04/07/2020 20:48:55

Θυμάστε τον Κάρλες Πουτζντεμόν; «Πράσινο φως» για συμμετοχή του στις ευρωεκλογές

Θυμάστε τον Κάρλες Πουτζντεμόν; «Πράσινο φως» για συμμετοχή του στις ευρωεκλογές - Media

 

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος είναι εξόριστος στο Βέλγιο, πήρε την άδεια για να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές στην Ισπανία, παρά τις διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον του στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε δικαστήριο της Μαδρίτης.

Το δικαστήριο, ακυρώνοντας απόφαση της ισπανικής εκλογικής επιτροπής, αποφάσισε πως ο Πουτζντεμόν και δύο άλλα μέλη της κυβέρνησής του που, όπως αυτός, είχαν εγκαταλείψει την Ισπανία μετά την αποτυχία της απόπειρας απόσχισης του 2017, μπορούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές της 26ης Μαΐου, ανέφερε εκπρόσωπος αυτού του δικαστηρίου.

Σε βάρος των τριών έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης στην Ισπανία για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης, για την οποία διεξάγεται μια σημαντική δίκη στη Μαδρίτη σε βάρος 12 ηγετών των αυτονομιστών.

Έπειτα από προσφυγές του Λαϊκού Κόμματος (PP) και των Πολιτών (Ciudadanos), δύο κομμάτων που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η εκλογική επιτροπή είχε αρνηθεί στα τέλη Απριλίου την υποψηφιότητα των Κάρλες Πουτζντεμόν, Κλάρα Πονσάτι και Τόνι Κομίν με το ψηφοδέλτιο των αυτονομιστών «Lliures per Europa («Ελεύθεροι για την Ευρώπη» στα καταλανικά), εκτιμώντας πως δεν μπορούν να θεωρηθούν κάτοικοι Ισπανίας.

Ο Πουτζντεμόν είχε χαρακτηρίσει «σκάνδαλο» την απόφαση αυτή και «πλήγμα στη δημοκρατία».

Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, στο οποίο προσέφυγαν οι δικηγόροι των αυτονομιστών, ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι δεδομένου ότι δεν καταδικάσθηκαν σε ποινή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και ζήτησε από διοικητικό δικαστήριο να αποφασίσει οριστικά για το θέμα.

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε σήμερα το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι του κόμματος Lliures per Europa στις εκλογές του 2019 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.