search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:55
MENU CLOSE

Οι εκδηλώσεις των Δημητρίων

25.09.2019 10:47
Αυτές είναι οι εκδηλώσεις στα 54α Δημήτρια - Media

SALONICO

Συναυλία Σεφαραδίτικης μουσικής με τους TANZ-I-MAT PROJECT

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου

21:00 Γενί Τζαμί

Μελωδικά απομεινάρια μιας πάλαι ποτέ ακμάζουσας κοινότητας της Θεσσαλονίκης που σβήστηκε από την λαίλαπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τις φρικώδεις αντιλήψεις του ναζισμού. Τραγουδισμένα σε μια γλώσσα, τα ladino, που και αυτή φθίνει μέσα στο χρόνο.

Θα ακουστούν κάποια γνωστά, κάποια λιγότερο γνωστά και κάποια άγνωστα κομμάτια που τραγουδήθηκαν από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, σε ύφος βασισμένο σε παλιά αρχεία Θεσσαλονικιών Εβραίων αλλά και σε ηχογραφήσεις της Αμερικής των δεκαετιών 1930 και 1940.

Συντελεστές:
Δημήτρης Βασιλειάδης – κανονάκι / έρευνα
Κώστας Παπαγιαννίδης – ούτι
Έλενα Μουδίρη – Χασιώτου – τραγούδι
Λουκάς Μεταξάς – κρουστά
Χρυσάνθη Γκίκα – πολίτικη λύρα
Pamir Panya – νέυ

Τιμή

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα

(Παρασκευή) 21:00

Τοποθεσία

ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη 54641, Τηλέφωνο: 2310-857978

 

SELANIK

Συναυλία κλασσικής οθωμανικής μουσικής με τους TANZ-I-MAT PROJECT

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου

21:00 Αλατζά Ιμαρέτ

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ένα παντελώς άγνωστο κομμάτι της μουσικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης, μέσα από τα έργα τεσσάρων Θεσσαλονικέων συνθετών κλασικής οθωμανικής μουσικής που έζησαν στην πόλη τον 18ο και 19ο αιώνα. Τα ονόματά τους, Selanikli Ahmet Efendı, Artaki Candan, Necip Dede, Şevket Bey. Ο πρώτος Τούρκος, ο δεύτερος Αρμένιος, οι δύο τελευταίοι μέλη των Δερβίσικων ταγμάτων της Θεσσαλονίκης της εποχής εκείνης. Μαζί αναδύεται και η λαϊκή μουσική των Τούρκων της πόλης μας, χαρακτηριστικό μα και τυπικό δείγμα των μουσικών παραδόσεων των Νοτιοανατολικών Βαλκανίων. Μιας κοινότητας που φεύγοντας με τις ανταλλαγές των πληθυσμών στις αρχές του περασμένου αιώνα, συμπεριέλαβε στις αποσκευές της και τα τραγούδια της.

Οι συντελεστές, έξι μουσικοί. Τρεις Θεσσαλονικείς, με τον «οδηγό» του πρότζεκτ Δημήτρη Βασιλειάδη στο κανονάκι, την έρευνα και τις ενορχηστρώσεις, τον Κώστα Παπαγιαννίδη στο ούτι, και την Έλενα Μουδίρη-Χασιώτου στο τραγούδι. Μαζί τους, δύο καλλιτέχνες από την Αθήνα με μακρά θητεία στην Θεσσαλονίκη, ο Λουκάς Μεταξάς στα κρουστά και η Χρυσάνθη Γκίκα στην πολίτικη λύρα, καθώς και ένας Τούρκος από την Κωνσταντινούπολη, ο Pamir Panya στο νέυ και το τραγούδι. Όλοι τους με μεγάλη εμπειρία στην μουσική της καθ’ημάς Ανατολής, επιστρέφουν και παραδίδουν ένα μοναδικό μουσικό ντοκουμέντο στην πόλη που το δημιούργησε και δικαιωματικά της ανήκει.

