search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:01
MENU CLOSE

Το στίγμα Τσίπρα στη ΔΕΘ

16.09.2019 06:23

 

Ο Αλέξης Τσίπρας στη διήμερη παρουσία του στη ΔΕΘ, έδωσε το στίγμα των δικών του απόψεων για δυο βασικά πράγματα:

1) Ποιο θα είναι πλαίσιο της αντιπολιτευτικής του τακτικής.
2) Πως βλέπει την διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά την αντιπολιτευτική τακτική, όλα δείχνουν, ότι ο μήνας του μέλιτος έχει τελειώσει για την κυβέρνηση και περνάμε στην επόμενη, πιο πολεμική φάση, αν και το στυλ του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μας θυμίσει εκείνο του 2010 – 2014.

Ο πρώην πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, είπε μια κρίσιμη λέξη: «ωρίμανση». Και τη χρησιμοποίησε για να περιγράψει το μοντέλο αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει. Μαχητική, προγραμματική, διεκδικητική, αλλά ώριμη. Δηλαδή ταιριαστή σε ένα κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα τεσσεράμισι χρόνια και θα επιδιώξει να την κυβερνήσει πάλι.

Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να απαντήσει σε όσους για πολλούς μήνες «προφήτευαν» έξαλλη και κατεδαφιστική αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτοχρόνως όμως, απευθύνεται στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο», μέρος του οποίου άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ και μετακινήθηκε, είτε για φορολογικούς είτε για άλλους λόγους, προς τη Ν.Δ.

Επίσης απευθύνεται στην κατ’ εξοχήν θεσμική Κεντροαριστερά, με την οποία:

  • Σε πρώτη φάση επιδιώκει να συμπήξει ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο με σκοπό την απομόνωση της Ν.Δ. – ώστε να την πληρώσει με το ίδιο νόμισμα για το μέτωπο που εκείνη είχε φτιάξει με το ΚΙΝΑΛΛ σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Σε δεύτερο χρόνο επιθυμεί είτε να στριμώξει στα σχοινιά την Κεντροαριστερά και είτε να την καταστήσει δορυφόρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε να την υποχρεώσει σε αίτημα συνεργασίας.

Ένας ακόμη στόχος του Τσίπρα,είναι να αναδείξει το σοβαρό και υπεύθυνο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να χρεώσει στη Ν.Δ. την όποια πολιτική ένταση θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής.

Στα κομματικά, απέφυγε να μιλήσει για το ενδεχόμενο εκλογής του από τη βάση, μίλησε για ένα μαζικό και δημοκρατικό κόμμα, ότι μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη από την Κεντρική Επιτροπή και, σε ερώτηση του «Π», έδωσε την είδηση ότι το επόμενο τρίμηνο θα τρέξει καμπάνια – κάλεσμα για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τα άλλα

  • Κατηγόρησε τη Ν.Δ. για πολιτική εξαπάτηση όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις υποσχέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις,
  • Κατήγγειλε σκόπιμη απαξίωση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση για να την πουλήσει αναδεικνύοντας τα προβλήματα της επιχείρησης σε όλη τη διάρκεια της κρίσης,
  • Κατήγγειλε ως εξυπηρέτηση του αναδόχου την αλλαγή σχεδιασμού για το μετρό Θεσσαλονίκης,
  • Κάλεσε τον Μητσοτάκη να κάνει Εξεταστική για τη Novartis ώστε να υπάρξει πολιτική σύγκρουση
  • Έκανε προσεκτικές  αναφορές στα εκδοτικά συγκροτήματα με τα οποία ήταν σε σύγκρουση την περίοδο που ο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη κυβέρνηση- αλλά και για τους επιχειρηματίες που στήριξαν και στηρίζουν τη Ν.Δ- κάνοντας φανερό ότι θα προσπαθήσει να  αλλάξει τους τόνους αντιπαράθεσης μαζί τους, αποφεύγοντας τις προσωπικές επιθέσεις, επιλέγοντας οι όποιες διαφωνίες προκύπτουν, να αντιμετωπίζονται με θεσμικό τρόπο.

Έτσι λοιπόν, …το όπλο παρά πόδα και σε αυτό….

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:01