search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:02
MENU CLOSE

Τέταρτη μέρα τραπεζικών πιέσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών

06.11.2019 12:08
Τέταρτη μέρα τραπεζικών πιέσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Media

 

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές, κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να παρακολουθούν τα σημάδια προόδου στις σινοαμερικανικές εμπορικές συνομιλίες, τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Έτσι, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας εργάζονται για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, σε βαθμό που θα επιτρέψει να υπογραφτεί προκαταρκτική συμφωνία για το εμπόριο, ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο, ωστόσο το πού θα υπογραφτεί το κείμενο, με τη σειρά του, μετατρέπεται σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με τις προτάσεις εκατέρωθεν να συμπεριλαμβάνουν από την Αλάσκα ως την Ελλάδα.

Από την άλλη, κατά 1,3% αυξήθηκαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, από τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ενισχυθούν κατά 0,1%. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 5,4%, έναντι προσδοκίας για πτώση κατά 6,2%.

Με λίγο πιο γρήγορο ρυθμό αναπτύχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα. Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit αυξήθηκε στις 50,6 μονάδες, από το χαμηλό εξαετίας του Σεπτεμβρίου (50,1 μονάδες). Η πρόβλεψη των αναλυτών έκανε λόγο για 50,2.

Ο τζίρος στο λιανεμπόριο των 19 χωρών του ευρώ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση και κατά 3,1% σε ετήσια. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν την ίδια μηνιαία άνοδο και ετήσια αύξηση 2,5%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες έχουν κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ το -3,69% του τραπεζικού δείκτη, δείχνει τον κλάδο που ηγείται της νέας υποχώρησης, με την αγορά να μην λαμβάνει υπ΄ όψιν της την σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, τρίμηνης διάρκειας, με αρνητικό επιτόκιο.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο και οριακά κέρδη διασώζονται οι ΑΔΜΗΕ (+0,70%), ΔΕΗ (+0,39%), ΟΠΑΠ (+0,89%) και Ελ. Πετρέλαια (+0,12%).

Από τις μετοχές που πιέζονται, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-4,36%), Eurobank (-4,48%), Jumbo (-3,22%), Εθνική (-3,42%), Πειραιώς (-2,05%) και Σαράντη (-2,12%).

Ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει, μέχρι στιγμής, χαμηλό ημέρας στις 857,41 μονάδες (-1,82%), ενώ ο τζίρος φθάνει στα 30 εκατ., από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα ένα “συμμάζεμα” προς το τέλος της συνεδρίασης, ή τις τελικές δημοπρασίες, όλα δείχνουν ότι το Χ.Α. οδεύει προς την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και θα είναι ιδιαίτερα αρνητική ένδειξη, το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 857 μονάδων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 21:01