search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:52
MENU CLOSE

Ο Μάικ Πομπέο υπερασπίζεται τη νομιμότητα των αμερικανικών ενεργειών κατά του Σουλεϊμανί

07.01.2020 17:26
Ο Πομπέο «πυροβολεί» την Τουρκία: Υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ, κάνει «δώρο» στη Ρωσία με τους S-400 - Media

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υπερασπίστηκε σήμερα τη νομιμότητα του αμερικανικού πλήγματος που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, λέγοντας ότι οι επιθέσεις που σχεδίαζε ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής «θα οδηγούσαν, δυνητικά, στον θάνατο πολλών περισσότερων Αμερικανών».

Ο Πομπέο έκανε τις δηλώσεις, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, όπου του ασκήθηκαν πιέσεις να απαντήσει εάν αυτές οι επιθέσεις του Ιράν ήταν «επικείμενες», όπως τις περιέγραψε ο ίδιος την Παρασκευή, την ημέρα που σκοτώθηκε ο Σουλεϊμανί στο Ιράκ.

«Υπάρχει, άραγε, καμία ιστορία που δείχνει ότι είναι ελάχιστα πιθανό αυτός ο ευγενικός κύριος, αυτός ο διπλωμάτης υψηλού επιπέδου, ο Κασέμ Σουλεϊμανί, να ταξίδεψε στη Βαγδάτη με την ιδέα της διεξαγωγής μιας ειρηνικής αποστολής;» διερωτήθηκε.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια».

Κατηγόρησε, επίσης, τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ότι ψεύδεται σχετικά με τη φύση της επίσκεψης του Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ.

«Εκείνος είπε ότι ο Σουλεϊμανί βρισκόταν στη Βαγδάτη για διπλωματική αποστολή. Ποιος μπορεί να το πιστέψει αυτό;» είπε ο Μάικ Πομπέο.

«Έχουμε ήδη ακούσει αυτά τα ψέματα κατά το παρελθόν», «είναι απόλυτα ψευδές» υπογράμμισε. «Δεν βρισκόταν σε διπλωματική αποστολή» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαψεύδοντας, επιπλέον, ότι ο Ιρανός στρατηγός εργαζόταν σε μια «συμφωνία» με τους Σαουδάραβες για τον «περιορισμό των κινδύνων» στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, ο Μάικ Πομπέο επέρριψε ευθύνες στον Σουλεϊμανί για την επίθεση με ρουκέτες, της 27ης Δεκεμβρίου, στο Ιράκ, όπου σκοτώθηκε ένας Αμερικανός εργολάβος.

«Συνέχιζε την τρομοκρατική εκστρατεία στην περιοχή. Γνωρίζουμε τι συνέβη… τον Δεκέμβριο, που τελικά οδήγησε στον θάνατο ενός Αμερικανού. Επομένως, εάν αναζητείτε το επικείμενο, δεν πρέπει παρά να κοιτάξετε τις ημέρες που προηγήθηκαν της επιδρομής που διεξήχθη εναντίον του Σουλεϊμανί» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«…Αυτό που μπορούσαμε να δούμε ξεκάθαρα ήταν οι συνεχιζόμενες προσπάθειες εκ μέρους αυτού του τρομοκράτη να χτίσει ένα δίκτυο δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας, που θα οδηγούσαν, δυνητικά, στον θάνατο πολλών περισσότερων Αμερικανών» , συμπλήρωσε.

«Δεν έχω δει ποτέ αυτήν την κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις αυτής της φύσης χωρίς μια πλήρη και σε βάθος εξέταση των νόμιμων βάσεων» επισήμανε, επίσης.

Ερωτηθείς εάν ζητήθηκαν συμβουλές από τους νομικούς συμβούλους πριν από την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, όπου σκοτώθηκε ο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξήγησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια.

«Συνήθως, οι νομικοί σύμβουλοι εξετάζουν από πριν όλες τις επιλογές που παρουσιάζονται στον πρόεδρο των ΗΠΑ, προκειμένου κάθε επιλογή να έχει αξιολογηθεί νομικά» διαβεβαίωσε.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό συνέβη».

Σε ερώτημα σχετικά με τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να πλήξει πολιτιστικούς χώρους του Ιράν στην περίπτωση στρατιωτικών αντιποίνων της Τεχεράνης για τον θάνατο του Σουλεϊμανί, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον θα ενεργούσε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο.

«Όλοι οι στόχοι που εξετάζονται, κάθε ενέργεια που θα αναληφθεί, θα γίνει πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου του πολέμου» τόνισε.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:52