23/01/2021 01:23:36

Ποιες ήταν οι «σουφραζέτες» που άλλαξαν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία

Ποιες ήταν οι «σουφραζέτες» που άλλαξαν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία - Media

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης απεργίας και διαδήλωσης διαμαρτυρίας εργατριών κλωστοϋφαντουργίας, που διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη και καταστάλθηκε βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο πρώτος εορτασμός στις ΗΠΑ χρονολογείται στις 28 Φεβρουαρίου 1909 από τον επόμενο χρόνο αρχίζουν να διοργανώνονται μαζικές κινητοποιήσεις γυναικών και στην Ευρώπη, φεμινίστριες που διεκδικούν κυρίως δικαίωμα ψήφου και ίσα δικαιώματα στην εργασία, οι οποίες χαρακτηρίζονται «σουφραζέτες».

Στις 8 Μαρτίου του 1917, στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Πετρούπολη, οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωσαν στους δρόμους όλης την πόλης, σηματοδοτώντας την αρχή της ρωσικής επανάστασης. Επτά ημέρες αργότερα, ο αυτοκράτορας της Ρωσίας ο Νικόλαος Β παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση χορήγησε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η Μπολσεβίκικη Αλεξάνδρα Κολλοντάι και ο Βλαντιμίρ Λένιν όρισαν την 23η Φεβρουαρίου (8 Μαρτίου) ως επίσημη αργία στη Σοβιετική Ένωση, αλλά συνέχισε να είναι εργάσιμη μέρα μέχρι το 1965.

Τελικά, μόλις το 1975 τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν την 8η Μαρτίου επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και την παγκόσμια ειρήνη.

 

Μια αφίσα για την Ημέρα της Γυναίκας

Με την εικονιζόμενη αφίσα, φιλοτεχνημένη ειδικά για την Ημέρα της Γυναίκας, τιμά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τις γυναίκες της πατρίδας μας και τις γυναίκες όλου του κόσμου.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.