search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:28
MENU CLOSE

Παντού γιορτή, εδώ «κηδεία»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2072
09/05/2019
11.05.2019 03:00
horis_titlo_0-2.png

Με φιέστες και συγκινήσεις τα γήπεδα του κόσμου, με αστέρια που ακτινοβολούν όταν φεύγουν από την Ελλάδα, με φόβο, βία και… συγγενείς στις εξέδρες ο «δικός μας» μικρόκοσμος.

Σε όλη την Ευρώπη γιορτάζουν, συγκινούνται, κλαίνε, γελούν. Ανέλπιστες προκρίσεις, όπως αυτή της Λίβερπουλ επί της Μπαρτσελόνα του Μέσι, αναδεικνύουν τις μεγαλειώδεις στιγμές που μπορεί να προσφέρει ένα απλό παιχνίδι, το ποδόσφαιρο. «Δικά μας» αστέρια, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ή ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη, λάμπουν όταν φεύγουν για κόσμους μαγικούς, όπως το ΝΒΑ ή τα σπουδαία γκραν σλαμ του τένις.

Ο Αντετοκούνμπο δοξάζεται από ιερά τέρατα όπως ο Μάτζικ Τζόνσον, όταν στην ελληνική Α2, λίγους μήνες πριν αναχωρήσει για τους Μιλγουόκι Μπακς το 2013 και ήδη πανέτοιμος για μεγάλη καριέρα, δεν… κατάφερε ή δεν του επετράπη, λόγω κακών διαιτησιών σύμφωνα με όσα ισχυριζόταν τότε η ομάδα του, να ανεβάσει καν τον ταπεινό Φιλαθλητικό του Ζωγράφου στην… Α1. Μόλις τρεις μήνες μετά άρχισε να μαγεύει το ΝΒΑ…

Ο Τσιτσιπάς εξελίσσεται με τέτοιον ρυθμό ώστε κοιτάζει πλέον στα μάτια πρωτοκλασάτους σταρ όπως ο Φέντερερ ή ο Ναδάλ.

Σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, που ο αθλητισμός βρίσκεται συνολικά σε λίμιτ-απ διεθνώς, η Ελλάδα «εσωτερικού» επιλέγει, για πολλοστή φορά, την κλειστοφοβία του δικού της μικρόκοσμου.

Το Σάββατο θα διεξαχθεί ο τελικός της κακομοιριάς, χωρίς καμία λάμψη. Τα επεισόδια πρόπερσι στο Πανθεσσαλικό και πέρυσι στο ΟΑΚΑ, με δεκάδες τραυματίες, οδήγησαν την κυβέρνηση στην, υποχρεωτική βάσει συνθηκών και ειδικά δυο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, επιλογή για τελικό Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο χωρίς κόσμο. Αν οι δυο προηγούμενοι τελικοί ΑΕΚ – ΠΑΟΚ βάφτηκαν στο αίμα, τίποτα δεν απέκλειε ότι θα τρίτωνε το κακό.

Καμία δύναμη, αν θέλουμε να μιλήσουμε πρακτικά, δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα πάνε όλα καλά το Σάββατο, όταν ακόμα κι ένα επετειακό φιλικό ακυρώθηκε πρόσφατα λόγω φόβου συμπλοκών αεκτζήδων – παοκτζήδων. Συγκεκριμένα οι σκέψεις για ένα παιχνίδι ΑΕΚ – Παρτιζάν, στην αναβίωση του ιστορικού αγώνα στο Βελιγράδι το 1999, πήγαν περίπατο όταν εκδηλώθηκαν οι ακραίοι οπαδοί όχι δύο, αλλά τριών ομάδων. Συγκεκριμένα αυτοί της ΑΕΚ από τη μια πλευρά και της Παρτιζάν, που έχουν αδελφοποιηθεί με αυτούς του ΠΑΟΚ, από την άλλη.

