search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:20
MENU CLOSE

Κρεσέντο (νεο)φιλελευθερισμού – Πολλά τα ερωτήματα από τις συνεχείς δηλώσεις Μητσοτάκη για κρίσιμα ζητήματα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2073
16-5-2019
18.05.2019 03:00
mits_0-4.jpg

 

Άκρως φιλελεύθερος εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες… Καταργεί το οκτάωρο, τη 13η σύνταξη και τη δημόσια υγεία και τάσσεται υπέρ της επταήμερης εργασίας. Πρόκειται για ένα «γαλάζιο» πρόγραμμα που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τα εργασιακά θέματα, αλλά και για το μέλλον των δημόσιων νοσοκομείων και των εργαζομένων σε αυτά. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της 13ης σύνταξης για 2,5 εκατ. συνταξιούχους, η Συγγρού τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, κάνοντάς τα όμως ακόμη χειρότερα, αφού φαίνεται να μην υπάρχει ομοφωνία στην αντιπολίτευση για το τι μέλλει γενέσθαι. Για του λόγου το αληθές θυμίζουμε τι δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Ασφαλώς και δεν εγγυόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτό το προεκλογικό επίδομα του κ. Τσίπρα» τόνισε στο κανάλι του ANT1 αντιπαρατιθέμενος με τον Γιώργο Βαρεμένο.

«Εμείς δεν θα δίνουμε κάτι σαν 13η σύνταξη» είπε. «Θα λάβουμε τα μέτρα για να τρέξει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία και έχουμε πει χιλιάδες φορές ότι πρώτα θα στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους». Κατέληξε, ωστόσο, ότι το μέτρο «θα το ψηφίσουμε»…

Βέβαια αμέσως μετά ήρθε το άδειασμα στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. από τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μάκη Βορίδη, ο οποίος, όταν στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Κ. Λασκαράτος μετέφερε τη δήλωση του Γεωργιάδη για τη μη δέσμευση της Ν.Δ. περί 13ης σύνταξης, είπε ότι «η ψήφιση του μέτρου μάς δεσμεύει», ενώ τόνισε ότι «μεταφέρει τη θέση του Κ. Μητσοτάκη από τη σύσκεψη που έγινε».
Τότε η εύλογη ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν: «Κάνατε σύσκεψη χωρίς τον αντιπρόεδρο;». Και ο Μ. Βορίδης απάντησε: «Έτυχε να μην είναι εκεί. Σας μεταφέρω τη θέση του προέδρου της Ν.Δ.» επανέλαβε. Έτσι το ερώτημα, το οποίο παραμένει, αφορά το πώς ακριβώς οραματίζονται ο Μητσοτάκης και ο Γεωργιάδης τη διαβίωση των συνταξιούχων όταν (και αν) αναλάβουν την εξουσία!

Το εργασιακό του… «όραμα»
Σε ό,τι αφορά τώρα τη «Νέα Ελλάδα» στα εργασιακά, η αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να κάνει με επταήμερη εργασία και ελεύθερο ωράριο, για τα οποία προτείνει τα εξής:
«Όταν μια επιχείρηση, αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, συμφωνεί με τους εργαζομένους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές από ό,τι θα είχαν πριν, και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει, και εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και κράτος να προσαρμοστούν σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα.

Κάποιοι που τα βλέπουν και κυνηγούν σκιές δεν έχουν ιδέα, δεν καταλαβαίνουν τίποτε για τον κόσμο ο οποίος ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Η Ελλάδα του 2021 είναι μια άλλη Ελλάδα και οι άνθρωποι που τα ισχυρίζονται αυτά φοβάμαι ότι δεν έχουν το βασικό πλαίσιο κατανόησης να αντιληφθούν πού πηγαίνει ο σύγχρονος κόσμος».

Όπως ήταν φυσικό, έπειτα από αυτές του τις δηλώσεις οι πολιτικές αντιδράσεις έπεσαν βροχή. Ο ίδιος έκτοτε αποδύθηκε σε μια διαρκή προσπάθεια να τις μαζέψει κάνοντας λόγο για επταήμερη λειτουργία επιχειρήσεων και όχι υπαλλήλων, θέλοντας να καταδείξει ότι η εργασιακή πραγματικότητα είναι πλέον διαφορετική. Μάλιστα σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. ανέφερε πως η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχει συναινέσει σε μια τέτοια σύμβαση, στην εταιρεία Παπαστράτος, για επταήμερη εργασία.

Ωστόσο η πιο καταλυτική απάντηση ήρθε από την ίδια την εταιρεία Παπαστράτος και συγκεκριμένα από τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Ιάκωβο Καργαρώτο, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι η εταιρεία όντως επεδίωξε να διασφαλίσει πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί μελλοντικά στις αυξημένες ανάγκες παραγωγής, όταν αυτές προκύψουν, γεγονός που θα της επιτρέψει, σε συμφωνία με τους εργαζομένους, να λειτουργεί το εργοστάσιό της επτά ημέρες την εβδομάδα αδιαλείπτως.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι αυτή η συμφωνία ουδόλως επηρεάζει αρνητικά τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων της επιχείρησης, καθώς, με την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού μοντέλου βαρδιών που στηρίζεται σε τέσσερις ημέρες εργασίας και δύο ημέρες ρεπό, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν το τυπικό τους ωράριο και… ακόμα λιγότερο.

