search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:11
MENU CLOSE

Πρωτοποριακό έργο συνδυάζει υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια – Από ΑΠΈ κατά 50% το ρεύμα στην Ικαρία

05.06.2019 15:07
Πρωτοποριακό έργο συνδυάζει υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια - Από ΑΠΈ κατά 50% το ρεύμα στην Ικαρία - Media

 

Αλλάζουν τα δεδομένα του ενεργειακού χάρτη της Ικαρίας, με τα εγκαίνια του υβριδικού ενεργειακού έργου προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, με την κωδική ονομασία Ναέρας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην περιοχή κάτω Προεσπέρας Ικαρίας, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας αλλά και φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο που καθιστά την Ικαρία ενεργειακά αυτάρκη. Αφού επεσήμανε ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι ο βασικός ενεργειακός πυλώνας της χώρας, εστιάζοντας στο έργο Ναέρας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα έργο που “ξεκόλλησε” το 2017 αφού η πρώτη άδεια ανάγεται χρονικά το 2002.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό έργο, πρωτοποριακό, στην Ευρώπη. Μάλιστα πρόσθεσε, ότι τέτοια έργα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για όλη την Ελλάδας, στο σκέλος του κλάδου της ενέργειας.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, επεσήμανε για το έργο Ναέρας ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, που μεταξύ άλλων υπερέχει στον τρόπο αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας.

Το έργο Ναέρας στην Ικαρία

Ο “Ναέρας” στην Ικαρία είναι ένα από τα δύο υβριδικά ενεργειακά έργα στην Ευρώπη που συνδυάζουν την αιολική και την υδραυλική ενέργεια. Το έτερο ευρωπαϊκό αντίστοιχο σύστημα βρίσκεται σε νησί της Ισπανίας, στις ακτές του Ατλαντικού.

Η ιδέα της υλοποίησής του ανήκει στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του πρώην δήμου Ραχών Ικαρίας και στη διεύθυνση Ανάπτυξες Υδροηλεκτρικής Ενέργεια της ΔΕΗ Α.Ε., η οπαία και εκπόνησε την οριστική μελέτη. Συγκεκριμένα επενδύθηκαν ποσά τnς τάξης των 50 εκατ. ευρώ και κύριος σκοπός του έργου είναι η αύξηση της διείσδυσnς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Ικαρίας, πλέον θα προέρχεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε κατά τα εγκαίνια, η επιτυχής λειτουργία του έργου θα αποτελέσει οδηγό για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας μη διασυνδεδεμένων στο ηλεκτρικό σύστημα νησιών και νησιωτικών συμπλεγμάτων με χρήση αποκλειστικά από ΑΠΕ.

Στα εγκαίνια ιδιαίτερη μνεία έγινε για το αποτύπωμα του έργου στην τοπική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ναέρας, όπως τονίστηκε, θα προσφέρει άμεσα και έμμεσα σημαντικά οικονομικά, και περιβαλλοντικά οφέλη στο νησί.

Συγκεκριμένα αναμένεται μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα κατά 13.800 τόνους ετησίως, από την ελαχιστοποίηση τnς λειτουργίας του Πετρελαϊκού Σταθμού Παραγωγής.

Τέλος, εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι η Ικαρία θα αναβαθμιστεί τουριστικά, καθώς και χάρη στο έργο, θα γίνει πόλος έλξnς για φοιτητές, επιστήμονες αλλά και ευαίσθητους περιβαλλοντικά πολίτες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:11