09/12/2019 18:22:59
18.5.2019 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2073 στις 16-5-2019

Η «Ελένη» του Ρίτσου, του Δήμου και της Βερόνικας…

Η «Ελένη» του Ρίτσου, του Δήμου και της Βερόνικας… - Media

 

Μαγικός χώρος. Μαγικός λόγος. Σκηνοθεσία σαν της όπερας, όπως μου λέει ο αγαπημένος Δήμος. Ερμηνεία με σημασία και στην ανάσα. Η «Ελένη» του Ρίτσου στο Μπάγκειον, σε σκηνοθεσία Αβδελιώδη, έδωσε την ευκαιρία στην Αργέντζη να μας χαρίσει μια ώρα κατάνυξης, μ’ ένα εμβληματικό έργο ενός μεγάλου ποιητή.

Ο σκηνοθέτης. Λέει για το έργο ο Δήμος: «Μέσα από έναν γκρεμοτσακισμένο, γερασμένο κόσμο, κωμικοτραγικών εικόνων και ματαιωμένων ονείρων, στον απόηχο ενός ολέθριου εμφύλιου, αναδύεται το φάσμα της Ελένης, ολοζώντανο, για να μας αποκαλύψει η ίδια μέσα από έναν νοητό καθρέπτη, όλες τις αντιφατικές ανθρώπινες συμπεριφορές και πράξεις που επέλεξαν οι Άνδρες διαχρονικά για να την κερδίσουν, είτε σαν σύμβολο της ελευθερίας, είτε σαν σύμβολο της αιώνια θεϊκής ομορφιάς, χωρίς όχι μόνο να το καταφέρνουν, αλλά και να απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από αυτό που θέλουν.
Ο Ρίτσος με την ιδιοφυή αυτή ελεγεία επιλέγει να μιλήσει ποιητικά, για μια αλλαγή πορείας του ανθρώπου και την αναζήτηση μιας νέας συνειδητής ταυτότητας, με αυτογνωσία και συνειδητό σκοπό, για να μπορεί να βιώνει στον παρόντα χρόνο την Ελευθερία και την Ομορφιά».
Η πρωταγωνίστρια. Εξομολογείται η Βερόνικα: «Ήμουν όπως ο μαθητής που αρχίζει από το μηδέν. Είχα απόλυτη εικόνα για το αποτέλεσμα, ήμουν σίγουρη πού βάδιζα. Χρειάστηκε πολύμηνη προετοιμασία, τέσσερις με πέντε μήνες. Ο Δήμος δεν είναι απαιτητικός, είναι καίριος. Η φιλοσοφία του είναι να υπηρετήσουμε τον συγγραφέα και το κείμενό του λέξη προς λέξη, δεν θα παίξουμε, θα αφήσουμε στον θεατή την ευκαιρία να φτιάξει μόνος του την εικόνα. Αυτό δεν ήταν δύσκολο αλλά έπρεπε να απαλλαγείς απ’ όσα πράγματα είχες δεδομένα ως ηθοποιός, τα “κλειδιά” για να ξεκλειδώσεις τα αισθήματα των θεατών της παράστασης».

Αξίζει να δείτε αυτή την παράσταση - πρόταση…

INFO

Διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης.

Ερμηνεύει, η Βερόνικα Αργέντζη. Ένδυμα, μακέτες: Αριστείδης Πατσόγλου.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Βοσκοπούλου.

Ώρα έναρξης: 21.30. Διάρκεια : 60’

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.