search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:40
MENU CLOSE

Ποιος ειναι ο κύριος Διαματάρης

05.12.2019 15:34
Διαματάρης: Παραιτήθηκε από υφΥΠΕΞ, παραμένει... στα social media (Photos) - Media

 

Αναμφίβολα το πρόσωπο των τελευταίων ημερών, ο Αντώνης Διαματάρης, παραιτήθηκε από υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό. Μετά τις αντιδράσεις για τις λαθροχειρίες στο βιογραφικό του, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, καθώς κατέρρευσε το δόγμα περί αριστείας που είχε λανσάρει, σειρά πήραν δημοσιεύματα για την τοποθέτηση του Τάσου Φιλιππάκου σε θέση μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του. Παράλληλα, εμφανίζεται να είναι ενεργός επαγγελματικά σε δύο αμερικανικές επιχειρήσεις, το οποίο σημαίνει ότι η τοποθέτησή του ως υφυπουργού ήταν αντισυνταγματική.

Στη δήλωση παραίτησής του, την οποία έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Διαματάρης αναφέρει: 

«Ασχολούμαι με τα θέματα της Ομογένειας επί δεκαετίες. Μόνο μου μέλημα όλα αυτά τα χρόνια είναι η προσφορά στον Ελληνισμό. Για αυτό με μεγάλη τιμή αποδέχθηκα την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού.

Τις τελευταίες ημέρες δέχομαι προσωπικές επιθέσεις που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, με σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, τον οποίο αγαπώ και εκτιμώ, καθώς και να υπονομεύσουν το έργο μου. Για τον λόγο αυτό, υπέβαλα, με πόνο ψυχής, στον Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή μου από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό».

Η παραίτηση του κ. Διαματάρη ήρθε μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τον διορισμό σε θέση μετακλητού υπαλλήλου πρώην μεγαλοστελέχους της ΕΑΒ που είχε σοβαρές εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για τον Τάσο Φιλιππάκο, που έχει ηγηθεί ενός «πάρτι» στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τον σάλο που προκλήθηκε από δημοσίευμα εφημερίδας της ομογένειας, με γραπτή του ανακοίνωση ο κ. Διαματάρης παραδέχθηκε ότι δεν διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, όπως αναφέρει στο βιογραφικό του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρακολούθησε μαθήματα στο εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ωστόσο για οικονομικούς λόγους δεν κατάφερε να αποκτήσει τον σχετικό τίτλο σπουδών. 

Βέβαια, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ”Καθημερινή”, στις 22 Μαίου 2017 είχε δηλώσει: «….Σεπτέμβριο του 1979… είχα μόλις τελειώσει την Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια».

Ο ιστότοπος της ομογένειας, kalami.us έγραφε: «Ο εκλεκτός του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ως διαχρονικός συνεργάτης-αυλοκόλακας της οικογένειας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντ. Διαματάρης, μπορεί να ενημερώσει από ποιό ”Columbia University”, πήρε ”μάστερ” (ή άλλο πτυχίο) στην ”Διοίκηση Επιχειρήσεων” ή σε οτιδήποτε άλλο;;; Η ερώτηση δικαιολογημένη, αφού στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών (βιογραφικό) και σε δημοσιεύματα αθηναϊκών (έντυπων και ηλεκτρονικών) ΜΜΕ, παρουσιάζεται ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Απόδημους, ως ”απόφοιτος” του φημισμένου πανεπιστήμιου Columbia Νέας Υόρκης και μάλιστα με ”μάστερ”».

Στην ανάρτηση γιά τα μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στον κυβερνητικό ιστότοπο, αναφέρεται ο υφυπουργός ως ”κάτοχος ΜΒΑ”. Στην ανάρτηση έγινε διόρθωση 2 Δεκεμβρίου 2019, μετά τις αποκαλύψεις του kalami.us και αφαιρέθηκε η φράση περί ”μάστερ από Κολούμπια”. Μάλιστα, «εξαφανίστηκαν» και οι σπουδές του στο Queens College, με συνέπεια εκτός από μεταπτυχιακό να μην «διαθέτει» πλέον ούτε πτυχίο.

Κατάγεται από το χωριό Θάνος της Λήμνου. Το 1968 μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, ενώ τo 1979 αγοράζει το 100% των μετοχών του «Εθνικού Κήρυκα» και το 1982 η εφημερίδα μετακομίζει για πρώτη φορά σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, στο Long Island City. Το 1997 εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα The National Herald. 

