16/07/2020 02:46:49

Πεθαίνει η λίμνη Κορώνεια - Εικόνες ολικής καταστροφής (Photos)

Πεθαίνει η λίμνη Κορώνεια - Εικόνες ολικής καταστροφής (Photos) - Media
 
Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που αντικρίζει κανείς το τελευταίο διάστημα στην πολύπαθη λίμνη Κορώνεια, στη Θεσσαλονίκη: χιλιάδες ψάρια κείτονται νεκρά και αποσυντίθενται εδώ και ημέρες στην κοίτη της.
 
Γριβάδια, πεταλούδες, λέστια (αλλιώς αβραμίδες) και ηλιόψαρα ξεβράστηκαν την τελευταία εβδομάδα περιμετρικά της λίμνης, η στάθμη της οποίας μειώνεται ανησυχητικά. Πριν από τρία χρόνια το βάθος ήταν περίπου στα τρία μέτρα και σήμερα έχει μειωθεί κάτω από 80 μόλις εκατοστά.
Η τεράστια οικολογική καταστροφή αποτυπώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο σε βίντεο που ανάρτησε στο YouTube κάτοικος της περιοχής και απεικονίζονται σε προχωρημένη σήψη χιλιάδες ψάρια διαφόρων ειδών στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου.
koronia-psaria-tria
Εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της μη συντήρησης των τεχνικών έργων που έγιναν κατά το παρελθόν, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή, ενώ, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας, Βόλβης και Χαλκιδικής, οι διαστάσεις του προβλήματος αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερες τις επόμενες εβδομάδες. «Η κατάσταση δυστυχώς εξελίσσεται ανησυχητικά», είπε στη Greenagenda.gr ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης, Ηλίας Τεκίδης.
koronia-psaria-tessera
Σύμφωνα με τη βιολόγο Αθηνά Πατσιά, το νερό της λίμνης δεν έχει αρκετό οξυγόνο. «Η αγωγιμότητα του νερού τους τελευταίους μήνες έχει διπλασιαστεί και έχει φθάσει σήμερα στις 14.000 μS/cm», είπε στη Greenagenda.gr η κα. Πατσιά.
 
Για να γίνει κατανοητή η υποβάθμιση της λίμνης, οι τιμές της αγωγιμότητας σε τέσσερα διαφορετικά σημεία δειγματοληψίας περιμετρικά της κυμάνθηκαν από 11.590 - 14.970 μS/cm στις 26 Αυγούστου. Στα ίδια σημεία δειγματοληψίας τον Απρίλιο του 2019, δηλαδή πέντε μήνες νωρίτερα, οι τιμές της αγωγιμότητας κυμάνθηκαν από 6.480 - 7.100 μS/cm. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι τα όρια της αγωγιμότητας που προβλέπονται από το ΦΕΚ 1079/Β/15-7-2010 σχετικά με τη διάθεση λυμάτων και υγρών αποβλήτων είναι μόνον 1.000 μS/cm.
koronia-psaria-epta
Χθες ο ΦΔ απέστειλε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η λίμνη Κορώνεια, η εικόνα της οποίας περιγράφεται ως «ιδιαιτέρως ανησυχητική». Μάλιστα, όπως σημειώνεται, η στάθμη του νερού έχει πέσει τόσο χαμηλά που πλέον δεν καλύπτει καν τα άκρα των Φλαμίνγκο (τα Φοινικόπτερα έχουν ύψος 1,20-1,45 μ.) που μεταβαίνουν στην περιοχή.

Την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκε η παρουσία 10.950 Φοινικόπτερων στη λίμνη, ότι το συγκεκριμένο είδος καταγραφόταν σε μεγάλους πληθυσμούς (άνω των 11.500 ατόμων τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν το βάθος της ήταν μικρότερο του ενός μέτρο. Πρόκειται για πουλιά που ζουν και αναπαράγονται σε ρηχούς παράκτιους υγροτόπους, αλμυρές λίμνες και αλυκές, όπου τρέφονται με μικρά υδρόβια ζώα και πλαγκτόν.
 
Πηγή: greenagenda

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.