search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:48
MENU CLOSE

Ποιες εξαγγελίες του Μητσοτάκη περιμένουν την ψήφιση και εφαρμογή τους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2081
11-7-2019
14.07.2019 03:00
Ποιες εξαγγελίες του Μητσοτάκη περιμένουν την ψήφιση και εφαρμογή τους - Media

Γκάζι φαίνεται να πατάει στο νομοθετικό έργο που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς έως τις 10 Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο, όπου θα περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στην εστίαση.

Ήδη ο νέος πρωθυπουργός τόνισε εκ νέου ότι θα μειώσει τη φορολογία του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και θα καθιερώσει νέα φορολογική κλίμακα με μειωμένο τον ανώτερο φορολογικό συντελεστή. Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπει εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22% σήμερα) και ανώτατο στο 40% (από 45%), ενώ το αφορολόγητο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 8.636 ευρώ.

Έχει υποσχεθεί ακόμη ότι θα μειώσει τον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20% μέσα σε δύο χρόνια και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%, ενώ θα καθιερώσει ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%.

Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε φορολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ. Θα έχει, δηλαδή, φορολογικό όφελος 177,24 ευρώ.

Παράλληλα κάνει λόγο για την ανάγκη σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τη θέσπιση αύξησης του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ, τη σταδιακή μείωση των εισφορών σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της επόμενης τετραετίας και τη μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Συγκεκριμένα ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στους χαμηλόμισθους, θέλουμε ο κατώτατος μισθός να αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ. Ο κατώτατος σήμερα είναι 650 ευρώ, με ανάπτυξη 4% θα πάει στα 700 ευρώ».

«Θα έχουμε μια ρωμαλέα ανάπτυξη, να μην είναι για τους λίγους, να πάει σε πολλούς και να δούμε συνολικά το νοικοκυριό και να μειώσουμε τη φορολογία για φυσικά πρόσωπα και τον ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει μείωση κόστους ζωής και μείωση ΕΝΦΙΑ κατά μέσο όρο 30% μέσα σε μια διετία» κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Λοιπές εξαγγελίες

Να διευκρινίσουμε ακόμη μερικά σημεία από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη επί της φορολογίας:

● Σε ό,τι αφορά την «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του Ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων, θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.

● Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας θα έχει δημοσιονομικό κόστος 850 εκατ. ευρώ.

● Στις εξαγγελίες Μητσοτάκη περιλαμβάνονται ακόμη η καθιέρωση έκπτωσης 40% – 50% για όλες τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης των κτηρίων, η απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων και η αναστολή για μία τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων και του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.

● Όσον αφορά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (από 28% σήμερα), το σχέδιο προβλέπει ότι θα είναι σταδιακή, μοιρασμένη σε δύο χρόνια: στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.

● Η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, από 10% στο 5% από το 2020, αναμένεται να έχει τις εξής επιπτώσεις: Μια μικρή επιχείρηση σήμερα, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, πληρώνει στην εφορία 8.400 ευρώ (δεν συνυπολογίζονται προκαταβολή φόρου και τέλος επιτηδεύματος). Μετά τη φορολόγηση το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στα 21.600 ευρώ, ποσό από το οποίο το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ. Το 2020, με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και το 2021 το ποσό των 22.800 ευρώ.

● Στα μέτρα που αναμένονται περιλαμβάνεται και η αναστολή του φόρου υπεραξίας.

Προϋποθέσεις επιτυχίας

Και κάπως έτσι υποτίθεται ότι αρχίζει τη θητεία του το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, µε υφυπουργούς τον Απ. Βεσυρόπουλο, αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική, τον Θ. Σκυλακάκη, αρμόδιο για τη δηµοσιονοµική πολιτική, και τον Γ. Ζαββό, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι οποίοι, για να τα πετύχουν όλα αυτά, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία στέλνουν στη νέα κυβέρνηση το μήνυμα ότι οι στόχοι στα πλεονάσματα δεν μπορούν να αλλάξουν, διότι «αποτελούν μέρος της συμφωνίας για το χρέος».

Είναι φανερό ότι τα στοιχήματα είναι πολλά και για να τα κερδίσουν θα πρέπει:

● Να αποφευχθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα τη διετία 2019 – 2020 μετά την απειλή απόκλισης από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τον επόμενο χρόνο.

● Να εξασφαλιστεί σε συμφωνία με τους δανειστές ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος ώστε να προχωρήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

● Να καλλιεργηθεί έδαφος για μείωση των στόχων κάτω του 3,5% του ΑΕΠ στα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι για το οποίο δεν συμφωνούν οι θεσμοί, υποστηρίζοντας ότι αυτοί αποτελούν «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζει η Ελλάδα.

