search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:26
MENU CLOSE

Βούτσης για Νέα Φιλαδέλφεια: Δεν θεωρώ πως πρέπει να γίνει κυνήγι μαγισσών

31.10.2019 15:19
Βούτσης: Ανάγκη «συσπείρωσης και σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας» - Media
 
Η απαράδεκτη και αναίτια προσπάθεια εξαίρεσης των πρώην Υπουργών κκ. Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής λειτουργεί υπονομευτικά και για την ίδια την Κοινοβουλευτική διαδικασία και δημιουργώντας αρνητικό νομολογιακό δεδομένο κι αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί τόνισε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΘΗΝΑ 98,4. Μάλιστα ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι έθεσε αυτό το ζήτημα στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων, όπου και έγινε ευρεία συζήτηση.
 
Συγκεκριμένα ο τέως Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε για το θέμα της εξαίρεσης των δύο πρώην Υπουργών:
 
«Η άποψή μου είναι ότι η προσπάθεια η οποία έγινε από πλευράς του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ επί της ουσίας υπονομεύει όχι μόνο τη λειτουργία και τα αποτελέσματα της προανακριτικής επιτροπής αλλά δημιουργεί κι ένα νομολογιακό δεδομένο το οποίο λειτουργεί υπονομευτικά και για κάθε προανακριτική επιτροπή από δω και πέρα.
 
Αυτό θα είναι πρωτοφανές και σίγουρα δημιουργεί ένα νομολογιακό δεδομένο το οποίο υπονομεύει και την ουσία, δηλαδή το εύρος των εξετάσεων των μαρτύρων για το πραγματικό σκάνδαλο της Novartis αλλά κυρίως δημιουργεί κι ένα πολύ κακό προηγούμενο που θα το βρούμε μπροστά μας. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
 
Εχθές έθεσα το ζήτημα και κάναμε μία ευρεία συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία δεν είδε το φως της δημοσιότητας ακριβώς γιατί στη Διάσκεψη των Προέδρων έχουν αυτό το χαρακτήρα οι συζητήσεις και σωστά τον έχουν. Έγινε χθες ευρεία ανταλλαγή απόψεων με παρόντα και τον νυν Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα έχει το δικό του λόγο και ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία.
 
Οι προανακριτικές επιτροπές λειτουργούν κατά αναλογία με τα περιλαμβανόμενα στον ποινικό κώδικα όπου είναι σαφές πως οι εξαιρέσεις, ενδεχόμενα συμμετεχόντων στην επιτροπή αυτή, έχουν να κάνουν μόνο και κατά την γνωμοδότηση που είχε δώσει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής το 2010, για εξεταστική κι όχι για προανακριτική επιτροπή, για περιπτώσεις συναδέλφων οι οποίοι ήδη είχαν κληθεί και συμπεριλαμβάνονταν στους μάρτυρες και είχαν ήδη μαρτυρήσει για μία υπόθεση.
 
Τέτοια κλήση ποτέ δεν δόθηκε ούτε υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο προς τον κ. Πολάκη και τον κ.Τζανακόπουλο. Άρα είναι πρωτοφανές εκ προοιμίου στο όνομα του ότι θα κληθούν ενδεχομένως και ως μάρτυρες από ένα μέρος, ίσως και την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής να αιτείται ή πόσο μάλλον, να επιβάλλεται η απουσία τους και η μη συμπερίληψη τους στο σώμα της Επιτροπής.
 
Η εντελώς αναίτια παράλειψη του κ. Πολάκη και του κ. Τζανακόπουλου δημιουργεί ένα προηγούμενο όπου η πλειοψηφία θα μπορεί να ορίζει επί της ουσίας τη σύσταση και τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής. Αυτό είναι απαράδεκτο.
 
Μερικές φορές οι συζητήσεις ξέρετε πάνω σε κορυφαία θεσμικά θέματα εμπεριέχουν και το σπέρμα και τη σοφία της νομολογίας και για το παρόν και για το μέλλον. ΟΠρόεδρος της Βουλής είναι ο μόνος και με τη μόνη διαδικασία δια του κανονισμού, όπως στέλνει ένα έγγραφο στους αρχηγούς των κομμάτων και εισπράττει, καταγράφει τις συμμετοχές από πλευράς των κομμάτων. Πουθενά δεν υπάρχει η δυνατότητα ή η πρόνοια να υπάρχουν «φίλτρα» έτσι ώστε εφόσον έρθουν αυτές οι λίστες από κει και ύστερα να αποκλείονται κάποιοι συνάδερφοι».
 
Σε ότι αφορά το θέμα της παρέλασης ομάδας νεαρών κοριτσιών στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε:
 
«Διεθνώς και στη χώρα μας, γίνονται ακτιβιστικές ενέργειες χωρίς βία. Δεν μιλάμε γενικώς για ακτιβισμούς. Ακτιβιστικές ενέργειες, με αισθητικό ή εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, που προσπαθούν να αποδομήσουν μια κατάσταση. Στην περίπτωση την οποία συζητάμε και από ότι είπαν οι ίδιες, την μιλιταριστική λογική γύρω από την τιμή και τα θύματα των αιματηρών παγκοσμίων πολέμων. Κατά τη γνώμη μου είναι αποδεκτό. Διότι δίνουν στο δημόσιο χώρο τη δυνατότητα μιας κριτικής προσέγγισης και ενός αναστοχασμού.
 
Δεν θεωρώ πως πρέπει να γίνει κυνήγι μαγισσών . Εάν ήταν εύστοχο το τι κάνανε και πως το κάνανε φαίνεται από τη συζήτηση που έχει ανοίξει, αν αφήσουμε κάποιες ακραίες απόψεις. Ήταν μια ενέργεια η οποία προβληματίζει και δίνει έδαφος σε μία ουσιαστική συζήτηση.
 
Καλό είναι λοιπόν να υπάρχει ένας αναστοχασμός γι’ αυτό το ζήτημα και πιστεύω ότι δίνει τροφή γι’ αυτόν τον αναστοχασμό η αποδομητική, αισθητική και εμβληματική παρουσίαση που έκαναν αυτά τα παιδιά, αυτές οι κυρίες στην Ν. Φιλαδέλφεια».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:25