search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:25
MENU CLOSE

«Βροχή» οι πλειστηριασμοί: Αυξάνεται ο ρυθμός τους και επεκτείνονται στη μικρομεσαία κατοικία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2096
24-10-2019
28.10.2019 04:00
house.jpg

 

Για «βροχή» πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους προειδοποιούν τραπεζικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς ακινήτων. Το σχετικό «πάγωμα» που παρατηρήθηκε τους προηγούμενους μήνες λόγω της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά και των εκλογών, έχει οδηγήσει σε επίσπευση των διαδικασιών από τον Σεπτέμβριο σε μία προσπάθεια να κερδηθεί το χαμένο έδαφος.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι τράπεζες ήδη αρχίζουν να βάζουν «στο στόχαστρο» και την πρώτη κατοικία, καθώς θεωρούν ότι όποιος ήθελε να την προστατεύσει είχε διαθέσιμα εργαλεία για να το πράξει και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να υπάρχει η άτυπη παύση πλειστηριασμών για όλους. Γι’ αυτό οι πλειστηριασμοί που έρχονται θα αφορούν και μικρομεσαία διαμερίσματα, εκτός από τις πολυτελείς και εξοχικές κατοικίες.
Εξάλλου αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της AXIA για τον Σεπτέμβριο, καθώς είχαν προγραμματιστεί 3.195 πλειστηριασμοί ακινήτων, αριθμός αυξημένος κατά 18% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ αυτοί που διενεργήθηκαν έφτασαν τους 2.195, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2% σε ετήσια βάση.

Οι πλειστηριασμοί που ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν διαμορφώθηκαν στους 945 και 57 αντίστοιχα. Έτσι ο Σεπτέμβριος αποτέλεσε μήνα – ρεκόρ τόσο για τους πλειστηριασμούς που προγραμματίστηκαν όσο και γι’ αυτούς που διενεργήθηκαν.
Την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι συνολικοί πλειστηριασμοί έφτασαν τους 11.999 σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2018. Παράλληλα, 6.418 πλειστηριασμοί (+143% ετησίως) ανεστάλησαν και 265 (+52) ακυρώθηκαν. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία τρίτου τριμήνου, οι πλειστηριασμοί που διενεργήθηκαν έφτασαν τους 3.550 σημειώνοντας μείωση 9% σε τριμηνιαία βάση και 13% σε ετήσια.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι στο ηλεκτρονικό σφυρί θα βγαίνουν και ακίνητα αξίας ακόμα και 50.000 ευρώ. Παράλληλα υπάρχει έντονος φόβος ότι θα ξεκινήσουν και εξώσεις, ειδικά σε περιπτώσεις ακινήτων που έχουν περάσει σε funds, τα οποία δεν θα διστάσουν να εξαντλήσουν όλα τα μέσα προκειμένου να αποκομίσουν χρήματα από τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους.

«Σχέδιο Ηρακλής» για 30 δισ.
Οι τράπεζες συνεχίζουν την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η προσπάθεια αυτή – όπως επισημαίνουν ανώτατα στελέχη της τραπεζικής αγοράς – είναι «θηριώδης» και έχει οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς από τα 107,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016 έχουν υποχωρήσει στα περίπου 75 δισ. ευρώ στα μέσα του 2019.
Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 32 δισ. ευρώ, σε μια δύσκολη μάλιστα για την οικονομία περίοδο, όπως έχουν αναφέρει τραπεζικά στελέχη, αποτελεί επιτυχία για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και κινείται στον στόχο που έχει να επιστρέψει στην κανονικότητα και να αφιερωθεί με όλες τις δυνάμεις στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι στο τέλος του 2021 τα «κόκκινα» δάνεια να διαμορφωθούν σε επίπεδα σημαντικά κάτω των 30 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η κάθε τράπεζα ακολουθεί τη δική της στρατηγική, ενώ θα μπορεί πλέον να εκμεταλλευθεί συμπληρωματικά και το «Σχέδιο Ηρακλής», που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. την εβδομάδα που μας πέρασε.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15