Το 2007 τιμήθηκε με το Παράσημο του Φοίνικα από την Ελληνική Δημοκρατία και το 2015 από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο, για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του «Εθνικού Κήρυκα». Πριν τρία χρόνια, η πόλη της Νέας Υόρκης μετονομάζει την οδό μπροστά στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας σε «Εθνικός Κήρυξ – Νational Herald Way».

Ο Αντώνης Διαματάρης ανέλαβε στις αρχές Ιουλίου υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού. Πρόκειται για τον εκδότη του «Εθνικού Κήρυκα» στη Νέα Υόρκη, μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες των Ελλήνων της διασποράς.

Ο ίδιος έχει απασχολήσει, αρκετές φορές στο παρελθόν, την κοινή γνώμη, με τις ακροδεξιές απόψεις του. 

  • Το 2013, δημοσίευσε διαφήμιση που εμφάνιζε δικαιωμένους τους πραξικοπηματίες, αλλά και τον ίδιο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. 
  • Το 2017 με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα, υπέγραψε κείμενο στο οποίο δεν παρέλειπε να κάνει λόγο για «μάλλον καλοπροαίρετους» χουντικούς που ήταν «τραγικά απροετοίμαστοι». «Η χούντα των συνταγματαρχών, εκείνων των, μάλλον καλοπροαίρετων, αλλά τραγικά απροετοίμαστων για τέτοιες εξουσίες αξιωματικών, προξένησε τεράστια ζημιά στην Ελλάδα. Το τίμημά της συνεχίζει και το πληρώνει η χώρα μέχρι σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στις 8 Ιουλίου 2019, με ανοιχτή επιστολή προς την Ομογένεια, ο κ. Διαματάρης ενημέρωσε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υπηρετήσει τους ομογενείς από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. 

Δυστυχώς, δεν ήταν η μόνη θέση από την οποία υπηρέτησε τους ομογενείς (και όχι μόνο), καθώς εμφανίζεται να είναι ενεργός επαγγελματικά σε δύο αμερικανικές επιχειρήσεις, το οποίο σημαίνει ότι η τοποθέτησή του ως υφυπουργού ήταν αντισυνταγματική.

«Οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της Kυβέρνησης, των Yφυπουργών και του Προέδρου της Bουλής αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 81 παρ. 3 του Συντάγματος.

Ειδικότερα, παρά το ασυμβίβαστο, εμφανίζεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», ως Chief Executive Officer στην εταιρεία National Herald INC, όσο και στην εταιρεία Diamataris Properties LTD, αντικείμενο της οποίας είναι οι κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, καταχώριση που τον αφορά υπάρχει και στο ελληνικό ΓΕΜΗ, σε εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης Ελλάς, μονοπρόσωπη ΕΠΕ». Δηλαδή, ενώ ήταν υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, εμπλεκόταν σε αγοραπωλησίες. Ήταν CEO και υπεύθυνος σύμφωνα με τον νόμο, της εφημερίδας του, κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας.

Ερωτήματα εγείρονται για το γεγονός ότι στην διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας των Ελλήνων της διασποράς καταγράφεται ότι ο κ. Διαματάρης παρέδωσε το «τιμόνι» της εφημερίδας στον γιο του, Ηρακλή Διαματάρη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας. Η πληροφορία αυτή, ωστόσο, δεν αναφέρεται στην αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας της εφημερίδας. 

Νωρίτερα, ο κ. Διαματάρης, ήδη από το 2018, φέρεται να φρόντισε να παραχωρήσει όλες τις μετοχές της ελληνικής εταιρείας του με την επωνυμία «Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης Ελλάς, μονοπρόσωπη ΕΠΕ», στη σύζυγό του. Αντίθετα, δεν προχώρησε σε αντίστοιχες κινήσεις για τις επιχειρήσεις του στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει, αν και υφυπουργός Εξωτερικών άλλης χώρας στην όποια διέμενε, ήταν ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, με δηλωμένη διεύθυνση στις ΗΠΑ (Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης). 

«Το πρωθυπουργικό γραφείο επικοινώνησε με τον υφυπουργό και του ζήτησε διευκρινήσεις για το θέμα της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου. Του ζητήθηκε η παραίτηση, η οποία αμέσως δόθηκε, για να διευκολύνει τον πρωθυπουργό. Ήταν μία δύσκολη απόφαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω της μακροχρόνιας φιλίας τους. Όμως, ο πρωθυπουργός βάζει επάνω από όλα αυτό που είναι το σωστό», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28