search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:53
MENU CLOSE

Χ.Α.: Η DBRS δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου

03.11.2019 10:48
Χ.Α.: Η DBRS δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου - Media

 

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι αγοραστές ενθαρρύνθηκαν από τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά απασχόλησης των ΗΠΑ και το θετικό ξεκίνημα των συναλλαγών στην Wall Street.

“Ο Μπόρις Τζόνσον εγκαταλείπει την απειλή για μια άτακτη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στο εκλογικό μανιφέστο του Συντηρητικού του Κόμματος για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου”, γράφει η εφημερίδα “Times”, προσθέτοντας ότι “ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στο να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας του με την ΕΕ για το ‘Brexit”.

Ο δείκτης EuroStoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,68% και έκλεισε στις 399,42 μονάδες, με σχεδόν όλους τους επιμέρους κλάδους να τερματίζουν τις συναλλαγές με θετικό πρόσημο.

Κέρδη κατέγραψε και η Wall Street με ώθηση από τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ, αλλά και από την είδηση σύμφωνα με την οποία “Κίνα και ΗΠΑ πραγματοποίησαν σοβαρές και εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με το εμπόριο”.

Από την άλλη, “η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα στην εξαγορά της εφαρμογής ‘Musical.ly’ από την κινεζική ‘TikTok’ έναντι $1 δισ.”, σύμφωνα με δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Αν και η εξαγορά ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια, μέλη του Κογκρέσου ζητούσαν τις τελευταίες εβδομάδες την έναρξη έρευνας για την “TikTok”, εν μέσω ανησυχιών ότι η κινεζική εταιρεία μπορεί να λογοκρίνει ευαίσθητο πολιτικά περιεχόμενο.

“Οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέληξαν σε συναίνεση, μετά από συνομιλίες των εμπορικών τους διαπραγματευτών την Παρασκευή”, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο “Xinhua”.

Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Ωστόσο, το γραφείο του εκπροσώπου των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου ανακοίνωσε ότι “ο Ρόμπερτ Λάιτιζερ και ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, σημείωσαν πρόοδο σε σειρά ζητημάτων, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Λιού Χε”.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα έλαβε το “πράσινο φως” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, για την επιβολή δασμών σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων, ύψους 3,6 δισ. δολαρίων. Η απόφαση του διεθνούς οργανισμού έκρινε ότι οι Κινέζοι εξαγωγείς ζημιώνονταν κατά $3,57 δισ. ετησίως από δασμούς αντι-ντάμπινγκ που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ σε διάφορα κινεζικά βιομηχανικά προϊόντα.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Π.Ο.Ε.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,11% στις 27.347,36 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,97% στις 3.066,91 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,13% στις 8.386,40 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι S&P 500 και Nasdaq έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Με σημαντική άνοδο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της Παρασκευής το πετρέλαιο.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε κατά 3,73% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 56,20 δολάρια το βαρέλι, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 0,8%.

Αντίστοιχη ήταν και η κίνηση του συμβολαίου Ιανουαρίου για το αργό τύπου Brent, καθώς κατέγραψε κέρδη 3,47% και έκλεισε στα 61,69 δολάρια το βαρέλι, περιορίζοντας τις απώλειές του, σε εβδομαδιαία βάση, μόλις στο 0,1%.

Χαμηλότερα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της Παρασκευής, η τιμή του χρυσού.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό στο Comex υποχώρησε κατά 0,22% και έκλεισε την ημέρα στα 1.511,40 δολάρια η ουγκιά. Τα κέρδη του πολύτιμου μετάλλου, σε εβδομαδιαία βάση περιορίστηκαν στο 0,4%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, αποδείχθηκε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική, με εβδομαδιαία κέρδη 0,92% για τον γενικό δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε κέρδη 3,97%.

Από την άλλη, η DBRS δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και αυτό το Χ.Α. θα κληθεί να το τιμολογήσει στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, σε συνδυασμό με τα νέα υψηλά των δεικτών στην Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, δεν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο η DBRS, κρατώντας το rating σε “ΒΒ low”, ωστόσο αναβάθμισε το outlook σε θετικό από σταθερό, προϊδεάζοντας για κίνηση στο μέλλον.

O οίκος διατήρησε τη χώρα τρεις θέσεις χαμηλότερα, από την επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Νοεμβρίου θα γίνει η αναθεώρηση των δεικτών MSCI και δεν αποκλείεται να υπάρξει και Ελληνικό ενδιαφέρον. Η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley θα εφαρμοστεί στις 27/11.

Για την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της ελεγχόμενης διόρθωσης, λόγω μη εκπλήρωσης των προσδοκιών από την DBRS και με αρκετούς παράγοντες της αγοράς να θεωρούν απόλυτα “υγιές” ένα “pullback” πριν ο γενικός δείκτης αναμετρηθεί με την επόμενη ζώνη αντίστασης στις 895 – 901 μονάδες.

Μεγάλο ερωτηματικό η συμπεριφορά των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που δείχνουν να παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Από την άλλη, η Κίνα αποτελεί το νέο σταθμό των διεθνών επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, οποίος, μετά τις ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετέβη στη Σανγκάη για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν εκπρόσωποι 60 ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίοι θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με 200 και πλέον στελέχη κινεζικών εταιρειών, προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, η ελληνική πλευρά θα διοργανώσει ένα Business Forum με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:52