search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:32
MENU CLOSE

Τσακαλώτος: Οι εμπλεκόμενοι στην οικονομία πρέπει να αντιληφθούν τα προβλήματα που έρχονται

21.10.2019 16:54
Τσακαλώτος: Για τα υπερπλεονάσματα φταίνε οι θεσμοί - Media

 

Την εκτίμηση ότι αυτό που χρειάζονται αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και γενικότερα η Ελλάδα είναι αυτό που οι οικονομολόγοι αποκαλούν “thinking capacity”, δηλαδή τη δυνατότητα όλων των εμπλεκόμενων στην οικονομία να αντιληϕθούν τα προβλήματα που έρχονται και πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν, διατύπωσε σήμερα, από το βήμα εκδήλωσης της εϕημερίδας “Μακεδονία”, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπoυργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Μετά που μπήκαμε στο ευρώ, ήταν προϕανές στους οικονομολόγους ότι γινόταν αποβιομηχανοποίηση της Ελλάδας και ότι άρχιζαν τα ελλείμματα. Πού ήταν τότε το thinking capacity της Ελλάδας, για να μην πάμε σε μια δεκαετία ελλειμμάτων στο ισοζύγιο πληρωμών; Πού ήταν τα fora; Γιατί αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα στην ελεύθερη αγορά, που εξασϕαλίζει την ποσότητα και την ποιότητα των επενδύσεων και της ανάπτυξης, χρειαζόμαστε τώρα μια τέτοια thinking capacity, για να μην πάνε χαμένα τα 10-15 χρόνια, που έχουμε παράθυρο με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες, ώστε να μην επιστρέψουμε στα παλιά» σημείωσε ο κ.Τσακαλώτος.

Έκανε δε λόγο για διαφορετική προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας πριν και μετά τις εθνικές εκλογές στα θέματα του χρέους και της οικονομίας. «Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το τελευταίο κομμάτι αναλύει τι έγινε για το χρέος. Λέει ότι έχουμε ένα buffer που μας βοηθάει να πάμε να βγούμε στις αγορές και, για 10-15 χρόνια, να έχουμε χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες από την Πορτογαλία και την Ισπανία. Λίγο διαϕορετικό από αυτά που ακούγατε από τη ΝΔ προεκλογικά, ότι δεν έγινε τίποτα για το χρέος. Συμφωνούμε επιτέλους ότι, λόγω αυτού που έγινε το καλοκαίρι του 2018, η χώρα έχει μπροστά της 10 – 15 χρόνια με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες ώστε να τα εκμεταλλευτεί. Και η ερώτηση είναι τι κάνουμε για να μην πάει χαμένη η ευκαιρία για την ανάπτυξη» σημείωσε ο κ.Τσακαλώτος.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι θα είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα, αν οικονομικοί και κοινωνικοί ϕορείς της χώρας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση και επιμελητήρια, δεν μπορέσουν, έστω και τώρα, να συζητάνε και να κοιτάζουν από κοινού τα προβλήματα, να τα εντοπίζουν έγκαιρα και να βρίσκουν λύσεις. “Θα υπάρχει συναίνεση πάντα; Όχι. Αλλά ακόμη και η συζήτηση, όταν γίνεται σοβαρά και δεν παίζουμε άλλα παιχνίδια, έχει πολύ μεγάλη σημασία, για να πάμε μπροστά” είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος δε, ευρύτερα στην κρίση που βιώνει η Ευρώπη, ο κ.Τσακαλώτος υποστήριξε πως υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στην ποιότητα των επενδύσεων, αφού δεν εξασφαλίζεται ότι αυτές κομίζουν τις επιθυμητές θέσεις εργασίας και με τους ευκταίους μισθούς. «Ακόμα και στο Eurogroup που δεν είναι το πιο προοδευτικό φόρουμ συζητάγαμε γιατί οι μισθοί στην Ευρώπη δεν ακολουθούν τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Τσακαλώτος και στο θέμα του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου έχουν ανευρεθεί σημαντικές αρχαιότητες για τις οποίες φαίνεται πως προκρίνεται η λύση της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης. «Η συζήτηση για το Μετρό με ξεπερνάει τελείως. Έχουμε ολόκληρη συζήτηση για την Ελλάδα και την ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και την πρώτη ϕορά που μπαίνει άμεσα το θέμα να δούμε αυτή την κληρονομιά και πώς θα την προστατέψουμε, το ξεχνάμε και δεν βλέπω αυτούς που έβγαιναν (να διαμαρτυρηθούν) για τις Πρέσπες να βγαίνουν τώρα για να πουν να προστατέψουμε αυτή την ελληνικότητα” είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την περιφερειακή ανάπτυξη ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως γεγονότα όπως οι διαμαρτυρίες των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία, ή το κίνημα υπέρ του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκδηλώνονται επειδή στην Ευρώπη η ανάπτυξη είναι άνιση μεταξύ των περιφερειών, καθώς «υπάρχουν πόλοι ανάπτυξης στον σύγχρονο καπιταλισμό και ολόκληρες περιφέρειες που δεν έχουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και τις μεταφορές».

Περί Συμφωνίας των Πρεσπών

Παράλληλα άσκησε κριτική στον υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος είχε μιλήσει αμέσως πριν, σε σχέση με τη μη αναφορά του στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις προοπτικές που δημιουργεί, ιδίως για τη βορειοελλαδική οικονομία. «Είχαμε εδώ τον υϕυπουργό Οικονομικών, που μας είπε για διεύρυνση της ενδοχώρας της Θεσσαλονίκης, χάρη στην Εγνατία Οδό, αλλά τις λέξεις “Βόρεια Μακεδονία” δεν τις ακούσαμε. Βοηθάει τελικά (η συμφωνία); Εντάσσεται στην πολιτική για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ώστε να έχουν προοπτικές για ανάπτυξη; Να μην κρυβόμαστε, σαν να μην έγινε τίποτα, να μην πούμε καν τη λέξη Βόρεια Μακεδονία;» τόνισε.

Σχετικά με το αναπτυξιακό σχέδιο που συγκρότησε η προηγούμενη κυβέρνηση σημείωσε πως παρουσιάστηκε στους θεσμούς και «έχει τρεις μεγάλες προτεραιότητες. Θέσαμε τρεις μεγάλες προτεραιότητες, γιατί αυτός που έχει πολλές, είναι το ίδιο με αυτόν που δεν έχει καμία: Επενδυτικό κλίμα και περιβάλλον, καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, και αλλαγή του δημόσιου τομέα με μεταρρυθμίσεις».

Τόνισε, τέλος, πως είναι ευχολόγια οι αναφορές ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία είναι σημαντικές, κι όσο δεν υπάρχουν οι θεσμοί και οι πολιτικές που αντιστρέφουν την ιστορία των τελευταίων 40 χρόνων, που είχε τη Θεσσαλονίκη σε δεύτερη μοίρα, αυτές θα παραμείνουν ευχολόγια: «χρειαζόμαστε αναπτυξιακό σχέδιο με προτεραιότητες», το οποίο θα προκύψει μέσα από δημόσιο διάλογο όλων των φορέων» υπογράμμισε. Κατά τη δευτερολογία του και σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης για μείωση φορολογίας ως μέτρο για την ανάπτυξη, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, ο κ.Τσακαλώτος δήλωσε πως αυτό το μοντέλο έχει καταρρεύσει παντού από το 1990, προκρίνοντας αντ’ αυτού ένα μοντέλο που ισορροπεί τους φόρους με την ποιότητα και την ποσότητα της ανάπτυξης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:27