search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:55
MENU CLOSE

«Πράσινο φως» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή Τραμπ

31.10.2019 15:29
Διχασμένοι οι Αμερικανοί για το ενδεχόμενο παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ - Media

 

H Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε σήμερα την επίσημη έρευνα εν όψει μιας εκρηκτικής διαδικασίας καθαίρεσης σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας καθοριστικής σημασίας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί, υιοθέτησε την απόφαση αυτή με 232 ψήφους υπέρ έναντι 196, καθώς οι κοινοβουλευτικοί τήρησαν σε μεγάλο βαθμό τη γραμμή του κόμματός τους.

Το ψήφισμα, το οποίο ορίζει επίσης και τα δικαιώματα που θα έχουν οι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου, αποτελεί την πρώτη κρίσιμη δοκιμασία σχετικά με τη στήριξη που απολαμβάνει η έρευνα στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι άσκησε πιέσεις σε μία τρίτη χώρα, την Ουκρανία, προκειμένου να ανοίξει έρευνα για τον πολιτικό αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν και τον γιο του, που εργαζόταν σε ουρκανική εταιρεία φυσικού αερίου. 

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για κυνήγι μαγισσών. Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα ήρθαν στο φως νέες αποδείξεις σχετικά με τις εξωτερικές προσπάθειες ανάμειξης στα πολιτικά πράγματα της Ουκρανίας. 

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε «το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην αμερικανική ιστορία», λίγο μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων που έδωσε το πράσινο φως στη διεξαγωγή έρευνας για την καθαίρεσή του.

«Είναι άδικο, αντισυνταγματικό και θεμελιωδώς αντιαμερικανικό» σχολίασε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο τύπου.

Το ψήφισμα καθορίζει μία πιο δημόσια φάση της έρευνας και αναθέτει τον πρωταρχικό ρόλο των ακροάσεων στον επικεφαλής της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, το κείμενο επισημοποιεί τη συνεχιζόμενη «έρευνα η οποία διενεργείται από τις επιτροπές μας» και ορίζει τη διαδικασία για τα ακόλουθα βήματα, εξαλείφοντας «κάθε αμφιβολία για το εάν η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να αρνείται να παραδώσει έγγραφα, να αποτρέπει καταθέσεις μαρτύρων, να αψηφά δεόντως εγκεκριμένες κλητεύσεις μαρτύρων, να συνεχίζει να παρακωλύει την έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε το ψήφισμα «απάτη». Μέχρι στιγμής, οι ακροάσεις διεξάγονταν πίσω από κλειστές πόρτες. Παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλει ο Λευκός Οίκος, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη εννέα καταθέσεις κεκλεισμένων των θυρών. Πολλοί υπουργοί ωστόσο και άλλα πρόσωπα έχουν αρνηθεί να παραδώσουν έγγραφα στις επιτροπές που διενεργούν την έρευνα ή να προσέλθουν ενώπιόν τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:55