search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:02
MENU CLOSE

Ο Σαράντης της ΟΛΥΜΠΟΣ παίρνει πρωτοβουλίες για την ελληνική φέτα

18.10.2019 10:01
Ο Σαράντης της ΟΛΥΜΠΟΣ παίρνει πρωτοβουλίες για την ελληνική φέτα - Media

 

Σημαντικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον τυροκομικό κλάδο της χώρας για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης που ως σκοπό της θα έχει την προστασία της φέτας και τη θέση που της αξίζει στην αγορά.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Θεσσαλό επιχειρηματία Μιχάλη Σαράντη, από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε (ΟΛΥΜΠΟΣ) και τους βασικούς του συνομιλητές από την πλευρά των κτηνοτρόφων και των παραγωγικών τους οργανώσεων, να διατηρούν ζωντανό το πνεύμα της πρωτοβουλίας, να βελτιώνουν τη δέσμη μέτρων που έχουν προτείνει και να προγραμματίζουν μια ευρεία συγκέντρωση όλων των συντελεστών του κλάδου (κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, γαλακτοβιομηχανίες, συνεταιρισμοί, κυβερνητικά στελέχη, περιφερειακοί άρχοντες και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων) πιθανότατα και πάλι στα Τρίκαλα, έτσι ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα και να δρομολογηθούν αποφάσεις προς όφελος του εν λόγω παραγωγικού κλάδου.

Ήδη η πλευρά Σαράντη, έχει αποστείλει στον ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) επικαιροποιημένο κείμενο με 15 σημεία αυτή τη φορά (το προηγούμενο είχε 13) στο οποίο γίνεται σαφής αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσει η συγκρότηση της διεπαγγελματικής, κυρίως όμως περιγράφονται μέθοδοι και ελεγκτικές διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε όλο το φάσμα παραγωγής και διάθεσης της φέτας (από τη στάνη μέχρι το ράφι), έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι γνωστές παθογένειες.

 Το κείμενο της επιστολής Σαράντη προς τον ΣΕΒΓΑΠ έχει ως ακολούθως:

Σε συνέχεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, σας αποστέλλω και εγγράφως τις θέσεις της εταιρείας που εκπροσωπώ, όπως και προφορικά ανέπτυξα:

Με αφορμή συκοφαντικά δημοσιεύματα για εταιρείες τυροκομικών προϊόντων της περιφέρειας Θεσσαλίας, πιστεύω ότι ο ΣΕΒΓΑΠ ως Σύνδεσμος που έχει ως μέλη εταιρείες της περιοχής, θα πρέπει να απαντάει με Δελτίο Τύπου σε κάθε συκοφαντικό δημοσίευμα, λέγοντας το αυτονόητο: Όποιος έχει στοιχεία για οποιονδήποτε, να τα καταθέτει στις ελεγκτικές αρχές, στον εισαγγελέα, και εφόσον θεωρεί ότι είναι παραπάνω από σίγουρος, γιατί όχι και στη δημοσιότητα, αναλαμβάνοντας βεβαίως και την ευθύνη των πράξεων του.

Σε ότι αφορά την Διεπαγγελματική ΦΕΤΑΣ, η εταιρεία μας θεωρεί ότι η προηγούμενη προσπάθεια που έγινε, πήρε για διάφορους λόγους κακή τροπή. Δε συμφωνεί με την συνέχιση αυτής, και προτείνει να ξεκινήσουν όλες οι ενέργειες από την αρχή, όπως επιβεβαιώθηκε και από το σύνολο των παρευρισκόμενων.

Όπως και χθες ανέφερα στη συζήτηση για τη Διεπαγγελματική, οι αρχές, οι αξίες και οι θέσεις της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ είναι:

1.Η έδρα της Διεπαγγελματικής να είναι στην Λάρισα και το Δ.Σ. να συνεδριάζει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχουν και οι Συνεταιρισμοί Γάλακτος.

2.Δέσμευση όλων των μεταποιητών ότι σε εγκαταστάσεις που παράγεται ΦΕΤΑ, δεν θα εισέρχεται εισαγόμενο αιγοπρόβειο γάλα.

3.Στις 5 πύλες εισόδου της χώρας να ελέγχονται όλα τα βυτία μεταφοράς γάλακτος. Σε περίπτωση που χρειαστεί επιπλέον προσωπικό ή υπερωρίες στην εργασία τους, το κόστος θα βαραίνει τον ΕΛΓΟ.

4.Τοποθέτηση GPS στα βυτία συλλογής γάλακτος για έλεγχο δρομολογίου και στάσεων.

5.Στο ΔΣ του ΕΛΓΟ να υπάρχει εντεταλμένος σύμβουλος ελέγχων και να είναι κτηνοτρόφος με τα απαραίτητα προσόντα. Με αυτό τον τρόπο οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να έχουν άμεση ενημέρωση και για το πότε γίνονται οι έλεγχοι και βεβαίως για τα αποτελέσματα τους.

6.Τα μέλη της Διεπαγγελματικής που παράγουν ΦΕΤΑ, να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι επιτρέπουν σε πενταμελή επιτροπή Ανεξάρτητης Αρχής, να ελέγχει τα εργοστάσια παραγωγής (ΠΟΠ τυριών) 24 ώρες το 24ωρο.

7.Έλεγχος των υποδομών προστασίας του περιβάλλοντος σε κάθε παραγωγική μονάδα φέτας.

8.Εφόσον τα μέλη του ΣΕΒΓΑΠ που παράγουν ΦΕΤΑ έχουν ποσοστό πάνω από 70% μαζί με τους κτηνοτρόφους που προμηθεύουν το γάλα για την παραγωγή αυτής της ποσότητας ΦΕΤΑΣ, δεν χρειάζεται κανένας άλλος με μη ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία της Διεπαγγελματικής.

9.Διαχείριση από την Διεπαγγελματική των εισφορών που υφίστανται για το αιγοπρόβειο γάλα και σήμερα γίνονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

10.Διαχείριση από την Διεπαγγελματική όλων των προγραμμάτων για την διαφήμιση & προβολή του προϊόντος στη διεθνή αγορά.

11.Ανάπτυξη νέων δράσεων για την βελτίωση της ποιότητας της φέτας με βάση την υγρασία, την συσκευασία, τις καλλιέργειες & την ποιότητα του γάλακτος.

12.Έλεγχος καταλληλόλητας και συμβατότητας του ντόπιου ελληνικού γάλακτος σε ό,τι αφορά παραγόμενες φυλές αιγοπροβάτων και χρησιμοποιούμενες ζωοτροφές.

13.Αναπροσαρμογή των προδιαγραφών και λύση των προβλημάτων που υφίστανται στην παραγωγή και συσκευασία του προϊόντος ενσωματώνοντας όλες τις νέες λύσεις που δίνει η τεχνολογία και απαιτούν οι διεθνείς αγορές (πχ φέτα crumbled, ημιάπαχη, μαλακή, σκληρή κλπ).

14.Οι μεταποιητές να έχουν την πλειοψηφία στην υπό ίδρυση Διεπαγγελματική ΦΕΤΑΣ.

15.Έλεγχος εμπορικών εταιρειών διακίνησης της ΦΕΤΑΣ στις χώρες του εξωτερικού. Ταυτοποίηση τιμολογίων των τυροκομείων, με τα τιμολόγια του ενδιάμεσου εμπόρου προς το κατάστημα λιανικής.

Με εκτίμηση,

Μιχάλης Σαράντης

Διευθύνων Σύμβουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:59