search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:36
MENU CLOSE

Κλιμάκωση του χάους στη Βολιβία: Νεκροί πέντε αγρότες, υποστηρικτές του Μοράλες

16.11.2019 06:46
Κλιμάκωση του χάους στη Βολιβία: Νεκροί πέντε αγρότες, υποστηρικτές του Μοράλες - Media
 
Τουλάχιστον πέντε υποστηρικτές του Έβο Μοράλες σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στην Κοτσαμπάμπα, στο κεντρικό τμήμα της Βολιβίας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, που μπόρεσε να δει τα πτώματά τους στο νοσοκομείο της πόλης.
 
Επρόκειτο για πέντε «κοκαλέρος», καλλιεργητές κόκας, σύμφωνα με τον ίδιο.
 

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας δεν ανακοίνωσε κανέναν θάνατο στα επεισόδια στην Κοτσαμπάμπα, περιοριζόμενη να αναφέρει ότι περίπου 100 πρόσωπα συνελήφθησαν. Μέσα ενημέρωσης της Βολιβίας από την πλευρά τους έκαναν λόγο για τουλάχιστον οκτώ τραυματίες στα επεισόδια.
 
Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) πάντως επιβεβαίωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πρόσθεσε ότι υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός τραυματιών. Σε ανακοίνωσή της, καταδίκασε «τη χρήση δυσανάλογης βίας από την αστυνομία και τον στρατό», ειδικά τη χρήση πυροβόλων όπλων για την καταστολή των διαδηλώσεων.
 
Καλλιεργητές κόκας συγκρούονταν χθες για ώρες με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης σε προάστια της πόλης. Οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φθάσουν στο κέντρο της, σε απόσταση περίπου 18 χιλιομέτρων, για να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης υπό τη μεταβατική πρόεδρο Τζανίνε Άνιες. Αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία, που δεν τους επέτρεψε να περάσουν μια γέφυρα.
 
Οι κοκαλέρος αυτοί «έφεραν όπλα — τουφέκια, κοκτέιλ μολότοφ, αυτοσχέδια μπαζούκα και εκρηκτικούς μηχανισμούς», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Κοτσαμπάμπα, ο αστυνομικός διευθυντής Χάιμε Σουρίτα.
 
Χρησιμοποίησαν «δυναμίτιδα και θανατηφόρα όπλα όπως [τουφέκια που παίρνουν φυσίγγια] Μάουζερ 765. Ούτε οι ένοπλες δυνάμεις ούτε η αστυνομία δεν έχουν όπλα τέτοιου διαμετρήματος, ανησυχώ», είπε ο ίδιος.
 
Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών διέλυσαν με τη βοήθεια του στρατού κι ενός ελικοπτέρου τους διαδηλωτές αφού έπεσε η νύχτα.
 
Ο Έβο Μοράλες, 60 ετών, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου και όδευε να αναλάβει τέταρτη συναπτή θητεία, όμως η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία και κινητοποίησε τους υποστηρικτές της. Οι διαδηλώσεις παρέλυσαν τη χώρα, ενώ ξέσπασαν επανειλημμένα βίαια επεισόδια. Η ανταρσία μονάδων της αστυνομίας και η εγκατάλειψή του από τον στρατό τον εξώθησαν τελικά να παραιτηθεί την Κυριακή.
 
Μετά την παραίτηση του Μοράλες, που κατέφυγε στο Μεξικό, όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο, υποστηρικτές του διαδηλώνουν εναντίον του «πραξικοπήματος» της αντιπολίτευσης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:36