search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:58
MENU CLOSE

Υπουργικό: Στο τραπέζι οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη – «Νομική υποχρέωση» λέει η κυβέρνηση, «παρανομία» λέει η ΝΔ

31.05.2019 07:27
Υπουργικό: Στο τραπέζι οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη - «Νομική υποχρέωση» λέει η κυβέρνηση, «παρανομία» λέει η ΝΔ - Media

 

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει τελικώς το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα αποφασισθεί τι μέλλει γενέσθαι με τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, αν η κυβέρνηση τελικώς θα προχωρήσει παρά τις έντονες αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας και την άρνησή της να προσέλθει σε διάλογο για συναινετική επιλογή μεταξύ των προσώπων που έχουν προκύψει από την διαδικασία προεπιλογής. Η επιλογή αφορά τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τους τρεις Αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το πολιτικό μπρά ντε φερ αφορά μεταξύ άλλων τις εντυπώσεις καθώς η ΝΔ θέλει να καταδείξει ότι είναι κυβέρνηση εν αναμονή, ενώ η κυβέρνηση που προφανώς δε θέλει να καταθέσει την κατηγορεί ότι φοβάται για τις «ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της».

Χθες οι τόνοι παρέμειναν υψηλοί παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μια συναινετική κίνηση δια της πρόσκλησης του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να βρεθεί λύση από κοινού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της  εκκρεμούς διαδικασίας ακόμη και μετά τη διάλυση της Βουλής. Στην επιστολή του ο Μ. Καλογήρου αναγνωρίζει το πολιτικό ζήτημα που γεννάται μετά τις ευρωεκλογές και ως εκ τούτου επισημαίνει την ανάγκη «να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά ‘δέσμευση’ οποιασδήποτε κυβέρνησης» και να δοθεί «ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Ειδικότερα στην επιστολή του ο Μ. Καλογήρου σημειώνει πως «δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων ρητά προβλέπει την ολοκλήρωσή της ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής».

Το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η κυβέρνηση εφόσον προχωρά στην προκήρυξη εθνικών εκλογών έχει επί της ουσίας παραιτηθεί επομένως στην πράξη είναι «υπηρεσιακή» και κάθε ενέργεια για την πλήρωση των κενών θέσεων στην κορυφή της Δικαιοσύνης θα ήταν αντισυνταγματική και παράνομη.

Για την κυβέρνηση τα περί υπηρεσιακής κάθε άλλο παρά έχουν βάση, αντιθέτως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει σημειώσει ότι η κυβέρνηση διατηρεί τις αρμοδιότητές της. Χθες, απαντώντας στην άρνηση της ΝΔ με επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση «παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση. Η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της Συνταγματικής νομιμότητας».

Μένει λοιπόν να φανεί μετά το υπουργικό αν τα περί «νομικής υποχρέωσης» δείχνουν ότι  η κυβέρνηση θεωρεί πως οι αλλαγές είναι επιβεβλημένο να γίνουν τώρα και θα προχωρήσει κανονικά στις αλαλγές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:58