09/08/2020 23:41:31

Eγκαίνια έκθεσης πρωτότυπου αρχειακού υλικού για τις εκδόσεις του ΚΚΕ

Eγκαίνια έκθεσης πρωτότυπου αρχειακού υλικού για τις εκδόσεις του ΚΚΕ - Media

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης πρωτότυπου αρχειακού υλικού για τις εκδόσεις του ΚΚΕ από το αρχείο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα.

Την έκθεση διοργανώνει στα γραφεία της η κομματική οργάνωση Αττικής (Αχαρνών 241, 'Αγιος Νικόλαος) και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η οργάνωση, για να τιμήσει την επέτειο για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας και την «ταξική» όπως την αποκαλεί, σύγκρουση του Δεκέμβρη του '44. Οι πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν επίσης, διοργάνωση ημερίδας, έκδοση λευκώματος και συναυλία, αποτελούν συνέχεια της δραστηριότητας που αναπτύχθηκε στην Αττική όλη την προηγούμενη πενταετία για τα 100χρονα από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Όπως υπογράμμισε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, «τα κόκκινα βιβλία συνοδεύουν, στηρίζουν και φωτίζουν την κόκκινη γραμμή του αίματος, ενός αιώνα αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην εκδοτική και μορφωτική προσπάθεια του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, «για να κατανοήσει η εργατική τάξη τη δυνατότητά της να γνωρίσει και να αλλάξει τον κόσμο, να αναπτύξει τις πολιτικές και επιστημονικές της γνώσεις, να καλλιεργήσει το αισθητικό της κριτήριο ώστε να εκπληρώσει την ιστορική της αποστολή: Να ηγηθεί στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για τον κομμουνισμό».

Ο ίδιος μίλησε για την «τιτάνια» εκδοτική προσπάθεια του ΚΚΕ, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, ενώ επισήμανε ότι ο σκοπός της έκθεσης δεν περιορίζεται σε μια συνοπτική παρουσίαση σημαντικού αρχειακού υλικού: «Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τη μεγάλη σημασία, την ιστορική πείρα και πάνω απ' όλα τις απαιτήσεις της ταξικής πάλης στο επίπεδο των ιδεών. Να φωτίσει τον ρόλο της επιστημονικής κομμουνιστικής κοσμοθεωρίας για την αποτελεσματική επαναστατική δράση. Να φωτίσει τον ίδιο τον ρόλο και την ευθύνη του κόμματος για τη δημιουργική ανάπτυξη της μαρξιστικής κοσμοθεωρίας, με βάση τα νέα προβλήματα, τις σύγχρονες συνθήκες και την αυτοκριτική εξέταση της ιστορικής πείρας» τόνισε.

Στα παραπάνω πρόσθεσε ότι «αυτό το ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες μεγάλης υποχώρησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος», ενώ ταυτόχρονα «κλιμακώνεται η ιδεολογική επίθεση της αστικής τάξης, ο βομβαρδισμός της συνείδησης των εργαζομένων ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός των τειχών του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Αναφέρθηκε επίσης, στην πάλη που διεξήγαγε το ΚΚΕ ενάντια στο αποκαλούμενο από το ΚΚΕ, «οπορτουνιστικό ρεύμα» που αναδείχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80, και στην μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε το κομμουνιστικό κόμμα, να εμβαθύνει σε ζητήματα επαναστατικής στρατηγικής, και σε σειρά θεωρητικών επεξεργασιών. «Καρπός της προσπάθειας ήταν η επαναστατική στρατηγική του ΚΚΕ, η οποία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση του ΚΚΕ στις πιέσεις της περιόδου 2012-2015».

Η εκδοτική προσπάθεια του ΚΚΕ θα συνεχιστεί με νέες εκδόσεις σημαντικών έργων των Μάρξ και Ένγκελς, και όπως ανέφερε ο Μ. Παπαδόπουλος, «ο θεωρητικός εξοπλισμός είναι αναγκαίος όρος για την αντοχή μας, θωρακίζει την συλλογική μας προσπάθεια και βοηθά να διατηρήσουμε τον προσανατολισμό της πάλης».

Στα εγκαίνια μίλησε επίσης ο Δ. Ξεκαλάκης, υπεύθυνος των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό των εκδόσεων, στην έκδοση του «Κεφαλαίου» του Κ. Μάρξ και των Απάντων του Β. Ι. Λένιν, καθώς και σε άλλες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων ελληνική και ξένη λογοτεχνία καθώς και παιδική λογοτεχνία.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Τετάρτη 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης αρχειακού υλικού, θα εκτίθενται στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», κατά τις ώρες λειτουργίας του, εκδόσεις από την ίδρυση του εκδοτικού του ΚΚΕ και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.