search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:01
MENU CLOSE

Μήπως ο Τραμπ έχει δίκιο; – Σε κακή κατάσταση η πολεμική αεροπορία της Γερμανίας, λέει το Spiegel (Photos)

05.12.2019 18:05
Μήπως ο Τραμπ έχει δίκιο; - Σε κακή κατάσταση η πολεμική αεροπορία της Γερμανίας, λέει το Spiegel (Photos) - Media
 
Αν υπάρχει μια μόνιμη γκρίνια του Τραμπ για το ΝΑΤΟ, αυτή αφορά στις αμυντικές δαπάντες των χωρών-μελών της συμμαχίας και ιδίως των μεγάλων χωρών της Ευρώπης, από τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες απαιτήσεις.
 
Για να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ο Τραμπ έχει ένα δίκιο, καθώς χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία δεν ξοδεύουν, όπως προβλέπει το ΝΑΤΟ, το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.
Ακόμα χειρότερα, όπως αναφέρει το National Interest, επικαλούμενο ρεπορτάζ του Spiegel, το Βερολίνο κάνει διάφορες… λαθροχειρίες προκειμένου να διατηρήσει μια αξιόμαχη εικόνα των ενόπλων δυνάμεών του, εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
 
Για παράδειγμα, από τα 128 που διαθέτει η γερμανική πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Spiegel, μόνο τα δέκα είναι πραγματικά αξιόμαχα και καλύπτουν τις προϋποθέσεις που θέτει το ΝΑΤΟ.
Ποιο είναι το πρόβλημα; Ένας αισθητήρας που υπάρχει στα φτερά των αεροσκαφών και προειδοποιεί για εχθρικές παρουσίες δεν ψύχεται κανονικά και ουσιαστικά «βραχυκυκλώνει» όλο το σύστημα αυτοπροστασίας των μαχητικών.
 
Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σύνθετα, καθώς το εξάρτημα που χρειάζεται για τα Eurofighter δεν υπάρχει πλέον, καθώς ο κατασκευαστής του έχει πουληθεί. Ωστόσο, η Γερμανία «μαγειρεύει» τα νούμερα των αξιόμαχων μαχητικών της.
Έτσι, ακόμα και Eurofighter στα οποία δεν λειτουργεί ο αισθητήρας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για εκπαιδευτικές πτήσεις, η Γερμανία τα παρουσιάζει ως διαθέσιμα, άσχετα αν δεν μπορούν να ενταχθούν σε πραγματικές επιχειρήσεις.
 
Δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης και σύμφωνα με τις ΗΠΑ θα έπρεπε να έχει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, η υπόθεση των Eurofighter δείχνει ότι ο Τραμπ, μέσα στην υπερβολή του, έχει δίκια να διαμαρτύρεται.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:59