search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:35
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Σε πλήρη ετοιμότητα οι ρωσικοί S-400 στην Τουρκία έως το τέλος του 2019 – «Καμπανάκι» για τα Su-35

29.10.2019 14:46
ΗΠΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400 - Media

 

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει ότι τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που αγόρασε η Τουρκία από την Ρωσία θα έχουν τεθεί σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Την δήλωση αυτή έκανε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο αμερικανικό Πεντάγωνο η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Έλεν Λόρντ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Ουάσιγκτον.

«Αναμένουμε ότι θα είναι σε πλήρη μαχητική ετοιμότητα στα τέλος του έτους», δήλωσε η Λόρντ.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία για την πώληση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία προβλέπει τη μερική μεταβίβαση τεχνολογιών κατασκευής τους στην τουρκική πλευρά. Οι πρώτες παραδόσεις των S-400 άρχισαν στις 12 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, με αφορμή τα δημοσιεύματα που θέλουν την Άγκυρα να εξετάζει την αγορά ρωσικών μαχητικών Σουχόι Su-35 ως εναλλακτική λύση μετά την αποπομπή της από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέφερε στο προσκήνιο τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου «Hellas Journal» για το θέμα, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε όλους τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, τα οποία, υπενθύμισε, δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή «υποχρεωτικών κυρώσεων» σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να προμηθεύονται εξοπλισμό που να είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και παροτρύνουμε όλους τους συμμάχους και τους εταίρους μας να εγκαταλείψουν συναλλαγές με τη Ρωσία, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλουν υποχρεωτικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει επιβληθεί στη Τουρκία καμία από τις προβλεπόμενες κυρώσεις του νόμου CAATSA για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400, καθώς ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα του για την εξάμηνη αναστολή των κυρώσεων. Η ισχύς της αναστολής λήγει την 31η Δεκεμβρίου, πάντως η αμερικανική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή τις κυρώσεις στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48