Τιμή

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα

(Δευτέρα) 21:00

Τοποθεσία

ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ Κασσάνδρου 91-93 Τηλ.: 2310 278.587

 

 

ΜΑΚΜΠΕΘ – TEATRO DI SARDEGNA

Θέατρο του Alessandro Serra

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

21:00 Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Πρόκειται για πρωτότυπη διασκευή της κλασικής τραγωδίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που εξυμνήθηκε από το ιταλικό κοινό και τους κριτικούς, ενώ απέσπασε σημαντικά βραβεία και παρουσιάστηκε σε διεθνή φεστιβάλ. Στην ερμηνεία του Alessandro Serra, το σκηνικό μεταφέρεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκοτία, στην καρναβαλική κουλτούρα και τα τελετουργικά των κατοίκων της Σαρδηνίας. Πιστό στο πνεύμα του ελισαβετιανού θεάτρου, το έργο υιοθετεί αποκλειστικά μέλη του ανδρικού φύλου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το πρωτότυπο κείμενο μεταφράζεται στη διάλεκτο της Σαρδηνίας, της οποίας η μουσική και τα ηχοχρώματα απηχούν αλλοτινούς καιρούς, βγαλμένους από τα βάθη του ανθρώπινου ψυχισμού. Η παράσταση εκτελείται με αυστηρή ακρίβεια, προκρίνοντας την υποβλητική δύναμη της κινησιολογίας, της εικόνας, του λόγου και της προσθήκης ήχων του φυσικού περιβάλλοντος.

Τιμή

12€ κανονικό, 10€ μειωμένο

Ώρα

(Κυριακή) 21:00

Τοποθεσία

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Εθνικής Αμύνης 2, τηλ.: 2315 200.200

 

ΥΨΩΜΑ 731

Μουσικοθεατρική παράσταση

Σάββατο 12 Οκτωβρίου // 21:00 // Θέατρο Αυλαία

Κυριακή 13 Οκτωβρίου // 19:00 // Θέατρο Αυλαία

«731 μέτρα πάνω από τον Άδη…»

Το 1941, στο Ύψωμα 731, ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός κατορθώνει μια συντριπτική νίκη επί του πολυάριθμου ιταλικού στρατού του Μουσολίνι, στην προσπάθεια του τελευταίου να καταλάβει την Ελλάδα. Στη μάχη που δόθηκε τα γεγονότα και οι αριθμοί αγγίζουν τη σφαίρα του παράδοξου όσον αφορά τον μικρό αριθμό των Ελλήνων οπλιτών αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν μία ιταλική επίθεση μυθικών διαστάσεων.

Στην παράσταση, με όχημα την αφήγηση των γεγονότων, η μάχη ανάγεται στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων· εκεί όπου νικάει ο παράδοξος τρόπος σκέψης, αυτός που αντιβαίνει στην κοινή αντίληψη και έρχεται σε σύγκρουση με τις εκάστοτε κρατούσες αντιλήψεις ή την κοινή λογική· εκεί όπου η νίκη του παράδοξου τρόπου σκέψης περιέχει ως κεντρική έννοια την αξία της ελευθερίας, απέναντι σε μια δύναμη που αρχικά φαντάζει άτρωτη και που προσπαθεί βίαια να εγκαθιδρύσει στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων ένα πρότυπο κανονικότητας και ομογενοποίησης που τελικά μας απομονώνει από την ίδια τη ζωή. Πληροφορίες που αντλούνται από εφημερίδες και μαρτυρίες της εποχής, καθώς και συνεντεύξεις και απομνημονεύματα ανθρώπων που συμμετείχαν στη μάχη, μεταστοιχειώνονται σε μουσική, κίνηση και λόγο.

Συντελεστές:

Κείμενο: Άρης Μπινιάρης

Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

Σκηνικά – Κοστούμια: Πάρις Μέξης

Φωτισμοί: Πάρις Μέξης, Άρης Μπινιάρης

Σύνθεση και εκτέλεση μουσικής: Βίκτωρας Κουλουμπής (μπάσο), Πάνος Σαρδέλης (τύμπανα), Χρήστος Γεωργόπουλος (κιθάρα)

Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Ξαγοράρη

Βοηθός σκηνογράφου: Δέσποινα Φαρίδου

Βοηθός ενδυματολόγου: Δάφνη Ηλιοπούλου

Φωτογραφίες & video: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν: Άρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Σεβδαλής

Διάρκεια: 60 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων στο Θέατρο Αυλαία Τσιμισκή 136, τηλ. 231 023 0013

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:53