search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:16
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Στα χαμηλά ημέρας, με καθίζηση του τζίρου

08.11.2019 17:06
Τεστ αντοχής στις 800 μονάδες στο Χρηματιστήριο - Βαριές απώλειες για τις τράπεζες - Media

 

Τελική εικόνα απολύτως αντίθετη με την χθεσινή, επεφύλαξε η σημερινή συνεδρίαση σε όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου επί καθημερινής βάσεως, με τους βασικούς δείκτες να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, ενώ η σημαντική καθίζηση του τζίρου, αύξησε τις ανησυχίες στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 870,17 (+0,08%) και 864,12 μονάδων (-0,62%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 864,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,55%.

Ο τζίρος στα 35 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Το τελικό -2,35% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, αλλά και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -3,63%, Εθνική -3,03%, Eurobank -1,07%, Πειραιώς -0,67%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,45%), Lamda Development (+0,14%), Jumbo (+0,72%), ΟΠΑΠ (+0,15%), Σαράντης (+0,13%), TITC (+2,66%), Fourlis (+0,36%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΛΠ και Aegean Airlines.

Από τους τίτλους που πιέστηκαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-1,17%), ΔΕΗ (-1,10%), Viohalco (-1,11%), Cenergy Holdings (-1,65%), Ελλάκτωρα (-2,53%), Ελ. Πετρέλαια (-1,04%) και ΕΧΑΕ (-1,34%).

Εν τω μεταξύ, μετά από πολύ καιρό, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την αισθητή αύξηση των αποδόσεων για όλους τους τίτλους.

“Τα ελληνικά ομόλογα αναφοράς γίνονται όλα και πιο ισχυρά και αυτό φαίνεται περισσότερο στη διαφορά της απόδοσής τους σε σχέση με αυτή των αντίστοιχων ιταλικών τίτλων. Η διαφορά αυτή είναι η μικρότερη εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, δείχνοντας ότι οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα όλο και περισσότερο ως ασφαλές μέρος για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους, παρά την έλλειψη επενδυτικής διαβάθμισης της χώρας. Η εμπιστοσύνη αυξάνεται μετά την εκλογή μίας πιο φιλικής στην αγορά κυβέρνησης τον Ιούλιο”, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Την πώληση όλων των ελληνικών ομολόγων με ωρίμανση πέραν της διετίας, συνεχίζει να προτείνει στους πελάτες της η UBS.

Όπως αναφέρει, “η Ελλάδα συνεχίζει να τηρεί το πλάνο δημοσιονομικής προσαρμογής και οι πρόσφατες εκλογές οδήγησαν σε μια κυβέρνηση που φαίνεται να συνεργάζεται με τους διεθνείς πιστωτές και έχει δεσμευτεί σε συνετές πολιτικές. Το ρίσκο χρεοκοπίας, ως το 2021, είναι περιορισμένο, λόγω του μεγάλου ‘μαξιλαριού’ ρευστότητας και του μακρινού ορίζοντα ωρίμανσης των ομολόγων. Ωστόσο, το χρέος συνεχίζει να μην είναι βιώσιμο, σε περίπτωση που εκλείψει η παρατεταμένη εξωτερική στήριξη”.

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν έχει συμφωνήσει σε άρση των δασμών που έχει επιβάλλει σε κινεζικά προϊόντα, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υπήρχε σχετικά συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η εταιρεία Καράτζη, σε απάντηση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 4023/07.11.2019 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενημέρωσε την επενδυτική κοινότητα ότι όλες οι διαδικασίες για την πώληση του 100% ποσοστού της θυγατρικής εταιρείας ΚΕΝ ΑΕ ολοκληρώθηκαν την 6/11/2019.

Επισημαίνει ότι η αγοράστρια εταιρεία VOLTON ΑΕ δεν είναι συνδεδεμένη με κανέναν τρόπο με την εισηγμένη, ή με μέλη της διοίκησης, ή με βασικούς μετόχους της.

Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 14,1 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι η θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της Καράτζη (+3,80%) (+3,80%) θα είναι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ και θα αποτυπωθεί στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου για την χρήση 2019.

Από εκεί και πέρα, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκαν και οι Μινέρβα (+10%), ΕΛΧΑ (+3,58%), Newsphone (+6,76%), Ιντρακάτ (+2,58%) και Centric (+2,09%).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:15