10/07/2020 11:30:21

Βρετανία: Οι εντυπώσεις από την πρώτη τηλεμαχία Τζόνσον-Κόρμπιν - Τι λένε οι αναποφάσιστοι

Βρετανία: Οι εντυπώσεις από την πρώτη τηλεμαχία Τζόνσον-Κόρμπιν - Τι λένε οι αναποφάσιστοι - Media

 

Το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στη Μεγάλη Βρετανία ενόψει εκλογών ήταν άνευρο και δεν κατάφερε να τραβήξει την προσοχή του κοινού. Προηγείται ελαφρώς ο Μπόρις Τζόνσον του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Κουραστικό και βαρετό ήταν το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των ηγετών των δύο μεγάλων κομμάτων. Δεν υπήρξε κάτι καινούργιο για να προκαλέσει την προσοχή του κοινού και η συζήτηση περιορίστηκε σε επαναλήψεις και συνθήματα αντί μιας σοβαρής αντιπαράθεσης πολιτικών θέσεων. Αυτό φαίνεται στην πρώτη δημοσκόπηση που δείχνει τον Μπόρις Τζόνσον να προηγείται με μόλις 2 μονάδες, 51% έναντι 49% του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Παράλληλα η πλειοψηφία των ερωτηθέντων 67% αποφαίνεται ότι κανείς τους δεν ικανοποίησε και θα ψηφίσουν μόνο από δημοκρατικό καθήκον. Η χρόνια ανοιχτή πληγή του Μπρέξιτ έχει αντίκτυπο στην πολιτική, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τα δύο κόμματα, τα οποία όμως δεν φαίνεται να έχουν πάρει το μήνυμα.

Ανάγκη αλλαγής του βρετανικού εκλογικού

Αδιαμφισβήτο επίσης συμπέρασμα είναι ότι η πόλωση του εκλογικού σώματος καταδεικνύει την αδήριτη ανάγκη αλλαγής του εκλογικού συστήματος, βάσει του οποίου εκλέγεται βουλευτής, από τον πρώτο γύρο, όποιος υπερτερεί έστω και μιας ψήφου. Πρόκειται για πλειοψηφικό σύστημα, μονοεδρικών περιφερειών, που αφήνει εκτός βουλής κόμματα με ικανό ποσοστό ψήφων σε εθνικό επίπεδο και δημιουργεί το ολιγοπώλιο του δικομματισμού.

Μετά από τρία χρόνια αναποφασιστικότητας, εξοντωτικού διαλόγου και αντιπαράθεσης στο κοινοβούλιο, αναμονής και προσμονής για την επόμενη ημέρα, οι Βρετανοί με το γνωστό χιούμορ που τους χαρακτηρίζει, έχουν γίνει κυνικοί έναντι των πολιτικών. Αυτό φάνηκε στη διάρκεια του ντιμπέιτ, όταν σε ερωτήσεις για την εγκυρότητα και ειλικρίνεια των δηλώσεων, οι καλεσμένοι στο στούντιο ξέσπασαν σε απαξιωτικά γέλια.

Ήταν ένα ντιμπέιτ άξιο λόγου, έκανε δηλαδή όντως τους ψηφοφόρους σοφότερους για τις θέσεις των δύο ηγετών, πέρα από συνθήματα, όπως η «άριστη συμφωνία με τις Βρυξέλλες» από τον Τζόνσον και τα αντικαπιταλιστικά συνθήματα από τον Κόρμπιν; Η απάντηση είναι δυστυχώς αρνητική. Η κοινή τους εμφάνιση ήταν ακόμα μια κακή άσκηση δημόσιων σχέσεων και τίποτα περισσότερο.

Οι αναποφάσιστοι δίνουν πλεονέκτημα στον Κόρμπιν

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, τα πήγε καλύτερα στην χθεσινή πρώτη τηλεμαχία που είχε με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, για αντίπαλό του, παρ' όλο που το πρώτο συμπέρασμα δημοσκόπησης που έγινε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, έδειξε ότι οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν σχεδόν ισόπαλοι, με μικρό προβάδισμα του Μπόρις Τζόνσον.

Η σχετική έρευνα της YouGov, που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της τηλεμαχίας και ζητούσε από τους θεατές --που ανήκαν και στις δύο πολιτικές πλευρές-- να κρίνουν τον νικητή της συζήτησης, έφερνε τους δύο «μονομάχους» με ποσοστά 51% και 49% υπέρ του πρωθυπουργού. Ωστόσο, στο αποτέλεσμα αυτό δεν συμπεριλαμβάνονταν αυτοί που απάντησαν «δεν ξέρω».

Από το μερίδιο αυτό, που κατά τους πολιτικούς αναλυτές είναι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, και θα είναι αυτοί τους οποίους θα πρέπει να κερδίσουν τα κόμματα για να λάβουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, φαίνεται περισσότερο κερδισμένος και προηγείται με ποσοστό 59% έναντι 41% του Μπόρις Τζόνσον. Επίσης, το 71% των αναποφάσιστων είπε ότι τα πήγε καλύτερα ο Τζέρεμι Κόρμπιν και το 29% ότι τα πήγε άσχημα, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον έλαβε 51% για το «καλά» και 49% για το «άσχημα».

Γενικότερα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν τους έδωσε την εντύπωση του πιο αξιόπιστου, του πιο αρεστού και αυτού που βρίσκεται πιο κοντά στους κοινούς πολίτες.

Η μέτρηση της YouGov χώριζε τους ψηφοφόρους σε αυτούς που ήταν οριστικά αποφασισμένοι για το πώς θα ψηφίσουν και σε αυτούς που θα περιμένουν να αποφασίσουν αργότερα (αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 20%).

Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ο Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε το πλεονέκτημα και ανάμεσα στο σύνολο των ψηφοφόρων (προβάδισμα 49%, έναντι 44% του Μπόρις Τζόνσον) και πολύ περισσότερο ανάμεσα στους αναποφάσιστους (66% έναντι 25%). Επίσης, μείωσε το πλεονέκτημα του Μπόρις Τζόνσον για το ποιος φαίνεται να είναι ο πρωθυπουργός, από το 27% στο 21%, ανάμεσα στους αναποφάσιστους.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.