γεγονός ότι έδειξε σημαντικά δείγματα αλλαγής στάσης έναντι της Τουρκίας.

Ο Σκαπαρότι πάντως, σημείωσε ότι οι S-400 μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τα F-35 και προσέθεσε ότι αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Αγκυρα προκειμένου να εξηγήσει στις τουρκικές αρχές τις συνέπειες της αγοράς S-400.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28