21/02/2020 11:33:10

Το «Εθνος» κλείνει τα… 106 - Η ιστορία, η πορεία και το πρώτο φύλλο

Το «Εθνος» κλείνει τα… 106 - Η ιστορία, η πορεία και το πρώτο φύλλο  - Media

 

Το «Εθνος» γίνεται σήμερα… 106 ετών! Η ιστορική εφημερίδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σαν σήμερα, στις 26 Οκτωβρίου 1913 από τον Σπύρο Νικολόπουλο και μετά τον θάνατό του (1938) πέρασε στους ανιψιούς του, Κώστα Κυριαζή και Κώστα Νικολόπουλο, οι οποίοι παρέμειναν οι συνιδιοκτήτες της μέχρι το κλείσιμό της από τη στρατιωτική δικτατορία τον Απρίλιο του 1970.

Λίγο καιρό νωρίτερα η Χούντα αντικαθιστά την προληπτική με την… κατασταλτική λογοκρισία με τον (εξοντωτικό) «νόμο περί Τύπου» ενώ φιλοχουντικοί εισαγγελείς ασκούν διώξεις σε δημοσιογράφους. Ευπειθέστεροι εξ αυτών οι δικαστές που απαγγέλλουν βαριές ποινές εναντίον των υπευθύνων του «Εθνους» τον Απρίλιο του 1970, οι οποίοι εγκλείονται στις φυλακές και διακόπτεται η έκδοση.

Αφορμή ήταν δημοσιεύματα που ξεπέρασαν τα… εσκαμμένα που είχε ορίσει το ακροδεξιό καθεστώς  της εποχής με αποκορύφωμα όταν ο Ιωάννης Ζίγδης, εκ των ηγετικών στελεχών του Κέντρου, απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας, ζήτησε τον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στη δημοκρατική τάξη «διά να αποσοβηθούν οι επαπειλούμεναι νέαι εθνικαί δοκιμασίαι» στην Κύπρο. Η δήλωση αυτή -που αργότερα αποδείχθηκε προφητική- δημοσιεύθηκε ως πρώτο θέμα της εφημερίδας, ενώ την ίδια μέρα ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Ιχσάν Σαμπρί Τσαγκλαγιανγκίλ απείλησε ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να καταφύγει στα όπλα, εάν η ίδια ή η ασφάλεια της τουρκικής κοινότητας στην Κύπρο κινδυνεύσουν».

Το «Εθνος» κλείνει τα… 106! Η ιστορία, η πορεία του και (ντοκουμέντο) οι πρώτες σελίδες του

Η δημοσίευση της δήλωσης Ζίγδη έδωσε το πρόσχημα στη δικτατορία για να κλείσει την εφημερίδα και άμεσα συνελήφθησαν οι εκδότες του Κώστας Νικολόπουλος και Κώστας Κυριαζής, ο διευθυντής σύνταξης Κώστας Οικονομίδης και ο αρχισυντάκτης Γιάννης Καψής. Δύο ημέρες αργότερα συνελήφθη και ο Ζίγδης. Προσήχθησαν σε δίκη και την 1η Απριλίου καταδικάστηκαν σε φυλακίσεις. Στις 2 Απριλίου το «Εθνος «ανήγγειλε με πρωτοσέλιδους τίτλους τις καταδίκες, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από 5μηνη στέρηση της ατέλειας του χαρτιού για την εφημερίδα…

Από τον Βενιζέλο στον Ανδρέα 

Από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της το 1913, η εφημερίδα τάχθηκε μαχητικά υπέρ του Ελευθερίου Βενιζέλου, και συνέχισε τη στήριξή της στον κεντρώο, άρα βενιζελικό, χώρο, όλα τα επόμενα χρόνια, πρωταγωνιστώντας και στον περιβόητο «Ανένδοτο Αγώνα» του «γέρου της Δημοκρατίας» Γεωργίου Παπανδρέου.

Το «Εθνος» κλείνει τα… 106! Η ιστορία, η πορεία του και (ντοκουμέντο) οι πρώτες σελίδες του

Από το 1958, αρχισυντάκτης ήταν ο Γιάννης Καψής, ο οποίος προσέδωσε στην εφημερίδα ένα έντονο αντιδεξιό χαρακτήρα αλλά και μια συνεχή επικέντρωση στα εθνικά θέματα και κυρίως στο Κυπριακό ενώ το 1965-67 υπήρξε η εφημερίδα που λειτούργησε ως το δημοσιογραφικό στήριγμα του Ανδρέα Παπανδρέου, τόσο εναντίον της Δεξιάς όσο και εναντίον των «Αποστατών» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τότε στο «Εθνος» εργάζονταν, μεταξύ άλλων, ο Σεραφείμ Φυντανίδης, ο Δημήτρης Μαρούδας και ο Σπύρος Καρατζαφέρης.

Η δε Αρτεμις Κυριαζή (σύζυγος του συνιδιοκτήτη Κώστα Κυριαζή) υπήρξε επίσης αρθρογράφος του «Εθνους» και ξεχώρισε για τα πρωτοποριακά για την εποχή άρθρα της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. 

Μεταπολιτευτικά 

Το 1978 ο Γεώργιος Μπόμπολας αγόρασε τον τίτλο του «Εθνους» από τον Κυριαζή και τον Νικολόπουλο και η εφημερίδα τελικά επανακυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1981 ως η πρώτη έγχρωμη, ταμπλόιντ εφημερίδα στην Ελλάδα, εισάγοντας την ανάλογη τεχνολογία στον ελληνικό χώρο των εκτυπώσεων. Διευθυντής ανέλαβε ο Αλέκος Φιλιππόπουλος και άμεσοι συνεργάτες του ο ήταν ο Δημήτρης Βάρος και ο Νίκος Νικολαΐδης. Η εφημερίδα αρχικά υποστήριξε ένθερμα τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά το 1988-89 στράφηκε εναντίον του λόγω της υπόθεσης Κοσκωτά.

Ιδιαίτερη έκδοση του εκδοτικού συγκροτήματος είναι η εβδομαδιαία κυριακάτικη εφημερίδα «Εθνος» της Κυριακής που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1982 και συνεχίζεται, με επιτυχία, έως σήμερα.

Από το 2015, η Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. του Μπόμπολα άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και η εφημερίδα έκλεισε στις 26 Ιουλίου 2017. Οι τίτλοι της βγήκαν σε πλειστηριασμό και πλειοδότης αναδείχθηκε ο Ιβάν Σαββίδης έναντι 3 εκατ. ευρώ για το «Εθνος» και 580.000 για την «Ημερησία»

Για τρίτη φορά στην ιστορία της, υπό τη νέα ιδιοκτησία, η εφημερίδα επανεκδόθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 αλλά η έκδοση του ημερήσιου φύλλου ανεστάλη στις 30 Ιουλίου 2019, ωστόσο το «Έθνος» της Κυριακής συνεχίζει την έκδοσή του, καθώς και η διαδικτυακή ιστοσελίδα του.

Ντοκουμέντο: οι πρώτες σελίδες του «Εθνους»!

Σαν σήμερα λοιπόν, στις 26 Οκτωβρίου 2013 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το «Εθνος» και από το πολύτιμο αρχείο της Βιβλιοθήκης της Βουλής.

 

Πηγή: dailymedia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.