09/08/2020 02:27:55
26.10.2019 / ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2096 στις 24-10-2019

ΚΚΕ: Με συλλαλητήρια κορυφώνει τις κινητοποιήσεις κατά του αναπτυξιακού

Σκληρή επίθεση Κοτζιά στον Περισσό: «Ο μητσοτακισμός παραμένει η αδυναμία του ΚΚΕ»! - Media

 

Με συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας κορυφώνουν σήμερα οι δυνάμεις του ΚΚΕ τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με αιχμή τις αντεργατικές διατάξεις σχετικά με τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις κλαδικές συμβάσεις.

Το ΠΑΜΕ καλεί στα Προπύλαια στις 6.30 το απόγευμα, καθώς το βράδυ ολοκληρώνεται η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

Εντός της ολομέλειας το ΚΚΕ θα καταψηφίσει, ενώ έχει ζητήσει και ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων.

Στόχος του Περισσού, να καταδειχθεί ότι το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχιση από τη Ν.Δ. της πολιτικής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Προς επίρρωσιν της κριτικής αυτής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος επικαλέστηκε χθες από το βήμα της Βουλής την «ικανοποίηση» που εξέφρασε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, «γιατί τήρησε τον λόγο του ο Άδωνις Γεωργιάδης και σεβάστηκε το έργο που αφήσαμε», βασίζοντας το νομοσχέδιο στο θεσμικό πλαίσιο που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη και τις στρατηγικές επενδύσεις. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο προκάτοχός του παρέδωσε συγκροτημένη εργασία την οποία αναγνώρισε από την πρώτη εβδομάδα, ενώ τόνισε ότι «ένα μεγάλο τμήμα του νομοσχεδίου προέρχεται από προηγούμενα σχέδια νόμου που παρέλαβα».

Με βάση τα παραπάνω, από τον Περισσό μιλούν για συνέχεια της πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων και σε ό,τι αφορά τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς που, κατά την ανάλυσή του, εξυπηρετούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ειδικότερα, επί των προβλέψεων του νομοσχεδίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε χθες πως διευκολύνονται περαιτέρω οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δίνεται το τεράστιο δώρο του διπλασιασμού του συντελεστή δόμησης και στις μικρότερης σημασίας επενδύσεις, επιτρέπεται στην Αττική η επιχειρηματική δραστηριότητα μεσαίας όχλησης, επιτρέπει ιδιωτικές εταιρείες να επιβλέπουν την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, επιταχύνει τις αδειοδοτήσεις με απλή γνωστοποίηση στα αρμόδια υπουργεία, ξηλώνει την κυριακάτικη αργία και στα Κέντρα Διανομής, περιορίζει τα κονδύλια του ΠΔΕ για αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα, νομιμοποιεί τον ηλεκτρονικό τζόγο, διευκολύνει την παραχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιωτικές εταιρείας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εξαιρεί τις εταιρείες που κατέχουν ΜΜΕ από την ονομαστικοποίηση των μετοχών και καταργεί την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» στους μετόχους αυτών των εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο τσακίζει τα εναπομείναντα δικαιώματα, καταφέροντας νέο πλήγμα ειδικά στις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με τις εξαιρέσεις που επιβάλλει, προκειμένου να υπερισχύσει η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που συμφέρει τον εργοδότη – ανέφερε δε ότι η ευελιξία στις συμβάσεις είναι απαίτηση του ΣΕΒ και του ΟΑΣΑ αλλά και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που είχε συστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέχει κίνητρα στους εργοδότες για μερική απασχόληση εργαζομένων, αφού κατεβάζει το κόστος της υπερωρίας από 40% που είναι στην πλήρη απασχόληση σε 12% για τους εργαζόμενους 4ωρης εργασίας. Σημείωσε, τέλος ότι επιχειρείται ο ασφυκτικός έλεγχος των συνδικάτων και τόνισε ότι η εργατική τάξη πρέπει να συγκρουστεί με την αντιλαϊκή πολιτική και να προετοιμαστεί για την τελική αναμέτρηση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.