 

Κύκλος βίας και αίματος

Το κλου της ιστορίας είναι ότι οργανωμένοι του ΠΑΟΚ, με ανακοίνωσή τους, έγραψαν αυτές τις μέρες για τα γεγονότα βίας στην αφύλαχτη από την ΕΛ.ΑΣ. πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού το 2017 με αφορμή τον φετινό τελικό: «Γεγονός είναι ότι, όταν η αστυνομία θέλει, δεν ανοίγει ρουθούνι, ενώ, όταν δεν θέλει, η κατάσταση ξεφεύγει. Όπως ξέφυγε στον τελικό του Βόλου (τον οποίο έχουν το θράσος να χρησιμοποιούν ως παράδειγμα), όπου η αστυνομία άφησε εσκεμμένα αφύλακτη την πεζογέφυρα που συνέδεε τα πέταλα του γηπέδου, παρ’ όλο που στα μέτρα τάξης υπήρχε η διαβεβαίωση ότι θα υπάρχουν διμοιρίες των ΜΑΤ. Ο μόνος λόγος που δεν υπήρξαν θύματα εκείνη την ημέρα οφείλεται στο fair play αυτών που ανέβηκαν στην πεζογέφυρα».

Δηλαδή η αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να τηρήσει την τάξη οδηγεί τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς ομάδων σε… fair play όταν συγκρούονται ανενόχλητοι. Και… σταματάνε κάποια στιγμή τον αλληλοξυλοδαρμό, ώστε να μην υπάρχουν θύματα.

Μέσα σ’ αυτό το αλλόκοτο σκηνικό τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί τα εξής γεγονότα:

1. Ο τελικός του Σαββάτου θα διεξαχθεί κυριολεκτικά μεταξύ συγγενών και φίλων. Οι προσκλήσεις θα μοιραστούν ως εξής: Από 120 ονομαστικές προσκλήσεις θα πάρουν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, για να τις διαθέσουν κατά το δοκούν, ενώ 400 προσκλήσεις θα διατηρήσει η ΕΠΟ, για τις δικές της ανάγκες, αλλά και για τις ανάγκες των χορηγών της.

Τέλος, από 100 προσκλήσεις θα μοιραστούν οι ποδοσφαιριστές των δύο φιναλίστ, για να τις δώδουν στις οικογένειες και τους φίλους τους. Παρά ταύτα, υπάρχουν φόβοι στην ΕΛ.ΑΣ. για ραντεβού θανάτου μεταξύ θερμόαιμων οπαδών των δυο ομάδων σε συνδέσμους πέριξ της Ομόνοιας.

2. Το βράδυ της Τρίτης οπαδοί του Ολυμπιακού μαζεύτηκαν έξω από το σπίτι του διαιτητή μπάσκετ Παναγιώτη Αναστόπουλου φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του, ενώ πέταξαν και νεράντζια.

3. Ο διαιτητής ποδοσφαίρου Αλέξανδρος Τσαμούρης έπεσε θύμα ξυλοδαρμού τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (4 Μαΐου) έξω από το σπίτι του στο Νέο Φάληρο. Ο δράστης τον κυνήγησε και, αφού τον έριξε κάτω με τρικλοποδιά, τον γρονθοκόπησε στο πρόσωπο, του έριξε και κλωτσιές και τελικά με προτροπή του οδηγού της μηχανής, που του φώναξε «φύγε τώρα», ανέβηκε πάλι στη μηχανή κι εξαφανίστηκαν.

4. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Γιώργος Δώνης δήλωσε μετά το φινάλε του πρωταθλήματος: «Πηγαίναμε σε πολλά ματς εντός έδρας με τον φόβο ότι θα προκληθούν επεισόδια και θα τιμωρηθούμε. Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, άσχετα και στον πρώτο γύρο, υπήρχαν τα αναμενόμενα βρισίδια από την κερκίδα ως προς τον ιδιοκτήτη. Υπάρχει περίπλοκη κατάσταση και για τον ιδιοκτήτη. Δεν μπορεί να έρθει στο γήπεδο και στο προπονητικό».

Κάπως έτσι, όλο και περισσότεροι υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι απολαμβάνουν τις μάχες στο Τσάμπιονς Λιγκ, τα ρεσιτάλ του Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ, τις υπερπροσπάθειες του Τσιτσιπά στα γκραν σλαμ και τη γιγαντομαχία Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ στην Πρέμιερ Λιγκ αφήνοντας στη μιζέρια τους, στις παθογένειές τους και στον βίαιο… κόσμο τους το ελληνικό ποδόσφαιρο και το ελληνικό μπάσκετ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:21