search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:07
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Επέστρεψε υψηλότερα των 890 μονάδων

22.11.2019 17:12
Κέρδη με το ζόρι στο Χρηματιστήριο - Media

 

Η κινητοποίηση των αγοραστών κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης και οι σημαντικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α. στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, την επιστροφή του γενικού δείκτη υψηλότερα των 890 μονάδων, ενώ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 891,55 μονάδες (+0,92%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 891,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,90%.

Ο τζίρος στα 65 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”, ενώ σχετικά καλύτερη ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +4,71%, Εθνική +2,81%, Eurobank -0,26%, Πειραιώς +0,59%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, την άποψη ότι θα χρειαστούν και νέα σχήματα αντιμετώπισης του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων, πέραν του “Ηρακλή”, επανέλαβε ο Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων “Διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, προκλήσεις και προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας”.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, “το σχέδιο ‘Ηρακλής’ καλύπτει μόνο το 40%, περίπου, των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε αμέσως επόμενο στάδιο θα πρέπει να εξεταστούν και άλλα σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των ΜΕΔ, αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας”.

“Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα ήταν σημαντικά υψηλότερα από αυτά που ανέμενε”, σχολιάζει η JP Morgan Cazenove, κυρίως λόγω των υψηλότερων κερδών από το trading και των χαμηλότερων του αναμενόμενου προβλέψεων. Σημειώνει επίσης πως “οι τάσεις στην κερδοφορία από βασικές δραστηριότητες, δείχνουν ότι το σχέδιο μετασχηματισμού της Εθνικής βρίσκεται εντός τροχιάς. Η τιμή – στόχος διατηρείται στα 3,90 ευρώ ανά μετοχή, με σύσταση “overweight”.

H Bank of America Merrill Lynch, που διατηρεί τη σύσταση “underperform” με τιμή – στόχο 3,04 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνει “πως τα κέρδη από το trading έδωσαν ώθηση στην κερδοφορία του γ’ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας”.

Για την Eurobank, η BofAML διατηρεί τη σύσταση “buy” με τιμή στόχο τα 1,12 ευρώ ανά μετοχή, σημειώνοντας πως “στο γ’ τρίμηνο η τράπεζα ανακοίνωσε χαμηλότερα έσοδα από trading, καλύτερο κόστος ρίσκου και αυξανόμενους δείκτες κεφαλαίων. Γι’ αυτήν η Eurobank παραμένει η προτιμώμενη ελληνική τράπεζα”.

Από την πλευρά της, η JP Morgan Cazenove, που διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “overweight” και την τιμή – στόχο των 1,30 ευρώ ανά μετοχή, επισημαίνει πως “τα κέρδη που ανακοίνωσε η Eurobank ήταν υψηλότερα από τις δικές της προβλέψεις, κυρίως λόγω των καλύτερων καθαρών εσόδων από επιτόκια και των χαμηλότερων προβλέψεων”.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Lamda Development (-3,01%), Cenergy Holdings (-0,75%), Jumbo (-1,39%), Σαράντης (-0,60%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίου και Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco (+1,37%), 3E (+2,37%), TITC (+1,74%) και ΟΠΑΠ (+1,52%).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με απόφαση του Χ.Α., η ΕΥΔΑΠ επανέρχεται στον δείκτη FTSE25, παίρνοντας τη θέση της Cenergy Holdings, που πλέον θα μετέχει στο δείκτη Mid Cap. Όλες οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου 2019, δηλαδή θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου.

Τους όρους διάθεσης των μετοχών για την αύξηση κεφαλαίου ανακοίνωσε η Lamda Development. Η τιμή διάθεσης ορίστηκε στα 6,7 ευρώ, με αναλογία 1,21 νέες μετοχές για κάθε μια υφιστάμενη.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πέτυχαν να συνδυάσουν οι Sato (+15,38%), Moda Bagno (+14,04%), Μαθιός (+7,28%), Εβροφάρμα (+5,32%), Νηρέας (+4,50%), Σπύρου (+3,96%), Attica Group (+3,44%) και Mevaco (+2,86%).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:07