search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:42
MENU CLOSE

Οι πιο ακριβοί πίνακες στην ιστορία της τέχνης (photos)

08.11.2019 15:54
Στα έργα τέχνης επενδύουν οι πλούσιοι συλλέκτες εν μέσω πανδημίας - Media

 

Η τέχνη είναι πολύ γοητευτική και από πολλούς θεωρείται ως σύμβολο δύναμης και πλούτου. Η επένδυση στην τέχνη δεν χάνει ποτέ την αξία της. Ωστόσο, πρόκειται για ένα ακριβό σπορ, ειδικά όταν κάνουμε λόγο για πίνακες μεγάλων αναγνωρισμένων ζωγράφων.

Σύμφωνα με το Fortunegreece.com δεν είναι λίγες οι φορές, που μαθαίνουμε για πάμπλουτους επιχειρηματίες και εραστές της τέχνης ότι «κονταροχτυπήθηκαν» σε δημοπρασίες προκειμένου να αποκτήσουν έναν πίνακα με την υπογραφή ενός εκ των πιο διάσημων ζωγράφων. Αν δεν έχετε ακόμη πλήρη εικόνα για το πόσο μπορεί να κοστίζει ένας πίνακας, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα με τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν δοθεί ποτέ.

10. Έντβαρτ Μουνκ «Η κραυγή» – 119,9 εκατ. δολάρια

«Η κραυγή» του Έντβαρτ Μουνκ, είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακές του.

Υπάρχουν τέσσερις εκδοχές αυτού του πίνακα, και αυτός είναι ο «λιγότερο πολύτιμος» από αυτόν του 1893, που εκτίθεται στο Όσλο, στην Εθνική Πινακοθήκη της Νορβηγίας. «Η κραυγή» αγοράστηκε από το δισεκατομμυριούχο Leon Black το 2012.

 

9. Φράνσις Μπέικον «Three Studies of Lucian Freud» – 142,4 εκατ. δολάρια

Το τρίπτυχο «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόυντ» (1969) θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Φράνσις Μπέικον.

Ο πίνακας, στον οποίο απεικονίζεται ο φίλος του Μπέικονμ, Λουσιάν Φρόυντ, έγινε ένα από τα πιο ακριβά έργα τέχνης που έχει ποτέ πουληθεί καθώς ο αγοραστής του, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2013, έδωσε 142,4 εκατ. δολάρια για να τον αποκτήσει.

8. Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ «Bal du Moulin de la Galette» – 78,1 εκατ. δολάρια

Το ιμπρεσιονιστικό αυτό αριστούργημα φτιάχτηκε από τον Ρενουάρ το 1876 και αποτελεί μια μικρότερη έκδοση του ίδιου πίνακα που εκτίθεται στο Musée d’Orsay.

Πουλήθηκε το 1990 σε τιμή-ρεκόρ στον Ιάπωνα Ryoei Saito ο οποίος είχε δηλώσει πως θα τον κάψει και αυτόν μαζί με τη σορό του και το πορτρέτο του Dr. Gachet του Βαν Γκογκ. Ο πίνακας, όμως, πουλήθηκε ξανά για άγνωστο ποσό, πιθανότατα σε Ελβετό συλλέκτη.

7. Αμεντέο Μοντιλιάνι «Nu couché» – 157,2 εκατ. δολάρια

 

Ο πίνακας «Nu couché» του Ιταλού ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι πωλήθηκε αντί 157,2 εκατ. δολαρίων τον Μάιο του 2018 από τον οίκο Sotheby’s και έγινε ένας από τους πιο ακριβούς πίνακες που πωλήθηκε σε δημοπρασία.

6. Γκούσταφ Κλιμτ «Portrait of Adele Bloch-Bauer» – 135 εκατ. δολάρια

 

Ο Κλιμτ ολοκλήρωσε τον πίνακα το 1905 και θεωρείται το τελειότερο δημιούργημα της «χρυσής» περιόδου του. Ήταν παραγγελία και αγορά του Αυστριακού βιομήχανου Ferdinand Bloch-Bauer και απεικονίζει τη συζυγό του. Όταν εκείνος εγκατέλειψε τη Βιέννη με τον ερχομό των Ναζί οι πίνακες έμειναν στη χώρα και κατασχέθηκαν.

Το 2006 ο μεγιστάνας των καλλυντικών Lauder αγόρασε το «Portrait of Adele Bloch-Bauer» του Κλιμτ για 135 εκατ. δολάρια από την ανιψιά του Bloch-Bauer. Μέχρι σήμερα ο πίνακας εκτίθεται στην γκαλερί Lauder της Νέας Υόρκης.

5. Αμεντέο Μοντιλιάνι «Nu Couché» – 170,4 εκατ. δολάρια

Ένα ακόμα «Ξαπλωμένο Γυμνό» του Μοντιλιάνι πωλήθηκε από τον οίκο Christie’ s αντί 170,4 εκατ. δολαρίων, το Νοέμβριο του 2015.

4. Πάμπλο Πικάσο «Les Femmes d’Alger (Version O)» – 179,4 εκατ. δολάρια

 

Τον Μάιο του 2015, ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Οι Γυναίκες του Αλγερίου» πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’ s έναντι 179,4 εκατ. δολαρίων, και έγινε τότε, ο πιο ακριβός πίνακας στην ιστορία της τέχνης.

Πρόκειται για την εκδοχή Ο, τη διασημότερη από τη σειρά εκδοχών των «Γυναικών του Αλγερίου», την οποία φιλοτέχνησε ο ισπανός ζωγράφος το 1955.

Ο Πάμπλο Πικάσο είχε ξεκινήσει τη σειρά των Γυναικών του Αλγερίου, με βάση τον Ντελακρουά, προς τιμήν του Ματίς αμέσως μετά τον θάνατό του.

 

3. Πωλ Γκωγκέν «Nafea Faa Ipoipo (Πότε θα παντρευτείς;)» – 210 εκατ. δολάρια

Ο Γκωγκέν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Γάλλους ζωγράφους, εκπρόσωπος του ρεύματος τού μετα-ιμπρεσιονισμού και έντονα πειραματικός, που επηρέασε τα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης. Θεωρείται, σήμερα, ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών.

Ο πίνακας«Nafea Faa Ipoipo» (Πότε θα παντρευτείς;) του Πωλ Γκωγκέν, πωλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 έναντι 210 εκατ. δολαρίων.

 

2. Πωλ Σεζάν «The Card Players» – 250 εκατ. δολάρια

Ο Πωλ Σεζάν αντιμετώπισε το θέμα των χαρτοπαικτών, εκτός από τις προπαρασκευαστικές μελέτες, σε πέντε πίνακες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους στις διαστάσεις, στον αριθμό των προσώπων και στη σημασία που έχει το περιβάλλον.

«Οι Χαρτοπαίκτες» του 1895 πωλήθηκε από τους κληρονόμους του Γιώργου Εμπειρίκου, τον Απρίλιο του 2011 στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ έναντι του αστρονομικού ποσού των 250 εκατ. δολαρίων.

1. Λεονάρντο ντα Βίντσι «Salvator Mundi» – 450,3 εκατ. δολάρια

Έναντι του ασύλληπτου ποσού των 450,3 εκατ. δολαρίων ο πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Salvator Mundi» (Σωτήρας του Κόσμου) πωλήθηκε το Νοέμβριο του 2017, μετά από μόλις δεκαεννέα λεπτά κατάθεσης προσφορών, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:42