search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:40
MENU CLOSE

Εξαφανίζουν τα μετρητά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2098
7/11/2019
09.11.2019 04:01
sel.24-kartes.jpg

 

Την «εξαφάνιση» των μετρητών από την αγορά θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος του προϋπολογισμού για την είσπραξη επιπλέον εσόδων ύψους 557 εκατ. ευρώ μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο προβλέπει σειρά μέτρων για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, προκειμένου όλες οι πληρωμές να περνάνε μέσω τραπεζών και φυσικά να ελέγχονται από την εφορία.

Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών και την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, τα οποία θα περιέχονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ή θα ενσωματωθούν αργότερα, είναι τα εξής:

1. Η αύξηση της υποχρέωσης πληρωμής με «πλαστικό χρήμα» τουλάχιστον στο 30% του εισοδήματος, για όλους τους φορολογούμενους, από το 18,75% που ισχύει μέχρι φέτος. Ανώτατο όριο θα είναι το ποσό των 20.000 ευρώ, ρύθμιση που εξυπηρετεί εισοδήματα άνω των 67.000 ευρώ ετησίως, ενώ μέχρι φέτος το όριο ήταν 30.000 ευρώ.

2. Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν διπλάσιες αποδείξεις σε σχέση με το ισχύον σύστημα.

3. Από το 2020 υποχρεώνονται στην πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών όλοι οι φορολογούμενοι, δηλαδή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εισοδηματίες και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

4. Όσοι δεν καλύπτουν το όριο των ηλεκτρονικών αγορών (30% επί του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος), θα τιμωρούνται με φόρο 22% επί της διαφοράς του ποσοστού που συγκέντρωσαν και του 30% που ήταν υποχρεωμένοι.

5. Καθιερώνεται μπόνους για τις ηλεκτρονικές πληρωμές από επαγγελματίες με ροπή προς τη φοροδιαφυγή, αφού οι ηλεκτρονικές πληρωμές στις συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών θα μετρούν διπλά. Μεταξύ των επαγγελματιών που θα πριμοδοτούνται οι αποδείξεις που εκδίδουν είναι ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια, κέντρα διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, συνεργεία αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, οικοδομικά επαγγέλματα γενικά, οι εποχικές δραστηριότητες (θαλάσσια σπορ κ.λπ.), γιατροί, δικηγόροι.

6. Μειώνεται δραστικά το επιτρεπτό όριο των συναλλαγών με μετρητά με εισηγήσεις να κάνουν λόγο για 100 ευρώ. Σήμερα είναι στα 500 ευρώ, ενώ αν η συναλλαγή είναι μεγαλύτερη θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα ή με τραπεζική συναλλαγή. Οι επιχειρήσεις που θα δέχονται πληρωμές με μετρητά άνω των 100 ευρώ, θα τιμωρούνται με αυξημένο πλέον πρόστιμο. Προκειμένου να περιοριστεί αποφασιστικά η χρήση των μετρητών και η φοροδιαφυγή, προωθείται ο μηδενισμός του ορίου πληρωμής με μετρητά στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων.

 

Φορολογική σφαγή στα πολύ χαμηλά εισοδήματα

Σχεδόν ανέφικτο θα είναι, από το 2020, για τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα το ελάχιστο όριο των οικογενειακών δαπανών στο 30% επί του εισοδήματος με «πλαστικό χρήμα», ενώ αντίθετα μπαίνει πλαφόν για τα υψηλά εισοδήματα στα 20.000 ευρώ. Η υποχρέωση εξόφλησης δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές τριπλασιάζεται από το 2020 για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και διπλασιάζεται για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Μέχρι και φέτος το όριο των αγορών με «πλαστικό χρήμα» ξεκινά από 10% και φτάνει μέχρι το 18,75% του εισοδήματος, πραγματικού ή τεκμαρτού, ενώ από το 2020 διαμορφώνεται στο 30% για όλους, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος. Όμως, μια σημαντική παράμετρος είναι πως η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων ισχύει είτε για το πραγματικό εισόδημα είτε για το τεκμαρτό και αφορά συγκεκριμένα όποιο είναι υψηλότερο.

Έτσι, για παράδειγμα, μισθωτός με περιστασιακή απασχόληση με ετήσιο εισόδημα της τάξης των 1.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές πληρωμές όχι πλέον 300 ευρώ (1.000 ευρώ x 30%), αλλά 900 ευρώ! Πόσοι από τους ανθρώπους που εμπίπτουν στο εν λόγω παράδειγμα είναι πιθανό να μην φάνε το φοροπρόστιμο;

 

Τυράκια…

Παράταση στο εθνικό κτηματολόγιο τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2020 δίνουν τα «ραντεβού» που έχουν κλείσει οι πολίτες για να εξασφαλίσουν εμπρόθεσμη κατάθεση των δηλώσεων. Εκείνο που χρειάζεται είναι να κάνουν μια αίτηση κατά την οποία θα λαμβάνουν έναν αριθμό πρωτοκόλλου ώστε στη συνέχεια να μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος.

Μία αίτηση στον ΕΦΚΑ απαιτείται για να καλύψετε τον συντάξιμο χρόνο που σας λείπει μέσω της διαδικασίας της αυτασφάλισης, για όσους έχετε διακόψει την εργασία σας λόγω απόλυσης ή άλλης αιτίας. Η αίτηση θα υποβληθεί στο υποκατάστημα μισθωτών ή μη μισθωτών που ανήκε ο ασφαλισμένος πριν από τη διακοπή της ασφάλισής του.

Τις τράπεζες θα επιβαρύνει το κόστος δικηγόρου για τις ρυθμίσεις πρώτης κατοικίας, εφόσον αυτή απαιτείται, προκειμένου να απαλλαγεί ο οφειλέτης από τη συγκεκριμένη επιβάρυνση. Η πιστώτρια τράπεζα δηλαδή που έχει προτεραιότητα στην υποθήκη θα καταβάλει ως ελάχιστη δικηγορική αμοιβή στον πληρεξούσιο δικηγόρο του αιτούντος το ποσό των 220 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

… και φάκες

Περισσότεροι από 1.300 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου ελέγχονται για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών

Έρχονται δασμοί – φωτιά από 200% έως 500% στα παλαιότερα μεταχειρισμένα εισαγόμενα Ι.Χ.! Εξαιρούνται τα παλαιότερα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 5 (πρώτη άδεια κυκλοφορίας από 1η Ιανουαρίου 2011 έως και Αύγουστο 2015). Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εισαχθούν νέα σε ηλικία μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

Μείωση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους από τα 120 στα 110 χιλιόμετρα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ενεργειακής εξοικονόμησης του 2030, τον οποίο προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, προτείνουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, επικαλούμενες παραδείγματα άλλων χωρών.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:40