search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:02
MENU CLOSE

Έκρηξη σε εργοστάσιο στη Κίνα: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 5 αγνοούμενοι

20.07.2019 06:21
Έκρηξη σε εργοστάσιο στη Κίνα: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 5 αγνοούμενοι - Media

 

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε φέρονται ως αγνοούμενοι μετά την τεράστια έκρηξη σε εργοστάσιο αεριοποίησης στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας χθες, Παρασκευή, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό ο οποίος μπορεί να αυξηθεί, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η έκρηξη, που προκάλεσε επίσης τον βαρύ τραυματισμό 19 ανθρώπων και άλλων που φέρουν πιο ελαφρά τραύματα σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, σημειώθηκε χθες γύρω στις 17.50 τοπική ώρα (12.50 ώρα Ελλάδας) μέσα σε εργαστήριο του εργοστασίου Henan Coal Gas (Group) που βρίσκεται στην περιοχή Γίμα, στην πόλη Σανμένξια, σχεδόν 900 χλμ. νοτιοδυτικά του Πεκίνου, σύμφωνα με το Xinhua.

Mια μονάδα διαχωρισμού του αέρα στο εργοστάσιο επλήγη από την έκρηξη αλλά όχι η περιοχή των δεξαμενών αερίου, διευκρίνισε το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις τοπικές αρχές. Η λειτουργία του εργοστασίου έχει διακοπεί.

Ένα εργοστάσιο αεριοποίησης επιτρέπει γενικά τη μετατροπή οργανικών υλικών ή ανθρακούχων ενώσεων σε αέριο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κυψελών καυσίμου ή άλλων μορφών ενέργειας.

Οι εκρήξεις λόγω ατυχημάτων είναι συχνές στην Κίνα, γενικά στον βιομηχανικό τομέα.

Τον Νοέμβριο του 2018, μια διαρροή αερίου σε χημικό εργοστάσιο προκάλεσε έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 23 ανθρώπων στην πόλη Zανγκζιάκου που θα φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 και βρίσκεται 200 χλμ. βορειοδυτικά του Πεκίνου.

Ωστόσο ένα από τα σοβαρότερα βιομηχανικά δυστυχήματα ήταν αυτό που σημειώθηκε το 2015 στην Τιαντζίν της βόρειας Κίνας: μια τεράστια έκρηξη σε αποθήκη χημικών προϊόντων στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 165 ανθρώπους σε αυτή την πόλη-λιμάνι, που απέχει 120 χλμ. από το Πεκίνο.

Στη συγκεκριμένη βιομηχανική εγκατάσταση ήταν αποθηκευμένοι περίπου 700 τόνοι ιδιαίτερα τοξικού κυανιδίου, ανάμεσα σε χιλιάδες τόνους άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Ο πρώην δήμαρχος της πόλης, ο οποίος διηύθυνε την επιτροπή για τη διαχείριση της καταστροφής, καταδικάστηκε το 2017 σε κάθειρξη 12 ετών για διαφθορά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:01