search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:00
MENU CLOSE

Μητσοτάκης με πολιτικούς αρχηγούς: Αναζητώντας συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων

11.10.2019 05:45
Η εισήγηση των ειδικών σε Μητσοτάκη - Τι θα κρίνει τις αποφάσεις - Media

 

Διερευνητικού χαρακτήρα θα είναι η πρώτη επίσημη επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως νέου ένοικου του Μεγάρου Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς με αφορμή την κυβερνητική πρωτοβουλία για ψήφο στους απόδημους Έλληνες. Όχι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δυσαρεστηθεί αν από τις συναντήσεις αυτές βγει «λευκός καπνός» και υπάρξει μια καταρχήν πολιτική συμφωνία με κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο του επίμαχου νομοσχεδίου, ωστόσο, ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να ακούσει τους κοινοβουλευτικούς του αντιπάλους και να… μυριστεί τα περιθώρια για συναινέσεις όχι μόνο επί του ζητήματος της ψήφου των αποδήμων αλλά και γενικότερα.

Προφανώς η διερεύνηση για τις 200 ψήφους στη Βουλή βρίσκεται στο μπροστινό μέρος των σκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο, δεδομένης της (εξαιρώντας τεράστιο απρόοπτο) αρνητικής θέσης του Αλέξη Τσίπρα το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού στρέφεται στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης τα οποία έχουν εκφράσει διάφορες απόψεις σχετικά με το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων, κάποιες εκ των οποίων ενδεχομένως θα μπορούσαν να ενταχθούν στο σχέδιο της κυβέρνησης διασφαλίζοντας έτσι την πολυπόθητη πλειοψηφία των 200 ψήφων στη Βουλή.

«Ανοιχτός σε συζητήσεις»

Προετοιμάζοντας το έδαφος από το βήμα της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας, την περασμένη Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι στις σημερινές τετ α τετ συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προσέρχεται με διάθεση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «να κάνουμε και τις αναγκαίες υποχωρήσεις – όπου χρειάζεται – για να βρεθεί ένας κοινός τόπος», σημειώνοντας ότι είναι «ανοιχτός σε συζητήσεις και σε συνεργασίες».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα εξαντλήσει τις δυνατότητες του για να βρεθεί κοινός τόπος και ανέφερε πως «θα ήταν μία ένδειξη σπάνιας συνεννόησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος αν μπορούσαμε το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου».

Η «κόκκινη γραμμή» Μητσοτάκη

Ωστόσο, έστειλε και ξεκάθαρο μήνυμα, κυρίως προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός τράβηξε την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης επί του ζητήματος λέγοντας: «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια».

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «να τους λέμε, δηλαδή, πολύ απλά, ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό». Και «κάρφωσε» επί της ουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό τους λένε κάποιοι οι οποίοι εισηγούνται προτάσεις οι οποίες συν όλων των άλλων είναι και κατάφωρα αντισυνταγματικές».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα επανήλθε χθες, μια ημέρα πριν τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο ζήτημα με ανάρτηση του στο Facebook, ξεκαθαρίζοντας την θέση του. «Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν γίνεται να τους λέμε ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό. Η ψήφος τους πρέπει να προσμετράται στην Επικράτεια».

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ως εξής:

-Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στις 11:00,

-Με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15,

-Με τον Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00,

-Με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45,

-Με τον Γραμματέα του ΜεΡΑ 25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 03:32