Εξήγησε μάλιστα ότι, με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι δουλεύουν συνολικά 37,3 ώρες την εβδομάδα (2,7 ώρες λιγότερες από το θεσμοθετημένο σαραντάωρο) και, επιπλέον, εξασφαλίζουν 18 ημέρες επιπλέον ανάπαυσης κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, διατηρώντας παράλληλα το ανταγωνιστικό πακέτο μισθών και παροχών που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα. 
Όπως είπε, το εν λόγω μοντέλο αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται μόνο σε 11 εργαζομένους, οι οποίοι απασχολούνται σε δύο συγκεκριμένα τμήματα της εταιρείας, και θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους όταν αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση και ακολούθως η παραγωγή.

Έτσι έμεινε εκκρεμής η απόπειρα της Ν.Δ. να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που άφησε ο πρόεδρός της για το εργασιακό του… όραμα.

Ιδιώτες στη Δημόσια Υγεία
Το κερασάκι όμως στην τούρτα μπήκε με τις δηλώσεις του περί της δημόσιας Υγείας, με τις οποίες δεν δεσμεύθηκε απλώς για την παραχώρηση δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες, αλλά έφτασε στο σημείο να πει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται για υπηρεσίες που θα παρέχονται από ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να μην έχουν κόστος. Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βλάπτει σοβαρά την… Υγεία.
Πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για
● συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, 
● συμπράξεις κράτους – ιδιωτών στον τομέα Υγείας – Περίθαλψης, 
● νοσοκομεία με ιδιωτικό μάνατζμεντ, 
● μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Υγείας και 
● άρση των αγκυλώσεων στην αγορά εργασίας για την τόνωση της οικονομίας.

Αναρωτήθηκε δε: «Γιατί πρέπει τα νοσοκομεία να αγοράζουν μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες;».
Μάλιστα, ο Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η Δημόσια Υγεία να είναι αποτελεσματική και για το συμφέρον της κοινωνίας, ανέφερε ότι υπάρχει υπό μελέτη σχέδιο «για τη σύμπραξη Δημοσίου με ιδιώτες στη Δημόσια Υγεία, γιατί αυτό που με ενδιαφέρει είναι η Δημόσια Υγεία να είναι φθηνή και αποτελεσματική και όχι απλώς… κρατική!».

«Είναι κάτι που γίνεται, και εύκολα. Υπάρχουν μελέτες, υπάρχουν τεχνικοοικονομικές αναλύσεις αναφορικά με συγκεκριμένες κατηγορίες σύμπραξης» είπε. Και ανέφερε χαρακτηριστικά το κόστος π.χ. αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών στα δημόσια νοσοκομεία και εκείνα του ιδιωτικού τομέα, που λειτουργούν με πολύ φθηνότερες τιμές.
Μάλιστα ο υπεύθυνος τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου διευκρίνισε σχετικά στο «Ποντίκι» ότι: 
«Προωθούμε χωρίς προκαταλήψεις τολμηρή συνεργασία του δημόσιου συστήματος Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως στον τομέα των ιατρικών πράξεων και προληπτικών εξετάσεων, χωρίς – το τονίζω – να επιβαρύνουμε τον πολίτη. 
Το πρόγραμμά μας για την Υγεία περιλαμβάνει συμπράξεις του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Θέλουμε να πριμοδοτήσουμε τον ιδιωτικό τομέα για καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες. Θέλουμε από τα 9 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού που πάνε στο κρατικό σύστημα υγείας να διαθέσουμε ένα κονδύλι και να αγοράσουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα».

Έφερε δε το εξής παράδειγμα: «Γιατί πρέπει το κράτος να επενδύσει σε νέους μαγνητικούς τομογράφους όταν μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες τις οποίες παρέχει ένας ιδιώτης σίγουρα σε καλύτερη τιμή και με μεγαλύτερη ταχύτητα; Αυτό έγινε στη Σουηδία, δεν μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα; Αυτός είναι ο τρόπος που συνδυάζεται ένα δημόσιο σύστημα Υγείας με ιδιώτες παρόχους». Και συνέχισε λέγοντας ότι «για παράδειγμα μπορούμε να αγοράσουμε πιο φθηνά 1 εκατομμύριο αξονικές τομογραφίες».

Σημείωσε δε ότι θα είναι επιλογή του πολίτη το εάν θα απευθυνθεί είτε σε γιατρούς του Δημοσίου είτε σε ιδιώτες και έκανε λόγο περί κινήτρων για συμπράξεις γιατρών με επαγγελματίες της Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο θεωρεί ότι θα σταματήσουν και η φάμπρικα ιδιωτικών συμφερόντων και οι δικαιολογίες των σημερινών διοικήσεων περί χαλασμένων αξονικών τομογράφων.
Σε ό,τι αφορά το πώς ακριβώς θα συνεργάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι των νοσοκομείων με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, επισήμανε ότι αυτό θα μπορεί να ρυθμιστεί από το μάνατζμεντ της διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων και τις ειδικές διαπραγματεύσεις. 
Τα συμπεράσματα, φυσικά, δικά σας!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01