search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:11
MENU CLOSE

Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη, Δένδια για την τουρκική προκλητικότητα – Οι κρίσιμες συναντήσεις

27.12.2019 19:07
Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Ναι σε επίλυση των διαφορών, όχι υπό καθεστώς εκβιασμών - Media

 

Στην δεύτερη φάση της περνάει η διπλωματική αντεπίθεση της ελληνικής πλευράς στο πολεμικό κλίμα που δημιουργεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Μετά τις επαφές Μητσοτάκη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδιάζονται νέες διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα.

Στις 2 Ιανουαρίου θα βρίσκονται στην Αθήνα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να υπογράψουν την Διακρατική

Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις υπογραφές στο Ζάππειο θα υπάρξουν και διμερείς συναντήσεις των δύο ηγετών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 7 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπου αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Μία ημέρα μετά αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό γεύμα από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και τον υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο δείπνο που θα γίνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα υπάρχουν περίπου 300 καλεσμένοι από την Γερουσία, την αμερικανική Βουλή, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί κ.α.

Από τις 21 έως τις 25 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ήδη είναι σε εξέλιξη προκειμένου να κλείσουν πολλές και σημαντικές διμερείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Μερικές ημέρες μετά, στις 29 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαλλία τους τελευταίους 7 μήνες.

Ταυτόχρονα και η ελληνική διπλωματία κλιμακώνει τις κινήσεις της. Στις 4 Ιανουαρίου ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλειδώνει για τα μέσα Ιανουαρίου η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Μαρόκο, που έχει σημαντική γεωστρατηγική σημασία για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Παράλληλα η Αθήνα προωθεί και το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Υπάρχουν πληροφορίες, ότι στις 8 Ιανουαρίου τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών θα έχουν συζητήσεις με τους ομολόγους τους από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου για το ζήτημα. Στις 30 Ιανουαρίου τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να μεταβούν στην Ρώμη για συνομιλίες για την ΑΟΖ με τους Ιταλούς ομολόγους τους.

Πηγή: skai.gr

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:08