22/01/2021 15:26:46

Ξυπνούν τα «ζόμπι» του 20ου αιώνα: Ανατριχίλα από την πανευρωπαϊκή άνοδο της ακροδεξιάς

Ξυπνούν τα «ζόμπι» του 20ου αιώνα: Ανατριχίλα από την πανευρωπαϊκή άνοδο της ακροδεξιάς - Media

 

Ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς καταγράφεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με βάσει τα έως τώρα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται να κυριαρχεί στις εκλογές στη Γαλλία έναντι του Εμανουέλ Μακρόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρώτο επίσημο exit poll από France Info η ακροδεξιά Λεπέν συγκεντρώνει 23,2% , ο Μακρόν 21,1%, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταλαμβάνουν την τριτη θέση με 12,8%, η Δεξιά 8,3%, οι Σοσιαλιστές 6,7%, και ο Μελανσόν 6,7%.

Στη Φινλανδία, το εθνικιστικό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών κερδίζει δύο από τις 13 έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία μετά την καταμέτρηση περίπου του 50% των ψήφων. Το Κόμμα των Φινλανδών συγκέντρωσε ποσοστό 13,3% σχεδόν ίδιο με αυτό του 2014. Ωστόσο το κυβερνών Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της Φινλανδίας με ποσοστό 20,1%, κάτι που σημαίνει ότι θα διαθέτει τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και το 2014.

Στην Ισπανία, το ακροδεξιό VOX φαίνεται πως εκλέγει για πρώτη φορά ευρωβουλευτές, καταλαμβάνοντας μάλιστα 4-5 έδρες. Το προβάδισμα πάντως διατηρούν οι Σοσιαλιστές.

Στην Ιταλία τα exit polls δείχνουν επικράτηση της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά

Η πιο ανησυχητική εικόνα έρχεται από την Ουγγαρία, όπου το ακροδεξιό κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν αναμένεται ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές με ποσοστό έως 56%. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας, το Fidesz προηγείται με σημαντική διαφορά από τους Σοσιαλιστές και τον αριστερό Δημοκρατικό Συνασπισμό που εκτιμάται ότι θα λάβουν ποσοστό 10% το κάθε ένα. Το εθνικιστικό κόμμα Jobbik λαμβάνει περίπου 9% και το κόμμα Momentum 7%.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.