search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:04
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Άντεξαν οι 862 μονάδες, παρά την αισθητή αύξηση του τζίρου

17.10.2019 15:57
Απότομη προσγείωση στο Χρηματιστήριο - Media

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 862 μονάδων και η μερική, έστω, αφύπνιση των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου, όμως παρά το γεγονός ότι μέσα στην συνεδρίαση ο δείκτης δοκίμασε και σχετικά υψηλότερες τιμές και ο τζίρος κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον δείκτη χαμηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 856,15 (-0,26%) και 864,23 μονάδων (+0,68%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 859,32 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,11%.

Ο τζίρος στα 74 εκατ., από τα οποία τα 6,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αδύναμη εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στα μη τραπεζικά blue chips και η ακόμα επιλεκτικότερη κινητικότητα για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Όλα τα παραπάνω εν μέσω θετικών προσήμων, όσον αφορά την εικόνα των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση στο Χ.Α., στον απόηχο της είδησης για επίτευξη συμφωνίας στο μέτωπο του “Brexit”.

“Έχουμε μία συμφωνία, υπάρχει συμφωνία για το ‘Brexit”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και “έστησε” με αυτόν τον τρόπο το σκηνικό, για το επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ. Και αυτό γιατί η συμφωνία Κομισιόν – Βρετανικής κυβέρνησης πρέπει να επικυρωθεί από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο το Σάββατο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από την τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αυτή, απλά, επιβεβαιώνει την αδυναμία κίνησης προς, ουσιαστικά, υψηλότερα επίπεδα και στη σημερινή συνεδρίαση, όπως και την διάθεση διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων (Alpha Bank 0%, Εθνική 0%, Eurobank -0,23%, Πειραιώς +0,54%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, η DBRS θεωρεί πως το πρόγραμμα “Ηρακλής” δεν θα μεταμορφώσει αμέσως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, σημειώνει, πως μπορεί να βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη.

Από την πλευρά της, η Moody’s τονίζει ότι “είναι πιστωτικά θετικό γεγονός, για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς προσφέρει ένα επιπλέον εργαλείο για να βελτιωθεί η ποιότητα ενεργητικού, επιταχύνοντας τη μείωση των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων και δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να ξεφορτωθούν έως και 30 δισ. ευρώ ‘κόκκινα’ δάνεια, από τα συνολικά 75,4 δισ. ευρώ που είχαν με βάση στοιχεία Ιουνίου 2019”.

Ο οίκος εκτιμά πως “η συμμετοχή στο σχήμα θα οδηγήσει σε κάποιες επιπρόσθετες κεφαλαιακές απώλειες, το επόμενο 18μηνο, οι οποίες θα είναι κάπως επιβλαβείς για τα κεφαλαιακά επίπεδα, αλλά διαχειρίσιμες”.

Περισσότερους τίτλους με θετική μεταβολή, δείχνει η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,15%), 3Ε (-1,71%), Ελλάκτωρ (-0,11%), Lamda Development (-1,92%), Jumbo (-1,14%), TITC (-1,32%), Σαράντης (-1,02%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ και Ελ. Πετρελαίων.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Aegean Airlines (+1,28%), Viohalco (+3,05%), Μυτιληναίο (+1,60%), ΟΠΑΠ (+1,69%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,51%).

“Αν και η Ελλάδα παραμένει εκτός του ραντάρ πολλών θεσμικών επενδυτών, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ‘αφήγημα’ για την ελληνική αγορά αρχίζει να αλλάζει”, επισημαίνει η Edison.

Η Edison καλύπτει έξι εταιρείες εισηγμένες στην Ελλάδα, αλλά έχει συναντήσει πολλές άλλες. Πολλές εταιρείες εξακολουθούν να λειτουργούν έχοντας ζητήματα αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν κάποιες ασυνήθιστα ελκυστικές ιστορίες.

Στους πιθανούς “νικητές”, η Edison τοποθετεί τους ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ και Πλαστικά Θράκης.

Εν τω μεταξύ και βάσει δημοσιευμάτων, “η διοίκηση της Ρasal Development και η σουηδική ‘Sterner Stenhus’ ‘έδωσαν τα χέρια’ προκειμένου η δεύτερη να αναλάβει ρόλο στρατηγικού επενδυτή στην εισηγμένη και μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ‘Sterner Stenhus’ θα καταβάλλει ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου και ομολογιακού δανεισμού στην Ρasal Development, προκειμένου η εισηγμένη να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που παρουσιάζονται στις δραστηριότητες του real estate, των logistics, αλλά, ενδεχομένως και των ΣΔΙΤ”.

Κλείνοντας με τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πέτυχαν να συνδυάσουν οι Pasal (+12,24%), Πλαστικά Θράκης (+5,88%), Κορδέλλου (+4,43%), Κυριακούλης (+6,86%), Ιντερτέκ (+2,76%), Intralot (+3,41%), Unibios (+3,11%), Reds (+4,24%), Moda Bagno (+2,86%), Κρι Κρι (+2%) και Πλαστικά Κρήτης (+2,48%).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15