● Να ολοκληρωθούν μεταρρυθµίσεις που θα ενισχύσουν τη ροή επενδύσεων στη χώρα.

● Να διαχειριστούν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων αλλά και την επίσπευση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης.

● Να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες στην οικονομία που θα επιτρέψουν την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) το συντομότερο δυνατό.

● Να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις όπως είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

● Να μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σκάνε βόμβες στα χέρια του Βρούτση

Τις πιο καυτές πατάτες έχει να αντιμετωπίσει από την πρώτη κιόλας μέρα το νέο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας με υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τον Νίκο Βρούτση, υφυπουργό στα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης τον Νότη Μηταράκη και υφυπουργό αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης τη Δόμνα Μιχαηλίδου. Στα χέρια τους αναμένεται να σκάσουν θέματα όπως:

1. Τα αναδρομικά των συντάξεων, καθώς 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά ποσά τουλάχιστον για το δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και τον Νόμο Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Το ποσό από τις συγκεκριμένες αντισυνταγματικές μειώσεις ξεκινά από 1,5 δισ. για το δεκάμηνο, ενώ, αν προστεθούν και τα δώρα που καταργήθηκαν εντελώς το 2012, ο λογαριασμός ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

2. Ο επανυπολογισμός παλαιών συντάξεων και η γνωστοποίηση των νέων ποσών στους ασφαλισμένους. Στα ενημερωτικά σημειώματα που θα αποσταλούν από τη νέα κυβέρνηση θα αναγράφονται δυο ποσά, το ένα θα αφορά την εθνική σύνταξη και το άλλο την ανταποδοτική. Συγκεκριμένα θα αναφέρεται η «προσωπική» διαφορά μεταξύ του καταβαλλόμενου ποσού που ήδη παίρνει ο συνταξιούχος και αυτού που θα έπρεπε να παίρνει μετά τον επανυπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι και ο επανυπολογισμός κύριων και επικουρικών συντάξεων μένει να κριθεί από το ΣτΕ.

3. Τι μέλλει γενέσθαι με τον ΕΦΚΑ. Ο νέος νόμος που κρίνεται στα δικαστήρια αυτό το διάστημα σε ό,τι αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών (που μεταρρυθμίστηκαν πρόσφατα), αλλά και για την ένταξη αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, δημοσίων υπαλλήλων και μισθωτών στην ίδια ασφαλιστική στέγη πιθανόν να τινάξουν το όλο εγχείρημα στον αέρα.

Επίσης η σημερινή κυβέρνηση θα κληθεί εντός του 2020 να εκπονήσει αναλογιστική μελέτη για την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά το 16,2% του ΑΕΠ. Από την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, σε συνδυασμό με την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, θα εξαρτηθεί και η υλοποίηση της εξαγγελίας της Ν.Δ. για μείωση των εισφορών κύριας σύνταξης από 20% στο 15%.

4. Κατώτατος μισθός και ανεργία. Τον Φεβρουάριο του 2020 θα ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού με στόχο ο νέος μισθός να θεσμοθετηθεί τον Ιούνιο του 2020.

5. Ρύθμιση 120 δόσεων. Χιλιάδες αιτήσεις εκκρεμούν για τη ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί τα τελικά ποσά της οφειλής. Οι ιθύνοντες καλούνται να λύσουν τα προβλήματα που σημειώνονται καθημερινά με τις αιτήσεις που υποβάλλονται, καθώς οι οφειλέτες αναμένουν, έναν μήνα μετά τη λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας, να οριστικοποιηθούν τα ποσά, ενώ σε εκκρεμότητα είναι και οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί προς συνταξιοδότηση των οφειλετών.

6. Ευέλικτες μορφές εργασίας. Επικρατούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με αποτέλεσμα οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Μάιο, σε ποσοστό σταθερά πάνω από 50%, να αφορούν μερική και εκ περιτροπής απασχόληση.

Μάλιστα, αύξηση εμφάνισαν και οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική απασχόληση. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 3.285 μετατροπές τον περασμένο Μάιο, έναντι 2.636 τον Μάιο του 2018 και 2.607 τον Απρίλιο του 2019. Επίσης, καταγράφηκαν 1.040 μετατροπές από πλήρη σε εκ περιτροπής. Οι νέες θέσεις εργασίας που προέκυψαν τον Μάιο, ως αποτέλεσμα της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου στη χώρα, ήταν 105.284, κατά 3.441 λιγότερες από αυτές που είχαν δημιουργηθεί τον περυσινό Μάιο (108.725).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:47