search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:57
MENU CLOSE

Ερντογάν με το βλέμμα στην Ευρώπη: Fake news η απόδραση μελών του ISIS  

13.10.2019 16:47
Έκτακτο: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως ξεκίνησε την αποστολή στρατού στη Λιβύη - Media

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κρατούμενοι του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν συνεπεία της τουρκικής επίθεσης στη βόρεια Συρία αποτελούν «παραπληροφόρηση» που έχει ως στόχο να προκαλέσει την Δύση, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι κουρδικές αρχές στην βόρεια Συρία ανακοίνωσαν σήμερα ότι 785 ξένοι συνδεόμενοι με το Ισλαμικό Κράτος κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από στρατόπεδο όπου κρατούνταν, έπειτα από βομβαρδισμό από τις τουρκικές δυνάμεις σήμερα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι πληροφορίες αυτές είναι εσφαλμένες και έχουν ως στόχο να προκαλέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις.

Προειδοποίηση Μνούτσιν: Με τις κυρώσεις μας μπορούμε να καταστρέψουμε την τουρκική οικονομία

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ ο οποίος έκανε γνωστό ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία.

¨Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το επόμενο δευτερόλεπτο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στήβεν Μνούτσιν, σύμφωνα με το abcnews.

Πρόσθεσε μάλιστα πως “αρχικά αυτές οι κυρώσεις μπορεί να είναι μικρές και στη συνέχεια να μεγιστοποιήσουν την πίεση, έτσι ώστε να καταστρέψουν την τουρκική οικονομία”.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, σήμερα Κυριακή θα υπάρξει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό το πρόεδρο Τραμπ για το ζήτημα.

«Θα πάμε μέχρι τέλους»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας.

Πρόσθεσε δε ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας ελέγχουν την πόλη Ρας αλ Άιν, ενώ έχουν περικυκλώσει την πόλη Τελ Αμπιάντ.

Μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε: «Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης της Τουρκίας!».

Οπως υποστήριξε «η επιχείρησή μας δεν έχει στόχο τους Κούρδους. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη την λαμβάνουμε από τους Κούρδους της Συρίας» και σημείωσε: «Δεν επιτρέπουμε, ούτε θα επιτρέψουμε ένα κράτος τρομοκρατίας στα βόρεια της Συρίας».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας

Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό τουρκική ηγεσία έχουν τον έλεγχο του (βασικού) αυτοκινητοδρόμου Μ4, σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της συριακής επικράτειας.

Η διείσδυση των παραστρατιωτικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία γίνεται στο πλαίσιο της επιθετικής πολεμικής επιχείρησης κατά των Κούρδων, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Το ίδιο υπουργείο προχώρησε σε ανάρτηση για τον βασικό αυτοκινητόδρομο στο Twitter, ενώ πρόκειται για την κεντρική οδική αρτηρία που είναι παράλληλη κατά μήκος με τα τουρκικά σύνορα στα βόρεια της Συρίας.

«Περίεργη η στάση της Μέρκελ»

Ο Τούρκος έστειλε μήνυμα σε όσους απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις «Έκαναν λάθος όσοι νόμισαν ότι θα κάνουν την Τουρκία να λοξοδρομήσει από τους στόχους της» και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει τους Κούρδους της Συρίας (YPG) με 30.000 φορτηγά με όπλα και πολεμικό εξοπλισμό, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά της Τουρκίας.

«Μας έχουν προτείνει πολλοί να μεσολαβήσουν μεταξύ ημών και της τρομοκρατικής οργάνωσης. Πρωθυπουργοί, πρόεδροι χωρών… Δεν μπορούν να καταλάβουν», είπε, ενώ χαρακτήρισε ως περίεργη τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην επιχείρηση στη Συρία. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να αναρωτηθεί αν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζει τους «τρομοκράτες».

«Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;», της είπα. «Εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι με ένα κράτος-τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι;». «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει πολεμήσει τους τζιχαντιστές», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σταμάτα τώρα»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια μιας σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν να τερματίσει άμεσα τη στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η καγκελάριος υποστήριξε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30